21/1/17

Σκιές στις σχέσεις ΓΓ ΟΗΕ & Ειντε - Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Σκιές στις σχέσεις του νέου ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες και του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. 
  Κυριάκος Πομηλορίδης
Η Διάσκεψη της Γενεύης, έβγαλε στην επιφάνεια και τις πρωτες σκιές στις σχέσεις του Νέου Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με τον ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, για τις οποίες είναι ενήμερες τόσο η Λευκωσία όσο και Αθήνα, ο κος Γκουντέρες δεν κρύβει την δυσφορία του για το γεγονός ότι ο κος Έιντε του ωραιοποίησε την κατάσταση στο Κυπριακό, μεταφέροντας του την εικόνα ότι είμαστε κοντά σε λύση, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του στη Γενεύη.
Ήταν η πρώτη δημόσια πράξη του νέου Γενικού Γραμματέα, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που λίγο έλειψε να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Η δε αναφορά του ότι δεν αναζητούμε μια μπαλωματική λύση, αλλά μια λύση που θα διαρκέσει στο χρόνο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αφορούσε αποκλειστικά τον Νορβηγό διπλωμάτη, ο οποίος έχει πλέον κάθε λόγο να αγχώνεται για τη θέση του, καθώς διορίστηκε από τον Μπαν Γκι Μουν.

Να σημειώσουμε, ότι όπως μεταδώσαμε από την Γενεύη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προειδοποίησε έγκαιρα τον Γενικό Γραμματέα για τις μεθοδεύσεις του κ. Έιντε, κατά την πρώτη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη.

Ενώ σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα και στον κυπριακό τύπο, ο κος Κοτζιάς άδειασε τον κ. Έιντε ενώπιον του πολιτικού του προϊσταμένου, στη Γενεύη, όταν αυτός ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν αναφορές στα ψηφίσματα των Η.Ε. σε κατοχικά στρατεύματα.

Συνεπώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μετάβαση του κ. Έιντε στη Νέα Υόρκη για την προγραμματισμένη ενημέρωση της Γραμματείας και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ιδιαίτερα μετά και τα αποτελέσματα στο Μοντ Πελεράν.

Στη Νέα Υόρκη για επαφές με την Γραμματεία των Η.Ε. σπεύδει την Κυριακή και ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, θέλοντας, όπως με νόημα μας ειπώθηκε, να μεταφέρει την πραγματική εικόνα των πραγμάτων στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για την Πορτογαλία για την σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Πρόθεση του είναι να ενημερώσει δια ζώσεις όλους του Ευρωπαίους ηγέτες για τα τεκταινόμενα σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν. Κάτι που θα πράξει και στο Στρασβούργο, όπου θα προσφωνήσει την κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μετέωρη η συνέχεια μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του διαλόγου των τεχνοκρατών

Μετέωρη φαντάζει η συνέχεια της διάσκεψης για τη Κύπρο, μετά το πρόωρο τέλος και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ομάδας εργασίας στο Μοντ Πελεράν.

Η διάσκεψη παραμένει μεν σε διαρκή συνεδρία, όπως αποφασίστηκε στη Γενεύη, ωστόσο υπάρχει πλέον έντονος προβληματισμός κατά πόσο η καταγραφή των κάθετων διαφωνιών στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, έστω και υπό μορφή ερωτημάτων, επιτρέπει την συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του στο ΜEGA-ΟΝΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε πως αυτό θα εξεταστεί με όλους τους εμπλεκομένους, σε συνάρτηση πάντα με τα αποτελέσματα στο Μοντ Πελεράν:

"Τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά η καταγραφή. Θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ιδιαίτερα και σε συνάντηση που θα έχουμε με τον Τ/κ ηγέτη στις 26 του μηνός, και σε επαφές που πρέπει να γίνουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με την Ελλάδα είμαστε σε απόλυτη εναρμόνιση. Θα γίνουν συνεκτιμήσεις και μετά την αυριανή βεβαίως ενημέρωση από τον εκπρόσωπο πρέσβη κ. Μαυρογιάννη, που είναι και διαπραγματευτής, για να δούμε ποιά ήταν τα τελικά αποτελέσματα, ποιές οι προοπτικές. Θα συνεκτιμήσουμε και θα αποφασίσουμε".

Επί της ουσίας, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επέμεινε στην αξίωση για συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του ’60, προσαρμοσμένο όμως στο Τουρκοκυπριακό συνιστόν κράτος.

Ζήτησε συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας με την δημιουργία "κυρίαρχης βάσης" στον βορρά. Θέσεις που προσυπέγραψε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απέφυγε και πάλι να καταθέσει γραπτώς τις απόψεις της Άγκυρας.

Αίσθηση προκάλεσε η εμμονή τόσο του Οζντίλ Ναμί, όσο και του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μουχτάρ Γκιουρ, στην εν λευκό παραχώρηση σε όλους τους Τούρκους υπηκόους των 4 βασικών ελευθεριών της Ε.Ε.. Της Ελεύθερης δηλαδή διακίνησης προσώπων και κεφαλαίων, εγκατάστασης και εργασίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο κος Έιντε δε κατέθεσε οποιεσδήποτε ιδέες, ή ερωτήματα στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο ελβετικό θέρετρο. Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιμένουν πως ο Νορβηγός διπλωμάτης θα επιχειρήσει ενδεχομένως να συνοψίσει, τα όσα κατατέθηκαν και λέχθηκαν, σε ένα δικό του έγγραφο.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία, δια του κυβερνητικού Εκπροσώπου διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα περί δήθεν προσπάθειας της Μόσχας για παρεμπόδισης των διαδικασιών στο Κυπριακό.

Αφού υπέδειξε πως η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει στη βάση αρχών, ο κος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε πως ήταν η τουρκική πλευρά που έβαλε βέτο στην παρουσία στη Γενεύη όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και των υπόλοιπων μονίμων μελών του Σ.Α.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.