5/1/17

Πώς και γιατί καλλιεργείται η διαφθορά; Είναι εγγενές στοιχείο του πολιτικού συστήματος!

του Σταύρου Καλεντερίδη*
Το 2012 η Όλγα Γεροβασίλη εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την κομματική ανάπτυξη του Σύριζα. Την ίδια περίοδο η νεοεκλεγείσα βουλευτής ήταν μέτοχος σε εταιρία παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο. Μεταξύ της ιδιότητας της αυτής και της νέας της βουλευτικής ιδιότητας, το τι έπρεπε να γίνει ήταν ξεκάθαρο μιας και περιγράφεται ρητά σε άρθρο του ίδιου του Συντάγματος της χώρας:  «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του μετόχου επιχείρησης η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα» (άρθρο 57§1). Σύμφωνα δηλαδή με το εν λόγω άρθρο η βουλευτής έπρεπε μέσα σε 8 ημέρες να παραιτηθεί από την εταιρία της ή από το βουλευτικό αξίωμα.
Ωστόσο, παρά την εκλογή της, παρέμεινε μέλος της εταιρίας μέχρι το 2015 κάτι το οποίο αποτελεί αυστηρή παράβαση του Συντάγματος αλλά και της στοιχειώδους πολιτικής ηθικής.
Για την εξέλιξη αυτή το Σύνταγμα είναι σαφές και το ίδιο άρθρο ξεκαθαρίζει πως «η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει». Βάσει Συντάγματος δηλαδή η βουλευτής έπρεπε να εκπέσει αυτοδικαίως από το αξίωμα της και οι σχετικές συμβάσεις της εταιρίας της με το Δημόσιο να ακυρωθούν. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Αντιθέτως, η βουλευτής απολάμβανε για τρία χρόνια τα προνόμια και των δύο ιδιοτήτων της. Εν τέλει, το 2015 λίγο μετά την  υπουργοποίηση της και προφανώς λόγω της επικείμενης προβολής της στα μέσα, παραιτήθηκε από την εταιρία μεταβιβάζοντας το ποσοστό στον γιο της.
Η ασυδοσία και η υποκρισία της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού δυναμικού της χώρας είναι γνωστά σε όλους και εδώ απλά επιβεβαιώνονται. Οι φερόμενοι «αντιπρόσωποι» μας δεν εκπροσωπούν κανέναν και δεν λογοδοτούν σε κανέναν μιας και είναι αποδεδειγμένα υπεράνω νόμου αλλά και Συντάγματος. Αυτά βέβαια είναι αναλύσεις πρώτου επιπέδου και συμπεράσματα που εύκολα συνάγονται από την ακαδημαϊκή και δημοσιογραφική ελίτ της χώρας – μια ελίτ που αποτελεί και αυτή μέρος τους προβλήματος της Ελλάδας.
Με μια βαθύτερη ανάλυση όμως, αυτό που το σύστημα επιθυμεί να μείνει κεκαλυμμένο, είναι πως το ίδιο το Σύνταγμα όχι απλά επιτρέπει τέτοιου είδους διαφθορά αλλά την προκαλεί κιόλας. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσει κανείς την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου θα ανακαλύψει πως «ειδικός νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται ή εκχωρούνται ή διαλύονται συμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και έχουν αναληφθεί από βουλευτή ή από επιχείρηση στην οποία αυτός μετείχε πριν από την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας ή με ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του ιδιότητα». Το Σύνταγμα δηλαδή επιτρέπει στους βουλευτές μέσω απλού νόμου και εφόσον το επιθυμούν, να διατηρούν τις συμβάσεις των εταιριών τους με το δημόσιο ακόμα και όταν αυτοί εκλεγούν βουλευτές. Τα οφέλη βέβαια αποκομίζουν οι συνεργάτες και οι συγγενείς τους, οι οποίοι και παραμένουν στις εν λόγω εταιρίες.
Αυτή η προκλητική παράγραφος δηλαδή, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους συγγενείς πρώτου βαθμού των βουλευτών/υπουργών να είναι μέτοχοι εταιριών που συνάπτουν συμβάσεις ή παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο, δίνει, εν προκειμένω, διεξόδους σε βουλευτές και υπουργούς να μεταβιβάζουν τα ποσοστά στους συγγενείς τους, και δείχνει τον δρόμο δεκαετίες τώρα σε γενιές πολιτικών για να διαφθείρονται και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικογενειακής τους επιχείρησης μέσα από τη βουλή. Με αυτή τη «σιωπηρή νομιμοποίηση» του Συντάγματος καταπατώνται και οι όποιοι σχετικοί Κώδικες Δεοντολογίας.
Μπορεί να γνωρίζουμε ότι συμβαίνει χρόνια τώρα, αλλά κανείς δεν μας λέει γιατί συμβαίνει. Το ίδιο το σύστημα, και όχι τα εκάστοτε πρόσωπα, είναι η πηγή του κακού και αυτό πρέπει να αλλάξουμε για να απαλλαγούμε από αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και ασυδοσίας. Κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική επανάσταση.
Μόνο ένα ελεύθερο δημοκρατικό κίνημα μπορεί να το κάνει. Μόνο το δέλτα.

Μάθε περισσότερα και πάρε μέρος στο: http://todelta.gr/participate/

*Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος-επικοινωνιολόγος, εκ των ιδρυτών της Πρωτοβουλίας του δέλτα.



