19/2/17

Οι Τούρκοι ζητούν τις 4 ελευθερίες κατευθείαν από τις Βρυξέλλες

Κορύφωση της προκλητικότητας. Θέλουν συμφωνία ερήμην της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παύλος Ξανθούλης
Αξιώσεις για «ισοδύναμα» δικαιώματα εισόδου και παραμονής για Τούρκους και Έλληνες πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση στη Κύπρο, προβάλλει η Άγκυρα, επιδιώκοντας μάλιστα να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει η ίδια με τις Βρυξέλλες τους όρους, ερήμην της Λευκωσίας.
Έγκυρη κοινοτική πηγή, ανέφερε στον «ΑΝΤΕΝΝΑ» ότι η Τουρκία προσδοκά να εξασφαλίσει όπως η «Πράξη Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης», σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, περιλαμβάνει ρητή πρόνοια, δια της οποίας θα εξισώνονται τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής των 75 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, με την αντίστοιχη δυνατότητα που έχουν δικαιωματικά οι Έλληνες, ως πολίτες της Ε.Ε.
Η Άγκυρα παραπέμπει μάλιστα σε δύο τρόπους για ικανοποίηση του αιτήματός της. Είτε, με εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες στη Κύπρο. Είτε με περιορισμό των αντίστοιχων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σε τέτοια περίπτωση θα απολέσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιστρατεύει επί του προκειμένου το άρθρο 5 της Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης, που είχε επισυναφθεί στο Σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με το άρθρο 5, η Κύπρος θα παρείχε στους Τούρκους πολίτες ισοδύναμα δικαιώματα με αυτά που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες. Στο δεύτερο μάλιστα σκέλος του άρθρου, που επαναφέρει η Άγκυρα, σημειώνεται ότι οι όροι εφαρμογής για τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής των Τούρκων πολιτών, «θα τύχουν διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας...». Δηλαδή ερήμην του κυπριακού κράτους.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν καθυστερεί να απαντήσει στην επιστολή Αναστασιάδη, ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου, δια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να καταρριφθεί το προκλητικά απαράδεκτο αίτημα της Άγκυρας για τις τέσσερις ελευθερίες. Η Κομισιόν φέρεται να συζητά το θέμα με την Κυβέρνηση Ερντογάν, κάτι άλλωστε που δήλωσε με κάθε επισημότητα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Τι είναι οι βρυξέλλες και θα συμφωνήσουν με την τουρκία χωρις καν την έγκριση τουλάχιστον δύο χωρών της Ε.Ε.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.