26/1/17

Μιθριδατισμός: η χειρότερη νόσος του Νεοελληνισμού.

Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του σημερινού πολιτικού - Διαβάστε πώς απάντησε στη δολοφονία του λοχαγού Χαράλαμπου Βασιλειάδη από τους Βουλγάρους
Άκουγα τις προάλλες μια συζήτηση με θέμα τις εκλογές. Ειπώθηκε ότι πολλοί βουλευτές δεν τις θέλουν, όχι για άλλο λόγο, αλλά μόνο και μόνο γιατί θα χάσουν την παχυλή αποζημίωσή τους. 10.000 ευρώ το μήνα, προνόμια, ασυλίες, ατέλειες, λακέδες που τους δορυφορούν αυτά εύκολα δεν τα αποχωρίζεσαι. Τώρα τα περί εθνικής ενότητας και πατρίδας που ψυχορραγεί... Ποια πατρίδα; Τι είναι αυτό; Τρώγεται;
«18 Οκτωβρίου 1926 και περί ώρα 2μ.μ., τα εις την θέσιν Δεμίρ Καπού, παρά το όρος Μπέλες, ευρισκόμενα βουλγαρικά στρατεύματα ήνοιξαν πυρ κατά του υπ' αριθμόν 69 ελληνικού φυλακίου, κειμένου μεταξύ Δεμίρ Ισάρ (Σιδηρόκαστρον) και Δοϊράνης εις τον τομέα Πορροΐων. Δύο Έλληνες στρατιώται εφονεύθησαν από τας βουλγαρικάς σφαίρας. Η δύναμις του ελληνικού φυλακίου απήντησεν εις το βουλγαρικόν πυρ. Ο διοικητής όμως του συνοριακού τμήματος λοχαγός Χαρ. Βασιλειάδης, σπεύσας εις τον τόπον της συμπλοκής, διέταξε τας ελληνικάς δυνάμεις να σταματήσουν το πυρ. Υψώσας δε λευκήν σημαίαν, κατευθύνθη  προς τας βουλγαρικάς γραμμάς. Αλλά οι Βούλγαροι συνέχισαν τους πυροβολισμούς και τον εφόνευσαν. Εν συνεχείαν δε επετέθησαν και κατέλαβαν το φυλάκιον. Ο Πάγκαλος μόλις επληροφορήθη το επεισόδιον, έδωσεν εντολήν εις το Γ΄ Σώμα Στρατού να προελάση εις Βουλγαρίαν... Εντός ελαχίστων ωρών, τα ελληνικά στρατεύματα προήλασαν εις το βουλγαρικό έδαφος, κατέλαβαν το Πετρίτσι και επροχώρησαν πέραν της βορείου εξόδου του στενωπού του Ρούπελ. Η Βουλγαρία προσέφυγε εις την ΚΤΕ (Κοινωνία Των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ). Το Συμβούλιο, συνελθόν εκτάκτως την 26η Οκτωβρίου εις Παρισίους εζήτησε την άμεσον κατάπαυσιν των εχθροπραξιών και την αποχώρησιν των ελληνικών στρατευμάτων εκ του βουλγαρικού εδάφους...» (Γρ. Δαφνή, «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων, 1923-1940», εκδ. «Ίκαρος», σελ. 303, Αθήνα 1955). Το επεισόδιο έληξε.
«Το αποτέλεσμα ήτο να πληρώσει η Ελλάς 50.000 χρυσάς λίρας και να ησυχάσει από τους κομιτατζήδες» γράφει ο συγγραφέας. Και συνεχίζει ο Γρηγόρης Δαφνής «ίσως οι μικροί να κερδίζουν τας υποθέσεις των, όταν χρησιμοποιούν απέναντι των ισχυρών την γλώσσαν που μετεχειρίσθη απέναντι του Γάλλου πρεσβευτού ο Πάγκαλος την επαύριον της ελληνικής εισβολής εις της Βουλγαρίαν. Όταν ο Ντε Σαμπρέν του διεμαρτυρήθη δια τα γενόμενα και επεκαλέσθη ως τιμωρός την ΚΤΕ, ο Πάγκαλος του απήντησε: "Την γράφω στα παλιά μου παπούτσια». Ο Γάλλος πρεσβευτής περιωρίσθη να παρατηρήσει ότι η απάντησις ήτο ήκιστα (=ελάχιστα) διπλωματική». (σελ.305). Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο παππούς του τωρινού πολιτικάντη, με τις γεροντοπαραξενιές και λοιπές ηχηρές ανοησίες, μπορεί να χαρακτηρίστηκε δικτάτωρ, να στιγματίστηκε για κάποιες γελοίες του αποφάσεις όπως εκείνη που ήθελε τις φούστες των γυναικών 10 εκ. από το έδαφος, όμως είχε «τρέλλα» κολοκοτρωναίικη. Και ποια ήταν τότε η Ελλάς; Ακρωτηριασμένη, συρρικνωμένη, ταπεινωμένη μετά το μικρασιατικό μακελλειό, έχοντας και το τρομακτικό κύμα της προσφυγιάς. Η Μεγάλη Ιδέα να κείται εκτάδην, ναυαγισμένες