6/2/17

Ροζάβα και παραπληροφόρηση (2): οι σχέσεις με το καθεστώς

Raphael Lebrujah
 Αυτό το άρθρο είναι το δεύτερο από μια σειρά 8 επεισοδίων που αφορά τη παραπληροφόρηση για τη Ροζάβα, μετά τη μεγάλη εμπειρία που απόκτησα επί του εδάφους στο Κουρδιστάν, κυρίως στη Ροζάβα και με τις επαφές μου επί τόπου. 
Προσπαθώ να παρέχω μια εναλλακτική πληροφόρηση σχετικά με τη Ροζάβα και τη συριακή σύγκρουση. Σε αυτό το επεισόδιο, θα αναλύσω τις σχέσεις μεταξύ της Ροζάβας και του καθεστώτος.

 « Το PYD έχει συμμαχήσει με το καθεστώς της Δαμασκού »

Ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται κυρίως από την ισλαμική αντιπολίτευση. Είναι το κύριο επιχείρημα για να αποτραπεί η συμμετοχή μιας ανεξάρτητης αντιπροσωπείας από τη Ροζάβα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία.  Κατηγορεί το PYD για συνεργασία με το συριακό καθεστώς, και ότι είναι ο δούρειος ίππος του. Ειδικά κατά τη διάρκεια της μάχης του Χαλεπίου, όπου οι Κούρδοι κατηγορούνται από τους ισλαμιστές αντάρτες, από τους ίδιους που τους βομβαρδίζουν εδώ και χρόνια, ότι συνεργάστηκαν με το καθεστώς. Κερασάκι στη τούρτα, το καθεστώς δεν διαψεύδει  και συντηρεί τη σύγχυση. Οι YPG / YPJ αρνούνται οποιαδήποτε συμμαχία ή κοινή στρατιωτική επιχείρηση με το καθεστώς.

Το PYD και το καθεστώς αποφεύγουν την αντιπαράθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σύμμαχοι. Οι δύο δυνάμεις αναγκάζονται να διαπραγματευτούν. Το PYD είχε δηλώσει ότι θα βρισκόταν στη πλευρά εκείνων που θα αναγνώριζαν την αυτονομία των κουρδικών περιοχών. 
Όλες οι ένοπλες ομάδες στη Συρία αρνήθηκαν. Ως εκ τούτου, απέφυγαν τις μάχες μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Εκείνη τη στιγμή, εξαπλώθηκε μια στρατιωτική εκστρατεία από τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες με σουνιτική αραβική πλειοψηφία εναντίον των κουρδικών περιοχών. Οι Κούρδοι, απρόθυμοι να καταπολεμήσουν τόσο το καθεστώς όσο και τους αντάρτες, άρχισαν μια πολιτική ύφεσης με το καθεστώς για να αποφύγουν πολλαπλά μέτωπα.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις κουρδικές περιοχές πληρώνονται ακόμη από το καθεστώς και ότι το PYD αγοράζει όπλα από το καθεστώς, παραλείποντας να διευκρινίσουν ότι αυτός το γεγονός ισχύει και σε πολλές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνονται από το καθεστώς και ότι το τελευταίο παρέχει πυρομαχικά σε ορισμένες ομάδες ανταρτών για να ενθαρρύνουν τις διαιρέσεις. 
Στην πραγματικότητα, ο φάκελος είναι κενός και όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από αυτές τις ομάδες μπορούν να διατυπώνονται εναντίον τους.

Εξάλλου, το καθεστώς καταπίεσε τους Κούρδους συστηματικά για δεκαετίες, αποσύροντας την υπηκοότητα τους· αν τους έπιαναν να μιλούν κουρδικά, τους κατέδιναν. Υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ανιθαγενείς Κούρδοι στη Συρία. 
Ο εποικισμός των κουρδικών περιοχών από σουνίτες Άραβες έκανε τεράστια ζημιά με πολλές καταπατήσεις γης, δολοφονίες και άλλες φρικαλεότητες. Οι Κούρδοι ήταν μακράν η πιο καταπιεσμένη μειονότητα στη Συρία, για τους οποίους το καθεστώς επιδίωκε την αφομοίωση ή τη καταστροφή σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η απομόνωση του PYD σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το ώθησε να συμβιβαστεί με το καθεστώς, παροδικές συμφωνίες, που αποκτήθηκαν συχνά με αίμα. 

Οι θανατηφόρες μάχες μεταξύ του καθεστώτος και των αυτόνομων περιοχών με κουρδική πλειοψηφία.

Το καλοκαίρι του 2013 το καθεστώς επιτέθηκε στην συνοικία Sheikh Maqsud (Χαλέπι) σε μια θανάσιμη επίθεση που άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

Το 2016, μάχες στις πόλεις Qamishlo και Hasaka και στην ακραία βορειοανατολική Συρία προκάλεσαν επίσης πολλούς θανάτους. 
Παράξενοι σύμμαχοι,  με τους οποίους οι μάχες παρεκτρέπονται πολύ γρήγορα σε σφαγίο, με μυρωδιά Ψυχρού Πολέμου. 

Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Άσαντ πάντα δηλώνει ότι είναι εναντίον του προτεινόμενου ομοσπονδιακού συστήματος που προτείνει το PYD και ότι αυτές οι περιοχές θα απολαμβάνουν μια "προσωρινή" αυτονομία.

Η φυλακή του Καμισλό μετά από σκληρές μάχες μεταξύ YPG και καθεστώτος

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 6.2.2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.