6/1/17

Ο χρόνος αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο

Το εσχάτως πολυσυζητημένο θέμα του χρόνου αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) από την Κύπρο έχει δύο σκέλη, το πολιτικό και το τεχνικό. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποχώρηση των ΤΔΚ δεν μπορεί να γίνει άμεσα εντός μικρού χρονικού διαστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου, επικαλούμενη μελέτες ειδικών, αόριστα δε κάποιοι άλλοι, με δηλώσεις τους, επεχείρησαν να το επιβεβαιώσουν.
Παράλληλα, η πρωινή εφημερίδα «Η Σημερινή», της 17ης Σεπτεμβρίου 2016 στη σελίδα 6, δημοσίευσε την εισήγηση της ΚΔ προς τα ΗΕ για την ασφάλεια και έγραψε ότι «με την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης, το 75 τοις εκατόν των ΤΔΚ πρέπει να φύγουν και το υπόλοιπο 25 τοις εκατόν των ΤΔΚ να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε ένα μόνο στρατόπεδο, μέχρι την ημερομηνία αποχώρησής τους» (η οποία δεν προσδιορίζεται). Δηλαδή, η ΚΔ θεωρεί ότι οι 30.000 στρατού θα φύγουν άμεσα και οι 10.000 εντός δύο ετών. Ο γράφων θεωρεί το επιχείρημα αίολο.

Ο γράφων διαφωνεί κάθετα με το θέμα του χρόνου αποχώρησης των ΤΔΚ, υποστηρίζοντας ότι αυτές μπορούν άνετα να μεταφερθούν όλες -από την Κύπρο στην Τουρκία- σε χρονικό διάστημα ενός με ενάμιση μηνός το πολύ. Κάθε άλλη άποψη, χωρίς να είμαι απόλυτος ή αφοριστικός, στερείται σοβαρότητος ή είναι εκ του πονηρού.

Ακολούθως, αναφέρω μερικά στοιχεία ενισχυτικά της θέσης μου, τα οποία καταρρίπτουν την άποψη για αποχώρηση των ΤΔΚ σε βάθος χρόνου.

1. Όλοι οι στρατοί στον κόσμο πραγματοποιούν τις στρατηγικές ή τις μεγάλες μετακινήσεις τους (πάντα εντός του θεάτρου πολέμου) με πολιτικού τύπου μέσα μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα και σιδηροδρόμους.

2. Στη μεγάλη επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ναύλωσαν πολιτικού τύπου οχηματαγωγά για τη μεταφορά μεγάλου μέρους των δυνάμεών τους στο θέατρο πολέμου. Την 29η Νοεμβρίου 1990 ,το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα για επέμβαση στο ΙΡΑΚ, με ημερομηνία λήξεως για αποχώρηση του Ιράκ από το Κουβέιτ τη 15η Ιανουαρίου 1991.
Στο θέατρο πολέμου είχαν μεταφερθεί 1.000.000 στρατιώτες, 3.318 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, οχήματα όλων των τύπων, καύσιμα και πάσης φύσεως πολεμικό υλικό. Ο Στρατηγός Γκας Παγώνης κάνει εκτενή αναφορά επί του θέματος στο βιβλίο του «Μοving Mountains».

3. Ανάλογες μεταφορές έγιναν και το 2003 στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

4. Συγκεκριμένα, μια επιλαρχία αρμάτων μαζί με όλο το υλικό της, άρματα, οχήματα και βασικούς φόρτους υλικών και πυρομαχικών, μπορούν να μεταφερθούν με ένα πολιτικού τύπου οχηματαγωγό και να εκφορτωθούν σε μια με δυο ώρες.

5. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μονάδες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής είναι επανδρωμένες σε ποσοστό πέραν του εκατόν τοις εκατόν της δυνάμεώς των. Με βάση, λοιπόν, την πλήρη επάνδρωση, μπορεί να γίνει εύκολα και παράλληλα η όλη προετοιμασία.