οι αλυτρωτικες ελπίδες και μ' ένα τεράστιο χρέος ... Και όμως λαός και στρατός διατηρούσαν ζωντανό το πνεύμα του Εικοσιένα, της εθνικής αξιοπρέπειας και της φιλοπατρίας. Δολοφονώντας οι κομιτατζήδες τους Έλληνες στρατιώτες και τον αξιωματικό- άνανδροι και δόλιοι πάντοτε- έλαβαν την απάντηση που τους άξιζε και έκτοτε δεν ξεμύτισαν από τις φωλιές τους. Όταν δολοφονούσαν οι Τούρκοι τον σμηναγό Ηλιάκη και τους άλλους ήρωες των αιθέρων μας ή τους τρεις αξιωματικούς των Ιμίων, τι έπραξαν οι της «αψόγου στάσεως» δειλοί και ηττοπαθείς, μνημονιακοί λακέδες; Εκλιπαρούσαν τους διεθνείς οργανισμούς να κατευνάσουν το αγαρηνό σκυλί. Είναι όμως γνωστό ότι οι ποικιλώνυμοι φίλοι και εχθροί, μικροί και μεγάλοι, συναγάγουν συμπεράσματα για την πολιτική τους, όχι με κριτήριο την «ετοιμότητα υποκλίσεων», αλλά με κριτήριο την ισχύ των κρατών και την αποφασιστικότητα και ικανότητα των κυβερνήσεών τους να υπερασπίσουν «πάση θυσία» τα εθνικά τους συμφέροντα. «Τις καλές συμμαχίες τις κάνουν οι καλοί στρατοί» λέει το γνωστό θέσφατο.
Η εξαλλοσύνη του Ερντογάν και οι πολεμικές του ιαχές «επαχύνθησαν» εξαιτίας της ορνιθοειδούς στάσεως των ημετέρων. Παρένθεση: Τις προάλλες δίδασκα στην τάξη μου, Στ΄  δημοτικού, αρχαία ελληνικά. Επέλεξα έναν μύθο του Αισώπου, ο οποίος απαντούσε και στην ερώτηση ενός μαθητή μου για τους αίτιους της καταστροφής που βιώνουμε. Τον παραθέτω, πρώτα στον αειφεγγή προγονικό λόγο και κατόπιν η νεοελληνική απόδοση.
Τίτλος: "Κάμηλος αφοδεύσασα εν ποταμώ".
«Διέβαινεν ποταμόν, κάμηλος, οξύ ρέοντα. Αφοδεύσασα δε την κόπρον ευθύς έμπροσθεν αυτής ιδούσα, διά το οξύ του ρεύματος, είπεν: Τι τούτο; Τα όπισθέν μου έμπροσθέν μου νυν ορώ διερχόμενα».
Και το επιθύμιον: «Ότι εν πόλει, εν η έσχατοι και άφρονες κρατούσιν αυτή, των πρώτων και φρονίμων, αρμόζει ο μύθος».
Και η μετάφραση: «Μια καμήλα αφόδευσε την ώρα που διέβαινε ένα ορμητικό ποτάμι. Τότε βλέποντας, αμέσως, μπροστά της την κοπριά που έφερε το γρήγορο ρεύμα, είπε: Τι είναι αυτό πάλι; Πώς αυτά που είναι πίσω μου, τα βλέπω τώρα να περνούν μπροστά μου; Ο μύθος ταιριάζει σε πόλη που την κυβερνούν οι έσχατοι και οι άφρονες-οι "κοπριές"- και όχι οι άξιοι και οι φρόνιμοι». (Με τον μύθο κατανοείς, συν τοις άλλοις, γιατί ο λαός λέει ότι μας κυβερνούν «κοπριές» ή «κοπρίτες»).
Κόπριζαν, μαγάριζαν, μόλυναν τόσα χρόνια οι «καμήλες της εξουσίας» το ποτάμι της πατρίδας και τώρα διέρχονται «έμπροσθέν» μας οι βρομιές και οι δυσωδίες τους. Και τι πράττουμε; Τίποτε απολύτως. Εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις που αναδίδουν οι «κοπριές», γιατί έχουμε συνηθίσει, πάσχουμε από ανίατο μιθριδατισμό.
Η λέξη έχει ενδιαφέρουσα ετυμολογία. Ο Μιθριδάτης ο Στ΄, ο λεγόμενος Μέγας και Ευπάτωρ ήταν βασιλιάς του Πόντου από το 123 ως το 63 π.Χ. Όταν σε ηλικία 13 ετών ανέλαβε το θρόνο, ευρεθείς μέσα στο εχθρικό και ραδιούργο περιβάλλον της αυλής, κατέφυγε με έμπιστους και αφοσιωμένους υπηρέτες σε έρημο τόπο. Επειδή τότε ο συχνότερος τρόπος δολοφονίας ήταν η δηλητηρίαση, ο Μιθριδάτης λάμβανε βαθμηδόν διάφορα ήδη δηλητηρίων, εθίζων τον οργανισμό του ώσπου απέκτησε ανοσία. Αυτός ο εθισμός στα δηλητήρια, ονομάστηκε... «προς τιμήν του», μιθριδατισμός.
Από αυτό ακριβώς πάσχουμε. Εθνικός μιθριδατισμός. Ίσως η χειρότερη νόσος του Νεοελληνισμού.

