6/1/17

Noμικά και πολιτικά θωρακισμένος ο Πρόεδρος για τη συμμετοχή της ΚΔ - Οι δηλώσεις των αρχηγών όλων των κομμάτων

Έντονες διεργασίες σε Λευκωσία, Αθήνα και Νέα Υόρκη, πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη
Η κατοχύρωση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, είναι το μέγα ζητούμενο, 3 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για την πολιτική και νομική κατοχύρωση αυτού του ζητούμενου, κατά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου. Προς τούτο παρουσίασε νομικές γνωματεύσεις και την επιστολή που, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, απηύθυνε στον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. 
Επιβεβαίωση της αποκάλυψης του ΑΝΤ1 στο Εθνικό Συμβούλιο, για την επιστολή του ΠτΔ στο ΓΓ του ΟΗΕ, όπου εξηγεί ποια θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης,  και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει με διπλή ιδιότητα. 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν δύο νομικές γνωματεύσεις για την νομική κατοχύρωση του ΠτΔ και της ΚΔ στις συνομιλίες.
Η πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενεύη φαίνεται να καλύπτει πλήρως νομικά τη δική μας πλευρά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις γνωμοδοτήσεις ενώ κάλεσε όλους να εργαστούν με ενότητα και συλλογικότητα ενόψει των κρίσιμων στιγμών.
Απόλυτα ικανοποιημένος από τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ξένων νομικών οίκων σε σχέση με τη διάσκεψη της Γενεύης και την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως με βάση αυτές είναι ξεκάθαρο πως χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στις Συνθήκες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύο γνωμοδοτήσεις που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διάσκεψη της Γενεύης, από τον κ. Ροζάκη, Νομικό και Συνταγματολόγο της Ελληνική Κυβέρνησης και του Ελληνα ΥΠΕΞ, αλλά και από τον παγκοσμίως γνωστό Οίκο για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, Law and Alain Pellet. Όπως είπε, οι γνωμοδοτήσεις αυτές κάνουν ξεκάθαρο πως δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση η σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψη με την ήδη αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που παραμένει αναγνωρισμένη.
Ανησυχίες εξέφρασαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να δηλώνει πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναιρεί καθημερινά τον εαυτό του και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο να τονίζει πως επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι και πως το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να δεχθεί να έχει διακοσμητικό ρόλο. Αν προκύψει συμφωνία στη Γενεύη, θα πρόκειται για μια χείριστη συμφωνία για τον κυπριακό λαό επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγύη Ελένη Θεοχάρους.
Συνεχίζεται ο κατήφορος στις υποχωρήσεις δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Τον ΠτΔ θα συνοδεύει στη Γενεύη το Εθνικό Συμβούλιο, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΔΕΚ ενω το Κίνημα Αλληλεγύη και το Κίνημα Οικολόγων θα αποφασίσουν εντός της ημέρας, εάν θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο. 

Δείτε τί δήλωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου: 




Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα και απαντώντας σε ερώτηση αν τα πολιτικά κόμματα θα είναι κοινωνοί της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα είναι μόνο κοινωνοί, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από το διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο θα υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις που θα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας.
Σε δηλώσεις του χθες μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι συμφώνησαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, καθώς και ότι θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναχωρήσει για την Γενεύη την Κυριακή.
Πηγή: Αντ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.