7/1/17

Τουρκική "ντρίπλα" την τελευταία στιγμή - Ο Ακιντζί ζητά να παραστεί ως πρόεδρος της "ΤΔΒΚ"

Κυριάκος Κυριακίδης
Προκλητικός ο Ακιντζί λίγες μόνο ώρες πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη για τις συνομιλίες. Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Μουσταφά Ακιντζί με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητά να παραστεί στη Γενεύη ως "πρόεδρος της λεγόμενης τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου". Σήμερα πάντως, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τραβά το σχοινί ο Ακιντζι. Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοινοποίησε επιστολή του με αποδέκτη το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και με την οποία ζητά να παραστεί στην διάσκεψη της Γενεύης, ως "εκλελεγμένος Πρόεδρος της ΤΔΒΚ". 
Την αποστολή της επιστολής ανακοίνωσε η λεγόμενη "προεδρία" του ψευδοκράτους, διαρρέοντας παράλληλα, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουντέρες, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ίδιο στις 12 Ιανουαρίου.

dgjkhSLDGAG

Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης, υποστηρίζει ότι αφού είναι ο "εκλελεγμένος Πρόεδρος της ΤΔΒΚ" είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί εξίσου και ο δικός του, ενεργός ρόλος στη Διάσκεψη. 

Η κίνηση αυτή έγινε γνωστή, μόλις ανακοινώθηκε, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, η εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, στο ανώτατο επίπεδο.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής
Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Όπως δήλωσε ο κ. Σχοινάς, "όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα".

Η επιβεβαίωση της παρουσίας Γιούνκερ στη διάσκεψη της Γενεύης, προκάλεσε όπως αναμενόταν την ικανοποίηση της Λευκωσίας. 

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σύσκεψη με την διαπραγματευτική ομάδα κατά την οποία καθορίστηκαν οι τελικές λεπτομέρειες ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους στενούς του συνεργάτες, μελέτησαν επίσης και όλα τα σενάρια για την νομική κατοχύρωση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία.

Εξετάστηκαν όλα τα σενάρια είτε σε μια ενδεχόμενη απάντηση του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος έχει λάβει την σχετική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, είτε σε περίπτωση που ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επιλέξει να μην απαντήσει. 

Χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε ότι στη συνάντηση μίας ώρας με τον ΓΓ συζήτησαν τρέχοντα θέματα, περιλαμβανομένων της Συρίας και της Κύπρου.
 
Ωστόσο, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και εμφανώς σε μια κίνηση τακτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο κυπριακό, κάνοντας λόγο πως οδεύουμε στο τελικό στάδιο:

"Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο και την χρειαζόμαστε. Όχι μόνο ως Τουρκία, Ελλάδα και οι δύο πλευρές της Κύπρου, αλλά ως περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς πρέπει να δώσουμε μία θετική εξέλιξη στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα".

Και επανέλαβε, την τουρκική θέση για πενταμερή, αλλά και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη:

"Στις 12 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες χώρες συν ένας σύμβουλος της ΕΕ θα είναι εκεί, ώστε να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα στην τελική διάσκεψη. Η Τουρκία είναι πολύ υποστηρικτική σ’ αυτή τη διαδικασία".

Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου, είχε αμέσως μετά και κατ' ιδίαν συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 

Στην Άγκυρα, ο Μουσταφά Ακκιντζί είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να λάβει τις τελευταίες οδηγίες ενόψει Γενεύης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. 

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μίλησε για ενδοτική στάση της κυβέρνησης του ΑΚΡ και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο. Χαρακτηρίζοντας προκλητικά, ως ακραίες απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, την κατάργηση των εγγυήσεων. Υποστηρίζουμε τη λύση αλλά στη λογική δώσε να τελειώνουμε, είμαστε αντίθετοι, κατέληξε. 

Πηγή: ΑΝΤ1 Κύπρου

7 σχόλια:

  1. Ολα γίνονται για να νομιμοποιηθεί η εισβολή του Αττιλα δεν υπαρχει τιποτα άλλο, και οι πολιτικοί μας ταγοι απλώς διαιωνίζουν την προδοσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Το οποιο όμως ειναι εντελώς παράδοξο αν αναλογιστεί κανεις τι γίνεται στην περιοχή και σε τι καταστάσεις ειναι μπλεγμένη η Τουρκία....

      Διαγραφή
    2. Την Τουρκίαν πολλοί εμίσησαν, την στρατηγικήν της θέσιν ουδείς.

      Διαγραφή
  3. ο Αναστασιάδης είναι όπως τον βλέπω πολύ "μικρος"....και χαμηλών τονον άνθρωπος δεν κανει για αυτή την θέση ποσο μάλλον για διαπραγμάτευση με αρπακτικά .οι τούρκοι καταλαβαίνουν μονον με απειλες...μπλοκάρουμε τα πάντα και παντού στην τουρκια,κόβουμε εισαγωγές , τουρισμο σαν πρώτο βήμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αναστασιάδης ήταν ανέκαθεν υπέρ μιας λύσεως τύπου Ανάν. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

      Διαγραφή
  4. Το κόβω απλά να ψάχνουν πρόφαση για ακύρωση των διαπραγματεύσεων, λόγω της αλλαγής στάσης του ΟΗΕ στο θέμα των εγγυήσεων, όπως γράφει άλλο άρθρο του σάιτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.