Δημήτρης Νατσιός
δάσκαλος-Κιλκίς

15 σχόλια:

  1. Μ' αυτό το "πλήρωσε 50.000 χρυσές λίρες και γλίτωσε από τους κομιτατζήδες" θα ξεκαρδιζόμουν μετά δακρύων αλλά πάσχω μάλλον από μυθριδατισμό φαίνεται. Το απέδειξαν άλλωστε οι κατοπινές εξελίξεις.
    Αν ήταν ηγέτης με "τρέλα κολοκοτρωνέικη" δε θα πλήρωνε τίποτε!
    Ο λαός πεινούσε κι αυτός έκανε τυχοδιωκτικές κινήσεις...
    Τα υπόλοιπα είναι για να χαιρόμαστε που εισβάλαμε για λίγο στο Πετρίτσι και μετά το δώσαμε πίσω μαζί με τον παρά...
    Μπορούσαν απλά να απαντήσουν στις βουλγαρικές προκλήσεις με μία γερή μπαταριά την ίδια ή άλλη μέρα, να φονεύσουν κι αυτοί κανα-δυό και να τελειώνει εκεί το ζήτημα.
    Με την ίδια λογική ας κάνουμε συγχρόνως πόλεμο με Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία, να μας καταδικάσει το σύμπαν και να πληρώνουμε τα κέρατά μας μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O πόλεμος πρέπει να γίνεται όταν χρειάζεται να γίνεται. Διότι και η ηττοπάθεια, την οποία εσύ, έστω και πλαγίως, εισηγείσαι (αν κατάλαβα λάθος, συγγνώμη), δεν φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα (βλέπε Ίμια 1996 και όχι μόνο), διότι αποθρασύνει τον αντίπαλο. Αυτά γενικώς. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, μάλλον έπρεπε να γίνει αυτό που γράφεις.

      Σήμερα το ΥπΕξ θα τιμωρούσε την Βουλγαρία με μία ... "σκληρή (sic) ανακοίνωση".

      Διαγραφή
    2. Θα παρακαλούσα να διορθώσετε το προφίλ σας από Νικηφόρος σε ηττοπαθής.

