8/1/17

Κυπριακό - Ρωσική ρουλέτα στη Γενεύη - Προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα η ε/κ πλευρά


Κυριάκος Πομηλορίδης
Για τη Γενεύη, και την πλεόν καθοριστική φάση του Κυπριακού μετά το 2004, αναχωρεί το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική του ομάδα. Την ίδια στιγμή ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα ζητήματα καθώς και το θέμα της σύνθεσης της διάσκεψης για το Κυπριακό. Η συνάντηση των υπουργών εξωετρικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Νεα Υόρκη, κατέδειξε το χάσμα απόψεων σε σχέση με την Ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στην θέση του τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ έριξε αισθητά τον πήχη των προσδοκιών.
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, το χάσμα στο θέμα της ασφάλειας να παραμένει αγεφύρωτο, και το παρασκήνιο να οργιάζει σε όλα τα επίπεδα, οι διεργασίες για το κυπριακό μεταφέρονται από αύριο στη Γενεύη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τη τελική σύσκεψη με την διαπραγματευτική ομάδα, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της Λευκωσίας επί όλων των ανοιχτών ζητημάτων και καταρτίστηκε παράλληλα η τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, τόσο σε σχέση με την Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, όσο και για διασταυρούμενη διαπραγμάτευση που θα προηγηθεί από τις 9 μέχρι τις 11 του μηνός.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο. Έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες την ίδια στιγμή δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ», δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα εναλλακτικά σενάρια, διευκρίνισε ο κος Χριστοδουλίδης καλύπτουν και το ενδεχόμενο ο χάρτης που θα δώσει η Τουρκική πλευρά να μην ανταποκρίνεται στα όσα συμφωνήθηκαν στο Μοντ Πελεράν. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Λευκωσία επαναλαμβάνει, όπως και η Αθήνα, ότι η διαδικασία στη Γενεύη είναι ανοιχτού τέλους. Ακόμη και σε περίπτωση δηλαδή αποτυχίας στα θέματα της ασφάλειας ή και του Εδαφικού, η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Και αυτό υπό το φώς και της ενημέρωσης που έτυχε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και το ραντεβού με τον τούρκο Ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ανέδειξε και πάλι το χάσμα απόψεων στα θέματα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης… θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια κριτήρια για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Μέχρι τέλους στήριξη… κατά εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν είναι τυχαίο που ο σχεδόν αμέσως μετά τη ολοκλήρωση της συνάντησης Κοτζιά- Τσαβούσογλου, ανακοινώθηκε επισήμως από την ʼγκυρα ότι ο κος Ερντογάν δεν θα μεταβεί στη Γενεύη, και πως στην θέση του θα στείλει τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Πολλοί μάλιστα συνδέουν την κίνηση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν και με την επιστολή του προεδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ ότι θα παραστεί στη διάσκεψη και με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σημασία έχει το τι θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και όχι αν θα είναι εκεί ή όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Λευκωσία και Αθήνα έσπευσαν παράλληλα να υποβαθμίσουν τη σημασία της επιστολής Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα.

«Η επιστολή του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ δεν έχει την όποια νομική βαρύτητα, και δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι από το 1963 που και η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατ’ επανάληψη έχουν αποστείλει επιστολές είτε στα ΗΕ είτε σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ισχυριζόμενοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ισχύει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η επιστολή αντανακλά το πρόβλημα μη παραδοχής, από τουρκική και τουρκοκυπριακή σκοπιά, του γεγονότος ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε πως στην αποστολή της Ε.Ε. στη Γενεύη θα συμμετάσχει και πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το προεδρικό, αρκετά από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήδη εξέφρασαν την πρόθεση τους να παραστούν στη Διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς όμως να διευκρινίζουν και το επίπεδο εκπροσώπησης τους.

Αύριο η πρώτη συνάντηση
Αύριο θα πραγματοποιηθεί πάντως, η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί στη Γενεύη, για την ατζέντα των συζητήσεων του τριημέρου. Θα συναντηθούν στις επτά το απόγευμα προκειμένου να καταρτίσουν τον κατάλογο με τα ζητήματα που θα συζητηθούν την πρώτη και την δεύτερη μέρα των διαβουλεύσεων τους πριν περάσουν στο εδαφικό και την κατάθεση των χαρτών την προσεχή Τετάρτη.

Πριν από τη συνάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και ο Μουσταφά Ακιντζί θα δεχθούν τηλεφώνημα από τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Γκουντέρες θα προσπαθήσει όπως εκτιμάται να τους ενθαρρύνει να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν πριν από 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν εξακολουθεί να μαδά την μαργαρίτα σε σχέση με την μετάβαση του στη Γενεύη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι αυτό δεν είναι τελεσίδικο καθώς ενδεχομένως ο τούρκος πρόεδρος να παζαρεύει απλώς την συμμετοχή του, και αναλόγως των διαβεβαιώσεων που θα πάρει να αλλάξει εκ νέου την απόφαση του.

Πάντως ο κος Ερντογάν εξακολουθεί να είναι αυτός που έχει όλες τις κρίσιμες επαφές, έστω και από το γραφείο του. Το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά από δική της πρωτοβουλία, για το θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι πρόκειται για μία πραγματική ευκαιρία να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και να υπάρξουν εγγυήσεις σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα το Λονδίνο έχει διαμηνύσει ότι αναμένει τις αποφάσεις των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων για να οριστικοποιήσει το επίπεδο εκπροσώπησής του στη διάσκεψη της Γενεύης. Με άλλα λόγια η συμμετοχή της κυρίας Μέι θα εξαρτηθεί από την παρουσία ή όχι του Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουντέρες.

Σε στάση αναμονής τελεί και η Αθήνα η οποία δηλώνει ωστόσο έτοιμη να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, εάν και εφόσον αντίστοιχη στάση τηρήσει και η Αγκυρα.
Αντ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.