10/1/17

Κυπριακό σε κινούμενη άμμο

Έμειναν στην αφετηρία οι συζητήσεις την πρώτη ημέρα των συνομιλιών στη Γενεύη

Γενεύη: Τα ανοικτά θέματα και οι διαφωνίες που διαπιστώθηκαν στη Λευκωσία «μετακόμισαν» στη Γενεύη, άρχισαν να ξανασυζητούνται από χθες  χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κατοχικός ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε χθες  κατά την έναρξη των συνομιλιών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών γίνει δεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής προεδρία για να ξεκινήσει η συζήτηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  απέρριψε τον εκβιασμό αυτό του Ακιντζί ενώ το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης θα συζητηθεί σήμερα.  Συζητώντας το Περιουσιακό, οι δυο κοινότητες επικεντρώθηκαν σε μια σειρά θέματα που παραμένουν ανοικτά. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι συζητήσεις αφορούσαν το θέμα του συναισθηματικού δεσμού ( η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως όσοι το 1974 ήταν κάτω των 10 χρόνων δεν έχουν λόγο στις περιουσίες τους), στον ορισμό των έργων δημόσιας ωφελείας, στο ζήτημα της εναλλακτικής περιουσίας.

Επίσης το θέμα για τους χώρους  θρησκείας, το θέμα των αποζημιώσεων και για τις  περιουσίες που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα. Περαιτέρω συζήτησαν θέματα που αφορούν τη  δημιουργία δεξαμενής περιουσιών για ανταλλαγή και το καθεστώς των περιουσιών στις περιοχές που θα επιστραφούν. Αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι πως προοπτική επίτευξης προόδου μπορεί να υπάρξει μέσα από πολιτικές αποφάσεις καθ’ ότι σε επίπεδο τεχνοκρατών δεν επιτυγχάνεται άρση του αδιεξόδου.

Χθες στην απογευματινή συζήτηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί,  έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων . Αν και δεν υπήρξε διαφοροποίηση επί των εκατέρωθεν θέσεων στο κεφάλαιο αυτό, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφωνούν πως δεν μπορούν να ισχύουν ως έχουν σήμερα οι Συνθήκες του 1960. Η τοποθέτηση αυτή φαντάζει ως σύγκλιση, ωστόσο, ξεκινά και καταλήγει σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά ισχύει η πρόταση του Πρόεδρου Αναστασιάδη του Σεπτεμβρίου 2016. Στην αντίπερα όχθη η τουρκική πλευρά ζητά  όπως καθοριστεί μεταβατική περίοδος για εγγυήσεις και  στρατεύματα και να υπάρξει  στο τέλος επανεξέταση των τότε δεδομένων.  Τούτο μπορεί να σημαίνει και εσαεί παραμονή στρατευμάτων και διατήρησης εγγυήσεων.

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί

1 σχόλιο:

  1. Για την Τουρκία πρωτεύων στόχος είναι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν το πετύχουν αυτό,η τύχη των Ελληνοκυπρίων θα είναιίδια με αυτήν των Κωνσταντινοπολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.