19/1/17

Έρχεται το πλοίο που δώρισε το Ομάν στην Κύπρο - Το πρώτο πλοίο για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ

Λευκωσία: Πλώρη για την Κύπρο βάζει σύντομα το πλοίο ανοικτής θαλάσσης που χάρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σουλτανάτο του Ομάν. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου, Badr Bin Saud Bin Al-Busaidi, με επιστολή, που απέστειλε προς τον τότε υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, ενημέρωνε για την απόφασή τους να δωρίσουν στην Κύπρο ένα πλοίο από το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy of Oman) της χώρας τους.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Ομάν προκάλεσε αντιδράσεις από την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις.

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες για πλήρη επισκευή του πλοίου, ώστε όταν παραληφθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας να είναι σε άριστη κατάσταση. Ειδικότερα εκτελέστηκαν μηχανικές εργασίες καθώς και όλες οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης στα υπόλοιπα τμήματα του πλοίου και είναι έτοιμο για να μεταφερθεί στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι οι εργασίες που έγιναν κόστισαν €3,5 με €4 εκατομμύρια και το κόστος καταβλήθηκε από το Σουλτανάτο του Ομάν. Ήδη το πλοίο έχουν επιθεωρήσει τουλάχιστον δύο φορές σε επισκέψεις τους στελέχη του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Για τη μεταφορά του στην Κύπρο, έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κρατών να μεταβούν στο Ομάν στελέχη του Ναυτικού της Ε.Φ. και να το μεταφέρουν στην Κύπρο μαζί με στελέχη του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν.

Το συγκεκριμένο πλοίο, όπως είχε ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου, έχει συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων ενώ η οικονομική του ταχύτητα είναι 12 ναυτικά μίλια.

Η ένταξη στο Ναυτικό του πλοίου από το Ομάν θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μικρού στολίσκου από την Εθνική Φρουρά, μαζί με τα πλοία ανοικτής θαλάσσης για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις. Όλα τα πλοία που θα αποκτηθούν θα χρησιμοποιούνται για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για ασκήσεις και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.