9 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο, Σταύρο. Άνθρωποι ανήθικοι και διεφθαρμένοι οικοδόμησαν το σημερινό πολιτικό σύστημα και φρόντισαν να έχουν το ανάλογο Σύνταγμα (πρβλ. άρθρο 86).

    Όταν ο "κυρίαρχος" λαός τα γνωρίζει/μαθαίνει αυτά και δεν απαιτεί την άμεση παραίτηση και την παραδειγματική τιμωρία, αν προβλέπεται, τού πολιτικού, τότε υπεύθυνος δεν είναι μόνον ο τελευταίος.
    Η δημοκρατία απαιτεί πολιτική ωριμότητα, που ο ελληνικός λαός δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη και αυτοί που πλασάρονται ως αντισυστημικοί πρεσβεύουν τις ίδιες ίσως και χειρότερες αξίες...
    Παράδειγμα η κυρία Κωνσταντοπούλου...
    http://www.protothema.gr/politics/article/642217/egataleipoun-tin-konstadopoulou-oi-neolaioi-tou-kommatos-kataggelies-gia-ergasiako-mesaiona/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.kathimerini.gr/888004/article/politismos/vivlio/shmeiwseis-patridognwsias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι ήταν νόμιμη η κυρία Γεροβασίλη ! Έσφαλε νομικώς και πολιτικώς.
    Ως προς το ηθικώς κρατώ επιφυλλάξεις καθότι δε νομίζω ότι η ιδιότητα της της επέτρεπε να αναλαμβάνει ιατρικό έργο λόγω της θέσης της.Αλλά αυτό είναι φαντασιακό.Μπορεί να κάνω λάθος και να έχει εκμεταλλευτεί τη θέση της.Ας μείνουμε στο νομικό και πολιτικό που είναι πλήρως σε πραγματικά πλαίσια.
    Θεωρώ όμως λάθος και την ασαφή όπως σωστά λέγει ο κύριος Καλλεντερίδης που είναι και καθ''υλην αρμόδιος διατύπωση του Συντάγματος.Το οποίο έχει να ακροβατήσει σε περίεργες περιοχές διότι και θέλουμε οι βουλευτές μας να είναι ανεξάρτητοι οικονομικά και θέλουμε να μην εξαρτώνται ειδικώς από συμφέροντα και θέλουμε να λαμβάνουν γρήγορες και σύντομες αποφάσεις τεχνικού τύπου μη εξουσιοδοτημένοι από το λαό.Η λύση σε κάθε περίπτωση κατά τη γνώμη μου είναι η προσωρινότητα εκλογής και δημοσίου αξιώματος και ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα ακόμα και για αποφάσεις τεχνικού τύπου.Αν π.χ. ο βουλευτής είναι μόνο μία τετραετία το μέγιστο και οι αποφάσεις του σε τεχνικό επίπεδο μπορούν να κριθούν από το λαό ακόμα και αν είναι πρόεδρος μίας εταιρίας που αναλαμβάνει δημόσια έργα θα είναι αδύνατο να εκμεταλλευτεί τη θέση του προς όφελος του.Πλήθος αρνητικών για τη χώρα και την οικονομία αποφάσεων εδράζονται στην επαγγελματική φύση του βουλευτικού αξιώματος και στους επαγγελματίες της πολιτικής,οι οποίοι κυβερνούν ως άλλοι βασιλείς από γενέα σε γενέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιόλογο και ενδιαφερον άρθρο, και επι πλέον καθαρός ο λόγος και ορθός του Στ. Καλεντερίδη. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρούν ποιός πολιτικός είναι κλέφτης. Έμείς στη χώρα μας ψάχνουμε να βρούμε ποιός πολιτικός είναι τίμιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχολιάζοντας μόνο και μόνο τον τίτλο στο άρθρο, θα έλεγα το εξής:

    Για ανθρώπους που αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν. Είτε να είναι υπέρμετρα ευαίσθητοι ώστε να αποφασίζουν να σηκώσουν το γιγαντιαίο βάρος της δίκαιης μεταχείρισης του πεπρωμένου τρίτων προσώπων, είτε να πρόκειται για απατεώνες ή ανθρώπους χωρίς καν τις στοιχειώδεις αρχές, με αποτέλεσμα ή εξ αρχής να είναι διεφθαρμένοι ή πολύ εύκολα λογω της έλλειψης αρχών να διολισθαίνουν στην πορεία προς την απάτη.

    Για να αναρωτηθούμε;

    Ποιος απο εμάς για παράδειγμα με ελαφρά την καρδία θα αναλάμβανε να διαμορφώσει τις τύχες όλων των εκατομμυρίων γεννημένων ξένων προς εμάς ή ακόμα και των αγέννητων;

    Συνεπώς μάλλον η διαφθορά πρέπει να είναι ένα βασικό εγγενές χαρακτηριστικό των ατόμων που απαρτίζουν το πολιτικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δὲν εἶναι εὔκολες οἱ ἀλλαγὲς τοῦ συντάγματος. Πάντως ὡς πρώτη ἀλλαγὴ θὰ ἐπρότεινα ἡ τριτοβάθμια ἐκπαίδευσις νὰ μὴν εἶναι μόνον δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλό άρθρο...
    Konion το Σύνταγμα λέει για Εθνική Παιδεία είτε Δημόσια είτε Ιδιωτική.Η Κομμουνιστική προπαγάνδα εξομοίωσε την Εθνική με τη Δημόσια και μάλιστα αντεθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.