10/1/17

Εκ περιτροπής προεδρία της Κύπρου

Κύριε διευθυντά

Στο ενδιαφέρον με ταυτόσημο τίτλο άρθρο του στις 3/1, ο αρθρογράφος σας κ. Αθανάσιος Ελλις προβαίνει σε δύο επισημάνσεις που βρίσκονται σε αντικρουόμενες λογικές η καθεμιά προς την άλλη. Η πρώτη αναφέρεται στην αντίθεση, ακόμη και μεταξύ μετριοπαθών Ελληνοκυπρίων, στη ιδέα να αναγορεύεται πρόεδρος της Κύπρου, εκ περιτροπής, πολίτης της ελληνοκυπριακή κοινότητας (περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού) και πολίτης της τουρκοκυπριακής (περίπου 20% του πληθυσμού). Παρατηρούμε ότι η αντίθεση αυτή παραβλέπει τη θεμελιώδη «δυαδική αρχή» του Συντάγματος του 1960, που καθιστά τις δύο κοινότητες της Κύπρου ισότιμους πυλώνες του πολιτεύματος, σε αντίθεση π.χ. με το Σύνταγμα της Ελλάδας που ορίζει ότι «θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία».

 Ο δικοινοτικός χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγενής. Από αυτόν απορρέει ο διφυής (διπρόσωπος) χαρακτήρας του προεδρικού αξιώματος όταν η άσκηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του προέδρου απαιτεί τη σύμπραξη του αντιπροέδρου ή προσκρούει στην άσκηση βέτο. Στην εναλλαγή των προσώπων αντιδρούμε, πλήν άλλων, επηρεασμένοι από παραπλήσια ιστορικά προηγούμενα, που άλλοτε ενσάρκωναν χαρισματικού κύρους πνευματικοί ηγέτες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ή δαιμονικής ψυχοσύνθεσης όπως ο Ραούφ Ντενκτάς. Το άλλοτε ανυπέρβλητο χάσμα μεταξύ προσώπων έχει μειωθεί και παρατηρούμε αξιοσημείωτες προσεγγίσεις όπως λ.χ. μεταξύ του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Γιατί όμως πρέπει να τοποθετηθεί σήμερα το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας της Κύπρου στην κορυφή των απορριπτικών προτεραιοτήτων; Την αρνητική απάντηση μας δίνει η δεύτερη επισήμανση, που αναφέρεται στην προβλεπόμενη εφαρμογή ενός εκλογικού συστήματος «διασταυρούμενης ψήφου» (cross voting) κατά τις προεδρικές εκλογές. «…Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν λόγο στο ποιος θα είναι πρόεδρος, όπως και οι Ελληνοκύπριοι στο ποιος θα είναι αντιπρόεδρος». Η εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος θα επιτρέψει την εκλογή από το σύνολο του κυπριακού λαού ενός Τουρκοκύπριου πολιτικού που θα έχει προσωπική και ιδεολογική απήχηση σε σημαντικό αριθμό Ελληνοκυπρίων, και, αντίστοιχα, η εκλογή από το σύνολο του κυπριακού λαού ενός Ελληνοκυπρίου πολιτικού θα εξαρτάται από την απήχηση που θα έχει σε σημαντικό αριθμό Τουρκοκυπρίων.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό εργαλείο προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και θα απαλύνει τις ακραίες συνέπειες της δικοινοτικής διζωνικότητας. Την εφαρμογή της είχε δεχθεί η πλειοψηφία των ε/κ πολιτικών δυνάμεων σε Εθνικό Συμβούλιο του 1989 (παρά την αντίθεση του Τάσσου Παπαδόπουλου) και ακολούθως αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικών με τη λύση του Κυπριακού στη βάση ενός ομοσπονδιακού συστήματος οργάνωσης του κράτους. Είμαστε για δεύτερη φορά στα πρόθυρα μιας τέτοιας λύσης. Οταν υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος.

Κωστας Δ. Ζεπος – Πρέσβης ε.τ. - ΚαΘημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.