6. Με τις γνώσεις που έχει ο γράφων επί της δύναμης των ΤΔΚ, εκτιμά ότι με περίπου 80 δρομολόγια οχηματαγωγών πολιτικού τύπου, οι ΤΔΚ μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία. Δεδομένου, δε, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν δύο λιμάνια (Κερύνειας και Αμμοχώστου, από το δεύτερο, δε, μπορούν να γίνουν και όλες οι μετακινήσεις λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει).
Με χρόνο φόρτωσης και εκφόρτωσης υπολογιζόμενο, με ναύλωση έξι έως εννιά οχηματαγωγών πολιτικού τύπου, άνετα οι ΤΔΚ δύνανται να απομακρυνθούν από τα κατεχόμενα εντός 30 έως 45 ημερών το πολύ.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της κυπριακής κυβέρνησης, είναι ότι η διάλυση της ΕΦ πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και ανάλογα με την απομάκρυνση των ΤΔΚ, οι οποίες είναι τετραπλασίας δυνάμεως σε σχέση με την ΕΦ.

Οι αποφάσεις για την όλη επιχείρηση είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης και βούλησης, με καθορισμό λεπτομερειών για τον όλο σχεδιασμό.

Τελειώνοντας, πρέπει ν' αναφερθεί ότι επί του θέματος της αποχώρησης των ΤΔΚ (όγκος, χρόνος κλπ), οι δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι ασαφείς και ενίοτε αυτοαναιρούμενες ή αλληλοσυγκρουόμενες. Το βέβαιο είναι ότι οι ΤΔΚ μπορούν να φύγουν και όλες μαζί το πολύ σε δυο μήνες.

Για το μείζον θέμα της ασφάλειας, καμιά ενημέρωση ή αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΔ στη Βουλή, αλλά ούτε και στις διακαναλικές ενημερώσεις του λαού.

Θέσεις του γράφοντος, πολλάκις δηλωθείσες και διατυπωθείσες, είναι ότι στην Κύπρο δεν πρέπει να υπάρχουν ξένες δυνάμεις και βρετανικές βάσεις, και ότι δεν πρέπει η Κύπρος να στερηθεί των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ
Σημερινή

