8/1/17

Δημοψηφίσματα το καλοκαίρι "βλέπει" ο Γιούνκερ στην Κύπρο


Παύλος Ξανθούλης
Εντολές για επιτάχυνση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε λύση το προσεχές καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτό δρομολογούν νέες αποστολές τις προσεχείς μέρες στη Κύπρο, για εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Επίσπευση των διαδικασιών εξοικείωσης/εναρμόνισης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προγραμματίσει νέες αποστολές στη Κύπρο, εντός Ιανουαρίου.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη της Γενεύης, προσβλέπει σε λύση του Κυπριακού το προσεχές καλοκαίρι και υπό το φως των εξελίξεων της πενταμερούς, ζήτησε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν να ανεβάσουν στροφές για εναρμόνιση της νομοθεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και από τη Βρετανία, η οποία θεωρεί ως πιθανή τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον προσεχή Ιούνιο και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες εναρμόνισης.

Η σπουδή πάντως που επιδεικνύεται για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν κινείται απλώς παράλληλα με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλά τείνει να συνεχίζει ανεξαρτήτως εξελίξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως συναφώς πληροφορείται ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», η διαδικασία εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων συνεχιζόταν σε κανονικούς ρυθμούς ακόμη και όταν οι διαβουλεύσεις για διευθέτηση του προβλήματος είχαν καταρρεύσει, στο Μόν Πελεράν 2.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικές αποστολές στους τομείς των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών προϊόντων, των τελωνείων, της αγοράς εργασίας-σε σχέση με τη διακίνηση εργατών-και του φορολογικού συστήματος που ακολουθεί το μόρφωμα των κατεχομένων. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, διαπιστώνονται σημαντικά κενά και θεωρείται βέβαιο ότι στα πλείστα ζητήματα θα απαιτηθούν μεταβατικές περίοδοι για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, συνεπεία μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.
ΑΝΤ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.