      Διαγραφή
    3. το 1983 τον απριλιο αμεση ηταν η απαντηση μας στους τουρκους στην πρασινη πορτα ,προγεφυρωμα καραγατσ νεα βυσσα δεν περιμεναμε να ερθουν μεχρι την ορεστιαδα , ενοιωσαν τις σφαιρες απο τα εφν και αφησαν καιδυο νεκρους , αργοτερα πιο κατω στο 565 ενας ηρωας ο καραγωγος επεφτε απο ανανδρους τουρκους , αν και βαρια τραυματισμενος ,ξαπλωσε αρκετους τουρκους με την βοηθεια του περιπολου [δυο ]στρατιωτων δεν θελει πολυ φιλοσοφια και εντολες ,αλλα ψυχη και θαρρος και χερι να μην τρεμει ,,,3/η ορ,,ταξ ριμινι

      Διαγραφή
  2. Η εισβολή τού Παγκάλου στην Βουλγαρία, έγινε αφορμή να βγει το τραγούδι, που τραγουδιόταν στον στρατό με την μελωδία τής σάλπιγγας προσκλητηρίου:

    "Θοδώρα, Θοδώρα, πού είναι ο Θοδωρής;
    Στον Πύργο(*), στον Πύργο να πας για να τον βρεις".

    (*) Πύργος, το σημερινό Burgas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα εκ των υστέρων κρίνουμε καλύτερα ,χρειάζεται εθνικό συμβούλιο με άξιους εξ αποδείξεως ένεκα γνώσεων και πείρας και όχι να απαρτίζεται από τον φίλο του φίλου ,χάραξη μακροχρόνιας βελτίωσης σε θέματα ύψιστης εθνικής πολιτικής .κατάρτιση στρατηγικής με εξασφαλισμένη επιτυχία μέσα από πολιτική και στρατιωτική τακτική , όχι βλέπομαι και κάνουμε αλλά προβλέπουμε εχθρικές κινήσεις ,είμαστε πανέτοιμοι με σενάρια ,ασκήσεις και κατοπτεύσεις !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με την Wikipedia, η ημερομηνία του εν λόγω επεισοδίου είναι η 19η Οκτωβρίου του 1925 και όχι η 18η Οκτωβρίου του 1926... (τι λέει ο εγγονός;;;)

    Το «Επεισόδιο του Πετριτσίου», γνωστό και ως «Επεισόδιο Δεμίρ Καπού», ήταν ένα μεθοριακό επεισόδιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που έλαβε χώρα εν καιρώ ειρήνης κατά τον Μεσοπόλεμο, στις 19 Οκτωβρίου του 1925 [1].

    [1] Πηγή: ΜΕΕ, τ. Ι΄, σ. 332 [Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (MEE) τομ. Ι΄, σ. 332-333]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολιτική : η τέχνη των αρίστων ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η τέχνη των αχρήστων.
    Αφού οι προηγούμενοι έβαλαν την χώρα μέσα στη λάσπη σε βάθος 3 μέτρων -τι πειράζει να τη βάλει και ο μ@κακάκος γιός του βουλευτάκου άλλους 10 πόντους? Ιδού η απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει ενδιαφέρον η ιστορία του Μιθριδάτη και μεταφορικά για τους καιρούς που διανύουμε. Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τον Πόντο το 63πχ, ανέθεσαν σε έναν εκατόνταρχο να θανατώσει τον Μιθριδάτη. Αυτός του έδινε να πιεί δηλητήριο σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες και ο Μιθριδάτης δεν πέθαινε.
    Ο εκατόνταρχος τότε αποφάσισε να τον θανατώσει με φριχτό τρόπο. Τον έδεσε με σκοινιά και έβαλε δύο άλογα να τον τραβάνε από αντίθετες πλευρές. Έτσι τον διαμέλισε.
    Κατ΄ αναλογίαν το έθνος που εθίζεται στο δηλητήριο της αναξιοκρατίας, της αρνησιπατρίας, της ιστορικής λήθης και της αποδόμησης αρχών και αξιών κινδυνεύει να διαμελιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κατ΄ αναλογίαν το έθνος που εθίζεται στο δηλητήριο της αναξιοκρατίας, της αρνησιπατρίας, της ιστορικής λήθης και της αποδόμησης αρχών και αξιών κινδυνεύει να διαμελιστεί"

      Ευστοχότατο! Μπράβο, Παντελή.

      Διαγραφή
  7. Είναι άρθρο που βάζει σε σκέψεις και δε του φαίνεται.