10 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα σημερα σε όλους και καλή χρονια! Δεν χρειάζεται να τα πολυλογούμε ειναι ξεκάθαρο πως όλη αυτή η ιστορία με τον χρόνο αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ειναι μια προσπάθεια να βαφτιστεί το κρέας ψάρι. Το τραγικό όμως της όλης υπόθεσης ειναι οτι αυτή η προσπάθεια γίνεται από Έλληνες. Δυστυχώς αυτή η ανεξήγητη αγάπη για την προδοσία της πατρίδας μας κατατρώει τα σωθικά και μας οδηγεί στην εξαφάνιση. Κρίμα που οι εφιάλτες έχουν επικρατήσει και οι Λεωνίδες μένουν σιωπηλοί και αδύναμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα εννοείται πως όταν τα 3/4 πρέπει και μπορούν να απομακρυνθούν αμέσως ή σχεδόν αμέσως (πχ σε 60 ημέρες), τότε το υπόλοιπο 1/4 μπορεί να απομακρυνθεί σε χρόνο του 1/4 του ... "αμέσως". Παράδειγμα στο 1/4 των 60 ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι συμφωνηθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται από την στιγμή που δεν θα έχει μείνει στην Κυπριακή Επικράτεια μήτε γρανάζι από τα όπλα και τα μέσα μεταφοράς των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ούτε αυλακιά από ρόδα ή προπέλα στο χώμα ή στο νερό, μήτε γραμμή στον ουρανό από αεροπλάνα τους, μήτε στην γη πατημασιά από τις αρβύλες τους.
    Και να έχει διασφαλισθεί ότι δεν θα έχουν ποτέ πιά μήτε επιστροφή, μήτε κανέναν ρόλο στην Κύπρο, με καμιάν ιδίότητα .
    Για τέτοιαν απομάκρυνση μόνο μπορεί να γίνεται λόγος Αναστασιάδη που έτοιμος είσαι να γίνεις Επιταφειάδης, τρομάρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει σοβαρος ανθρωπος οπουδηποτε στον κοσμο που να πιστευει οτι 40.000 στρατου θελουν πολυ χρονο για να φυγουν???Οταν συμπτυσσονταν οι στρατοι ποσο χρονο θελουν? Ο Αναστασιαδης γνωριζει αριστα οτι αυτο μπορει να γινει ταχιστα...Αλλα εχει "διολισθισει" και σ αυτο ... κατω απο πεντε με δεκα χρονια να μην περιμενει κανεις αποχωρηση των ΤΔΚ(10000)απο την Κυπρο...
    Ο Αναστασιαδης αν δεν αποδειχθει κατι αλλο απο την Ιστορια για τις προθεσεις του(ναι για αυτα που ακουγονται λεω.Και γιατι να τα απορριψω εκ προοιμιου με αυτην την ενδοτικοτητα του?) , νομιζει οτι η το φυσικο αεριο και η ευημερια που θα φερει θα τα κανει ολα αυτα δευτερευοντα!!!! Και οτι κανεις δεν θα ασχολειται στην Κυπρο με αυτα , και το κρατος θα λειτουργει καλα και οι Τουρκοι θα ειναι ησυχοι μαντρωμενοι στα στρατοπεδα τους...
    Δεν αντιλαμβανεται οτι ο Τουρκος θελει να τον ληστεψει και για να γινει αυτο χρειαζεται πρωτα απο ολα την υπογραφη του.....
    Αλλα μσλλον ο Θεος του Ελληνισμου δεν κοιμαται .....Η Μπουγιουκ Τουρκια εχει τοσο μαξιμαλιστικη πολιτικη που και αυτα που δινει ο αυτος νανος του Ελληνισμου θα τα απορριψει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτατε φιλοι.Ειμαι σιγουρος οτι ειμαι χαζωτερος ολων.
    Ετσι, με το χαζο μου το μυαλο λεω,οτι θα πρεπει να φαει χοντρο στραπατσο η τουρκια στην συρια και το κουρδισταν για να παρει 45000 ψωροστρατο απο την κυπρο.
    Δοξα τω θεω εχει καμμια 550000 στρατο,ολο το αρματικο δυναμικο,πυροβολικο κ.ο.κ. ακομη αλωβητα...ισως οντως θα πρεπει να περιμενει κανεις καμμια 15 χρονια μεχρι να καταστει η τουρκικη πολεμικη μηχανη και βιομηχανια ρεταλια...κανεις τουρκος δεν προκειται να παραδωσει τιποτα,επειδη τους τοπαν οι αγγλοι ή οι αμερικανοι...
    Μαλλον το αντιθετο να περιμενουμε:Να τα παραδωσουμε ολα εμεις και αμαχητι,επειδη ισα-ισα οι τουρκοι πιεζουν τους αγγλοαμερικανους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ΤΔΚ θα αποχωρήσουν από την Κύρπτο, μόνον αν καταρρεύσει η Τουρκία, όπως αποχώρησαν και οι Ρώσσοι από την Αν. Γερμανία, λόγω καταρρεύσεως του σοβιετικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα . Και για τον λόγο αυτό (νομίζω ότι) δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπογράψει η Ελληνική και η Ελληνοκυπριακή πλευρά καμιά συμφωνία. Οι δυνάμεις κατοχής παραμένουν αμετακίνητες. Ποιός ο λόγος να υπογράψουν εκείνοι οι οποίοι τελούν υπό κατοχή συμφωνία αποχώρησής τους, εφ' όσον είναι σίγουρο ότι ο τούρκος θα την φέρει πάλι στα μέτρα του, πολύ απλά δηλαδή δεν θα εφαρμόσει τίποτε που να οδηγεί σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων του.

