6/1/17

Η Κυβέρνηση - Οι μελέτες για την Άμυνα και η περιφρόνηση των ειδημόνων

ΤΟΥ ΑΝΤΗ ΛΟΪΖΟΥ
Από της ενάρξεως των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ανάμεσα στ' άλλα συζητούνταν και τα θέματα της άμυνας και ασφάλειας της Κύπρου.
Ο καθ' ύλην αρμόδιος τεχνοκράτης για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο οποίος έχει ένα πλήρες υποστηρικτικό επιτελείο με στελέχη των τριών κλάδων της ΕΦ που καλύπτουν όλους τους τομείς, του οποίου η γνώμη έπρεπε να εζητείτο και μάλιστα να έχει και βαρύνουσα σημασία.

Το ΓΕΕΦ έχει όλες τις αρμόδιες στρατιωτικές διευθύνσεις και μάλιστα είναι ο καλύτερος γνώστης της εχθρικής καταστάσεως, δηλαδή της δύναμης, της διάταξης των δυνατοτήτων, καθώς και άλλων στοιχείων που αφορούν την απειλή, δηλαδή τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε από πλευράς Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ μια ανακολουθία δηλώσεων σ' ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας της λύσης του Κυπριακού με διάφορες απόψεις, μερικές δε όπως,
      1. Το νέο κράτος θα έχει τις δικές του στοιχειώδεις ένοπλες δυνάμεις...
      2. Το νέο κράτος θα είναι πλήρως αποστρατιωτικοποιημένο...
      3. Το νέο κράτος θα έχει αστυνομία και ακτοφυλακή για έλεγχο και προστασία της ΑΟΖ...
      4. Η Κύπρος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη...
      5. Το νέο κράτος δεν θα έχει εγγυήτριες δυνάμεις...
      6. Η Τουρκία δεν θα έχει επεμβατικά δικαιώματα...
Δεν θα ασχοληθώ με την ανακολουθία και αλληλοαναίρεση των δηλώσεων που έγιναν (χαρακτηριστικό των Κυπρίων πολιτικών γαρ), ούτε και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Κύπρου σύμφωνα με τις πρόνοιες της συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά με το κατά πόσο ζητήθηκε η γνώμη των επαϊόντων, δηλαδή του Αρχηγού ΓΕΕΦ.
Εσχάτως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δήλωσή του στις 27 Νοεμβρίου 2016, δήλωσε, «ζητήθηκε η άποψη στρατιωτικών για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής», δηλαδή ποιων στρατιωτικών; Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, λέγοντας ανάμεσα στ' άλλα και το αμίμητο, ότι μόνο οι ηττημένοι στρατοί φεύγουν σε μια μέρα...
Ζητήθηκε η άποψη της ΕΦ για τις θέσεις της πλευράς μας στα θέματα της ασφάλειας; Εξ όσων γνωρίζει ο γράφων, όχι. Το πιο ωραίο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι παρατρεχάμενοί του, μη εξαιρουμένων των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για να θολώσουν τα νερά, επικαλούνται και μελέτες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος και άλλες θέσεις, οι οποίες άλλες θέσεις δεν είναι σοβαρές.
Θυμηδία δε προκάλεσαν και κάποιες δηλώσεις «ειδημόνων» περί απαιτούμενου χρόνου για απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, βάθους δύο ετών, ανάμεσα δε στους άλλους λόγους που συνηγορούν προς τούτο να είναι η από πλευράς Τουρκίας εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης - στρατοπέδευσής τους στην Τουρκία. Επί τούτου θα τοποθετηθώ σε αυριανό άρθρο μου.
Είναι κρίμα, γιατί πολλές από τις θέσεις που υποστηρίζει η Κυβέρνηση στις συνομιλίες συχνά καταρρίπτονται με αδιάσειστα τεκμηριωμένα στοιχεία από επιστήμονες σχετικούς με το θέμα, ανθρώπους χωρίς φιλοδοξίες και ακεραίου χαρακτήρος που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ύποπτον γαρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.