9/1/17

Κυπριακό - Γενεύη ώρα μηδέν

ΤΩΝ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ και ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 
Διασύνδεση του ζητήματος της ασφάλειας και της διακυβέρνησης αποδέχτηκε ο Αναστασιάδης
Σε σαφέστατη δήλωση ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, όποια κι αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας, αναμένεται να προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Διεθνή Διάσκεψη
Η κοινή συζήτηση του θέματος ασφάλειας εγγυήσεων με αυτό της διακυβέρνησης, που παραπέμπει σε πάρε δώσε μεταξύ εκ περιτροπής Προεδρίας και του μείζονος θέματος των εγγυητικών δικαιωμάτων, ξεχωρίζει από τις αποφάσεις της δύο και πλέον ωρών συνάντησης που είχαν μέχρι αργά ψες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη.

Οι συζητήσεις μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου που θα οδηγήσουν στη διεθνή διάσκεψη θα γίνουν σε έξι συναντήσεις, δύο ανά ημέρα που θα ξεκινούν στις 09.00 μέχρι τις 13.00 και από τις 18.00 μέχρι τις 203.0 (ώρα Γενεύης). Η σειρά των συζητήσεων, που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών, είναι:
1. Περιουσιακό
2. Διακυβέρνηση και Ασφάλεια Εγγυήσεις
3. Οικονομία - ΕΕ
4. Χρηματοδότηση - Εφαρμογή της λύσης
5. Εδαφικό
6. Περιουσιακό και εκκρεμούντα ζητήματα.

Τα διαδικαστικά της διάσκεψης
Επίσης, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε ότι η διεθνής διάσκεψη θα αρχίσει στις 10.30 της 12ης Ιανουαρίου με συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντιέρες και αμέσως μετά η συζήτηση στη διάσκεψη στις 11.

Σε ερώτηση για το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως μέχρι την ώρα που γινόταν η συζήτηση ήταν γνωστή η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων, μαζί με την ΕΕ. Για τις αποφάσεις ενημερώθηκαν άμεσα οι πολιτικοί αρχηγοί στο πλαίσιο δείπνου που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική με Γκουτέρες-Τσιπρα
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντιέρες, αλλά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον ΠτΔ σε σχέση με την επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την οποία, σύμφωνα με την πηγή, ο Αντόνιο Γκουντιέρες δήλωσε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά του να βοηθήσει όπως χρειαστεί.

Τηλεφωνική επικοινωνια με τον Γ.Γ του ΟΗΕ είχε και ο Μουστφά Ακιντζί. Σύμφωνα με το tweet της λεγόμενης «προεδρίας», Ακιντζί και Γκουντιέρες συζήτησαν για τη διαδικασία στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 1ης Δεκεμβρίου.

Πηγές από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία κράτησε 20 λεπτά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για να καταλήξει με επιτυχία η διάσκεψη.

Αποφασισμένος ο Πρόεδρος
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», κατά τη διάρκεια του τελετουργικού έναρξης της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο την Πέμπτη, στην οποία παρών θα είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντιέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προχωρήσει στη σαφέστατη δήλωση ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, όποια κι αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Οι τουρκικοί τακτισμοί
Την ίδια ώρα, σε παρασκηνιακούς τακτικισμούς επιδίδεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στη συμμετοχή του ή όχι στη διεθνή διάσκεψη, ζυγίζοντας τα ενδεχόμενα με βασικό άξονα τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και το κατά πόσον ο ίδιος μπορεί να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη από το μέτωπο του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν επεξεργάζεται σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα παραστεί μόνο στην πρώτη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν την παρουσία του να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, αναλόγως της προόδου που θα επιτευχθεί.

Εκείνο που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον Τούρκο Πρόεδρο είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα trends του twitter στην Τουρκία, το Κυπριακό βρίσκεται για πρώτη φορά αρκετά υψηλά, γεγονός που μαρτυρεί το ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόβλημα.

Τα σενάρια του ΟΗΕ
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά στις εγγυήσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με αναθεώρηση του παρόντος καθεστώτος των εγγυήσεων και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα νέο μοντέλο. Το δεύτερο αφορά σε μια μεταβατική περίοδο για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, η οποία προς το παρόν τοποθετείται στα 7 με 10 χρόνια.

Ανησυχεί η ομάδα του Προέδρου
Ωστόσο, συνεργάτες του ΠτΔ εκδηλώνουν την ανησυχία ότι όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τον κίνδυνο να γίνει «κίνηση» από πλευράς Τουρκίας σε αυτά και τα υπόλοιπα να κλειδώσουν, περνώντας ενώπιον του κυπριακού λαού, να είναι υπαρκτός. Ειδικά στο θέμα της διακυβέρνησης, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα «ανταλλάγματα» που ίσως ζητήσει η τουρκική πλευρά, σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ε/κ πλευρά. Τέλος, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι διαρροές προς το ψευδοκράτος, την ώρα που η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή στη Γενεύη.

Όπως αναφέρουν, ενδέχεται να διαρρεύσουν κάποια πράγματα, τα οποία να προκαλέσουν αντιδράσεις στους Τουρκοκυπρίους και φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μουσταφά Ακιντζί πριν από τη λήξη της διαδικασίας.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.