18/1/17

Στο Μοντ Πελεράν με ασπίδα την πρόταση Αναστασιάδη και το Σύμφωνο Φιλίας

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας μετακομίζει ξανά από αύριο Τετάρτη το ενδιαφέρον σε σχέση με το Κυπριακό, όπου μέχρι την Παρασκευή η ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα συμμετέχοντα στη Διάσκεψη για την Κύπρο μέρη, θα καταγράψουν συγκεκριμένα ερωτήματα και εργαλεία που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της συζήτησης και προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Συγκεκριμένα, στην έναρξη των συζητήσεων των ομάδων εργασίας θα ετοιμαστεί κείμενο εργασίας, στο οποίο θα καταγράφονται οι τοποθετήσεις των πλευρών, ώστε να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ήδη, έχουν τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη, επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης.
Η ελληνική πλευρά θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.

Η ε/κ αποστολή 
Στην αποστολή της ε/κ πλευράς η οποία αναχώρησε σήμερα υπό τον επικεφαλής της-διαπραγματευτή-Ανδρέα Μαυρογιάνννη, συμμετέχουν:
*Ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
*Ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη
Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.
*Ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης.
*Ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης.
*Δυο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.

Η ελλαδική αποστολή 
Επταμελής θα είναι η αντιπροσωπεία της Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Μέλη της αντιπροσωπείας θα είναι οι:
*Χρήστος Ροζάκης, Καθηγητής.
*Πέτρος Λιάκουμας, Καθηγητής.
*Τασία Αθανασίου, Πρέσβης, Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών.
*Χρήστος Αβραάμ, εμπειρογνώμονας, Πρέσβης, Σύμβουλος Α’,
*Βαγγέλης Καλπαδάκης, Γραμματέας Α’, Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού.  Ευθύμιος Παπασταυρίδης, εμπειρογνώμονας.   

Η τ/κ αποστολή 
Επικεφαλής της τ/κ αποστολής, η οποία επίσης αναχώρησε για την Ελβετία, είναι ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και σε αυτή θα συμμετέχουν επίσης.
*Το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας και «κυβερνητικός εκπρόσωπος» Μπαρίς Μπουρτζιού.
*Ο «διπλωμάτης» και «σύμβουλος» επί ευρωπαϊκών θεμάτων Ερχάν Ελτζίν.
*Ο νομικός σύμβουλος του Ακιντζί, Σουλέν Καραπατσάκ.
*Η ειδικός επί εξωτερικά θέματα Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς.
*Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Σερτάτς Γκιουβέν.

Επικεφαλής της τουρκικής ομάδας θα είναι ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Μουχτάρ και της Βρετανικής ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων θα εκπροσωπήσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Πήτερ Σόρενσεν, ενώ από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα παρευρίσκεται ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει και ρόλο συντονιστή.
 
Ο Κοτζιάς για Τουρκία 
«Το πόσο η Τουρκία επιθυμεί λύση θα το δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ξέρω-με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος- ότι εάν κάποιος θέλει λύση, θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Εάν κάποιος δεν θέλει λύση ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Εμείς θα φτάσουμε και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;» ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε την κατάργηση των εγγυήσεων.«Πάμε να λύσουμε», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς, «ένα πολιτικό, διεθνές πρόβλημα, που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Κατά συνέπεια η λύση του κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο κατά τη γνώμη τους και παρανόμως μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν, γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη». «Αυτό το θέμα, δηλαδή οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Με επιτυχία ο ΥπΕξ 
«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που χαράχτηκε από κοινού από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, συνομιλίες που η ελληνική πλευρά ζητούσε εδώ και καιρό», υπογράμμισε εξάλλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για σχόλια ένθεν κακείθεν και δημοσιεύματα τα οποία δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας. Τόνισε συναφώς ότι ο Νίκος Κοτζιάς προώθησε με επιτυχία την στρατηγική «που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσο καιρό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
 

Σκληρή στάση 
«Ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μιας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας», ισχυρίστηκε στο μεταξύ ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι με αυτή την έννοια η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι το να είναι η Τουρκία υπέρ της λύσης, δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τα εθνικά συμφέροντά της. Υποστήριξε επίσης ότι η ε/κ πλευρά, με τη διαρροή του χάρτη της, επιχείρησε να φέρει προ τετελεσμένων την τουρκική πλευρά, κάτι που δεν γίνεται αποδεχτό από τουρκικής πλευράς.
Όπως υποστήριξε, με βάση τη συμφωνία η κάθε πλευρά δεν θα αποκάλυπτε το χάρτη της και επομένως έγινε προσπάθεια να υπάρξουν τετελεσμένα. «Η τουρκική πλευρά δεν θα έρθει σε αυτά τα τετελεσμένα», ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η Τουρκία από την αρχή ήταν υπέρ της λύσης. «Η ε/κ πλευρά κινείτο με μια κακομαθημένη στάση έχοντας την Ε.Ε. πίσω της και νόμιζε ταυτόχρονα ότι θα πάρει κάποια αποτελέσματα με τετελεσμένα εναντίον της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος. «Εκεί έχουμε κόκκινες γραμμές. Απ’ κει και πέρα η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ υποχωρήσεις στο θέμα του εδαφικού», υπογράμμισε.
Για να προσθέσει ότι το δεύτερο θέμα είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας. «Ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μίας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας. Η Τουρκία με αυτή την έννοια δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγυητικά της δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι συνομιλίες συνεχίζονται. Δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθεί από το τραπέζι. Αλλά λέγοντας ότι δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθούμε από το τραπέζι, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πιεστούμε σε υποχωρήσεις που δεν θα αποδεχτούμε», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έθεσε τα επιχειρήματά της με ξεκάθαρο τρόπο.
Πηγή: - oparatiritis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.