10/1/17

«Καθοριστικός» παρατηρητής η Ε.Ε. - Με τον ΥΠΕΞ θα εκπροσωπηθεί η Μ. Βρετανία

ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ
Αρνητικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, διαμηνύει ο Τσαβούσογλου
Διά του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Άλαν Ντάνκαν, θα εκπροσωπηθεί η Μεγάλη Βρετανία

Ο κύβος ερρίφθη για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, οι οποίες εισέρχονται σήμερα στη δεύτερη κρίσιμη μέρα τους. Την ίδια ώρα φαίνεται πως κλειδώνει και η συμμετοχή του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, καθώς και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Άλαν Ντάνκαν, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη Μεγάλη Βρετανία, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στη Διεθνή Διάσκεψη της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συμμετοχή της Ε.Ε., όπως δήλωσε χθες, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ε.Ε. έχει προσκληθεί ως παρατηρητής στις συνομιλίες της Γενεύης, όμως ο ρόλος της είναι και θα παραμείνει καθοριστικός. «Η Ε.Ε. θα είναι παρατηρητής στις συνομιλίες, αυτό είναι ξεκάθαρο, όμως ο λόγος που μας επιβάλλει να είμαστε εκεί είναι επίσης ξεκάθαρος:
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν σε μόνιμη επαφή τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε νομίζω ότι οι παράμετροι της παρουσίας μας εκεί είναι γνωστές. Η Κύπρος είναι ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και θα συνεχίσει να είναι», είπε, προσθέτοντας: «Δεν χρειάζεται να ψάξω και να βρω επιπρόσθετα επιχειρήματα, γιατί είμαστε εκεί.
Εκτός των άλλων, τα πολλά χρόνια και μήνες που προηγήθηκαν της Γενεύης, ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε έναν προσωπικό απεσταλμένο να βοηθάει τα Ηνωμένα Έθνη, τον Πέτερ Βαν Νόφελ, έχουμε επενδύσει χρόνο και προσπάθειες να βοηθήσουμε του Τουρκοκυπρίους να φτάσουν το επίπεδο που απαιτείται για την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, υπάρχει μεγάλο έργο της Κομισιόν και κατά συνέπειαν θέλουμε να είμαστε και εκεί».
Σύμφωνα, μάλιστα, με κυπριακές πηγές στη Γενεύη, στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμμετέχει ως «επηρεαζόμενο μέρος», εξ ου και η εκπροσώπησή της στο υψηλότερο επίπεδο, διά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εγγυήσεις
Κληθείς, εξάλλου, να τοποθετηθεί για το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε: «Δεν θα μπούμε τώρα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθούν στη Γενεύη και δεν είναι δουλειά μας τώρα, στην αρχή της εβδομάδας, να παρουσιάσουμε απόψεις. Ας αφήσουμε τα δύο μέρη να δουλέψουν, τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι εκεί, ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής».

Αρνητικός ο ρόλος της Ε.Ε., λέει ο Τσαβούσογλου
Εκ διαμέτρου αντίθετη για τον ρόλο της Ε.Ε. στις διαδικασίες για το Κυπριακό είναι η άποψη που εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια δήλωση, ενδεικτική τού πώς η τουρκική πλευρά αντικρίζει τον ρόλο της Ε.Ε., ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ε.Ε. επηρέασε αρνητικά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στη Γενεύη, η Τουρκία δεν θα αφήσει ανυπεράσπιστους τους Τ/κ, διαμήνυσε.

Ο λόγος της ειρήνης…
Μιλώντας στη Διάσκεψη των Πρέσβεων, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους λόγους που μέχρι σήμερα έμεινε άλυτο το Κυπριακό είναι η ένταξη της μιας πλευράς στην Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει μόνιμη λύση στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι Τ/κ επέδειξαν μια ειλικρινή και σοβαρή προσπάθεια. «Αυτήν τη θέλησή μας και την εποικοδομητική μας στάση θα τη συνεχίσουμε αυτήν την εβδομάδα που θα συμμετάσχουμε στη Γενεύη», επισήμανε, λέγοντας ότι αναμένουν την ίδια στάση και από την άλλη πλευρά.
«Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Ενώ συνεχίζεται να χύνεται αίμα σε πολλά μέρη του κόσμου, ο λόγος που στην Κύπρο κυριαρχεί γαλήνη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις που διασφάλισε η Τουρκία. Αυτές οι εγγυήσεις δεν θα εγκαταλειφθούν», τόνισε, για να προσθέσει: «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στη Γενεύη, εμείς έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Τ/κ, γι' αυτό να μην έχει κανένας αμφιβολία», είπε.

Σε ετοιμότητα η Μέι
Διπλωματικές πηγές από το Λονδίνο ανέφεραν πάντως ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει και η ίδια ώς την ελβετική πόλη, κάτι που θα γίνει όμως μόνο αν μια συμφωνία είναι κοντά ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στο να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες. Η εικόνα που υπάρχει στη βρετανική πρωτεύουσα είναι ότι την ίδια στάση τηρούν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν και ότι η εκπροσώπηση Ελλάδας και Τουρκίας για την ώρα προγραμματίζεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.
Η κα Μέι ενημερώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις και τα σενάρια για το Κυπριακό, ζητώντας από διπλωμάτες και συνεργάτες λεπτομερή υπομνήματα. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η βρετανική αποστολή θα είναι διευρυμένη, υπό την έννοια ότι θα συμμετέχουν διπλωμάτες που δεν υπηρετούν κατ’ ανάγκην στο Λονδίνο αλλά έχουν βαθιά γνώση του κυπριακού ζητήματος. Ως προς την ουσία των συνομιλιών, ο Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί στη Γενεύη είναι μία «συμφωνία-πλαίσιο» για την επανένωση της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η Βρετανία, η Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Έθνη θα πιέσουν έστω για μία κατάληξη αυτήν την εβδομάδα επί της συμφωνίας-πλαισίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για το δημοψήφισμα θεωρούνται στενά.

Ανησυχούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες για… χέρι Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν φόβους ότι η επιρροή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν θα μπορούσε να αυξηθεί, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, γράφει η γερμανική εφημερίδα, Die Welt. «Μήπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλει πόδι στις Βρυξέλλες μελλοντικά; Μπορεί να συγκυβερνά στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα; Θα μεταβληθεί το νησί της Μεσογείου σε Δούρειο Ίππο;
Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούν πονοκέφαλο στου διπλωμάτες των Βρυξελλών αυτήν τη στιγμή. Αφορμή είναι οι αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες για τη λεγόμενη διένεξη της Κύπρου, οι οποίες ξεκίνησαν αυτήν τη Δευτέρα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
«Σε όλους του συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο: Χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες», καταλήγει η Die Welt.

Στήριξη Γαλλίας-Γερμανίας
Εν τω μεταξύ, την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ, που κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εργαστούν για την επιτυχία της διαδικασίας. «Μία συμφωνία για το Κυπριακό θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση κατ’ αρχάς για τη σταθερότητα και την ευημερία του νησιού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Την ίδια ώρα στήριξη εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα δύσκολα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων συζητούνται τώρα, για πρώτη φορά. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να είναι πρόθυμες να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην εξεύρεση μιας καλής λύσης και να βοηθήσουν στην εκπλήρωση της επιθυμίας των Κυπρίων για επανένωση.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/394891/kathoristikos-paratiritis-i-ee#sthash.t7BMgQXk.dpuf

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.