    Από τη μία σου δίνει το δίδαγμα ότι πρέπει να πολεμάς και να αντιστέκεσαι για να πετύχεις και από την άλλη σου δίνει το δίδαγμα ότι κάθε απόφαση επιφέρει και συνέπειες.

    Αν το μεταφέρουμε στα δρώμενα της εποχής μας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ρίχνεις ένα τουρκικό αεροσκάφος και κόβεις τις παραβιάσεις. Από την άλλη Γίνεται έντονο διπλωματικό επεισόδιο, αν όχι πόλεμος, και βγαίνεις ζημιωμένος.

    Αλλά και στα οικονομικά. Βγαίνεις και επαναστατείς στην οικονομική κατάκτηση της πατρίδας μας από την Γερμανία, και ανακτάς την χαμένη σου υπερηφάνεια. Από την άλλη ο Γερμανικός νους σε πατά μέχρι να πεινάσεις και σε εξαγοράζει με δραχμές αντί για ευρώ.

    Αν και αμφιβάλλω να διάβασε κανείς το σχόλιο μου, αναρωτιέμαι τελικά και αν κανείς μπορεί να μου απαντήσει, πότε πρέπει να δείχνουμε τα μπροστινά μας και πότε τα πισινά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "πότε πρέπει να δείχνουμε τα μπροστινά μας και πότε τα πισινά μας;" Αυτή είναι η "one million dollar question". Χρειάζεται ηγέτης σοφός και θαρραλέος για να την απαντήσει. Διαβάστε Sun Zu.

      Διαγραφή
  8. Συγκινητικό,αν και η καταβολή εκ μέρους μας αυτού του πολύ μεγάλου για την εποχή χρηματικού ποσού μετριάζει το μέγεθος της επιτυχίας.Δυστυχώς για τον παππού Πάγκαλο,η ιστορία δε σταματά το 1940 όπως συμβαίνει με το βιβλίο.Ο Πάγκαλος,όπως και άλλοι αξιωματικοί βενιζελικής κατεύθυνσης,συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα κατά την Κατοχή,όχι φυσικά ως αντιστασιακοί αλλά ως θλιβεροί συνοδοιπόροι του δωσιλογικού καθεστώτος και οργανωτές των ταγμάτων ασφαλείας.Τούτα δε στελεχώθηκαν από άτομα κατωτέρας πνευματικής και κοινωνικής υποστάθμης.Αυτή η ζοφερή περίοδος της νεότερης ιστορίας,δυστυχώς,απομυθοποίησε και στιγμάτισε πολλούς επιφανείς στρατιωτικούς ως και τον μαύρο καβαλάρη της Μικρασίας Πλαστήρα που από την Γαλλία όπου διέμενε συνομιλούσε με τις κατοχικές αρχές πριν συνταχθεί με τους αντιστασιακούς του ΕΔΕΣ.Γενικότερα,πολλοί μεγαλόσχημοι της εποχής που στα κατοπινά χρόνια σταδιοδρόμησαν στην πολιτική,την επιστήμη,τις τέχνες κλπ. συνομιλούσαν ή και συνεργάζονταν με τους βδελυρούς ναζί που δυνάστευαν την χώρα μας.Η Ελλάδα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτοτυπία της (σκόπιμης) χορήγησης ασυλίας σε όλον αυτόν τον εσμό των ανθρωπόμορφων!Γιατί και τότε υπήρχαν άφθονες δόσεις μιθριδατισμού κι ας μην εξιδανικεύουμε καμία εποχή.Τουλάχιστον,οι τωρινοί δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα διαφύγουν την τιμωρία,καθώς τα πράγματα εντός κι εκτός Ελλάδος φαίνεται να οδηγούνται προς εκτροχιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συμπατριώτες όπου να'ναι τελειώνουν τα βάσανα μας.Είτε οι Γερμανοί τραπεζίτες θα μας εξολοθρευσουν είτε ο λαός θα επαναστατήσει,φέτος όλα αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αδέλφια!(Εννοώ τους Ελληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς)! Όποιος δεν είναι έτοιμος να πεθάνει ή έστω προετοιμασμένος να πολεμήσει και να κακοπεράσει,είναι καταδικασμένος πρώτα να ηττηθεί και έπειτα να φάει τις κοπριές του, όπως η γκαμήλα όταν βρεθεί μέσα σε "ποτάμι", που σχολίασε κάποιος παρακάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.