      Διαγραφή
  7. Υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα που σκοπίμως αποσιωπάται: Η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων θα συνοδεύεται και με την κατάργηση της εθνικής φρουράς και αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ, σωστά; Ρωτάω λοιπόν τους ειδικούς στα στρατιωτικά να μας που και κάτι άλλο: Πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι τουρκικές δυνάμεις και πόσο οι ελληνικές για να επιστρέψουν στο νησί αν χρειαστεί;; Αλλά νομίζω η απάντηση έχει ήδη δοθεί μια φορά...το 1974 αν δεν κάνω λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οποιαδήποτε συμφωνία σταδιακής απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων συνιστά «νομιμοποίηση» τής μέχρι τότε παρουσίας τους στο Νησί, δηλαδή αμνήστευση και επιδοκιμασία τής τούρκικης εισβολής. Μόνο συμφωνία άμεσης αποχώρησης τους πριν την ισχύ και εφαρμογή των λοιπών συμφωνουμένων, μόνον τέτοια συμφωνία είναι αντίστοιχη με την ιστορική πραγματικότητα τής τουρκικής εισβολής και σύμφωνη με τα ψηφίσματα τού Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο που αναγνωρίζουν τούς εισβολείς ως εισβολείς και τα στρατεύματά τους κατοχικά και απομακρυντέα.
    Ο καθ' υποτροπήν ανεπαρκέστατος πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη προβεί στην ολέθρια παραχώρηση να παρακάθεται σε πάνελς και σε διαβουλεύσεις, ανεχόμενος να αποδίδονται στον Μουσταφά Ακιτζή τίτλοι και προσφωνήσεις ισόκυρες κατ' αποτέλεσμα νε εκείνες που ανήκουν στον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας("honorable" και ο Ακιντζι, κοινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα μαζί του στα τούρκικα https://www.youtube.com/watch?v=llPiQ5adUHU με τον Ασπριτζή να τον κτυπά φιλικά, αφ' υψηλού στην πλάτη).
    Και το χειρότερο όλων αποδέχθηκε να τον αντιμετωπίζουν αυτόν ως εκπρόσωπο Κοινότητας και όχι Πρόεδρο Δημοκρατίας. Μπορούσε αν το καταλάβαινε και το πίστευε να επιβάλει ως εκπρόσωπο τής Ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο θεσμικό πρόσωπο π.χ. τον Πρόεδρο τού Κυπριακού Κοινοβουλίου και να συμμετέχει ο ίδιος ως αυτό που είναι: Πρόεδρος όλης τής Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που βδελύσσονται οι τούρκοι. Τώρα δέχθηκε ήδη την “πενταμερή” ˙ δηλαδή από την μια να είναι η Αγγλοτουρκική συμπαράταξη (οι δύο χώρες που διαθέτουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο) που κατ’ αποτέλεσμα μετρά τρείς παρισταμένους, συμμετέχοντες στις συζητήσεις από την ανθελληνική πλευρά και από την άλλη οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθηνών .
    Δέχθηκε ήδη δηλαδή ο φερόμενος ως Πρόεδρος όλης τής Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίζεται ως εκπρόσωπος μόνον “Ελληνοκυπριακής κοινότητος” και να παρακαθίσει σε συνομιλίες που αφορούν το παρόν και το μέλλον τής Κύπρου, αρκούμενος στην μειονεκτική θέση μειοψηφίας (τρείς προς δύο) που τού όρισαν οι χώρες που διαθέτουν στρατεύματα κατοχής στην Νήσο και οι οποίες δεν κρύβουν την απόφασή τους να τα διατηρήσουν εκεί .
    Για όποιον αμφιβάλλει ακόμα, ας δεί ξεκάθαρα την αλήθεια: Οι εκπρόσωποι τού Ελληνισμού στην προκειμένη φάση διαχείρισης τού Κυπριακού και των περαιτέρω Ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν ήδη δεχθεί να παίξουν με χαρτιά σημαδεμένα από τούς επαγγελματίες χαρτοκλέφτες Λονδίνου και Άγκυρας.
    Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν περιθώρια ανατροπής τής αριθμητικής υπεροχής τής ανθελληνικής συμπαράταξης άγγλων-τούρκων-τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τής Γενεύης;
    Ακόμη και αν Αθήνα και Λευκωσία είχαν ξεκάθαρες και αποφασιστικές θέσεις πάνω στα ζητήματα τού μέλλοντος τής Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θα ήταν δυνατόν να τα προωθήσουν και να τα κάνουν σεβαστά απέναντι στην πλειοψηφούσα συμπαράταξη των χωρών που πρώτο μέλημα τούς έχουν την διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων τους στην Κύπρο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.