6/1/17

ΟΗΕ: Η λειψυδρία στη Δαμασκό είναι έγκλημα πολέμου

Παύλος Αντωνόπουλος, Al-Masdar Al-'Arabi (The Arab Source / المصدر نيوز)
Αυτή η φωτογραφία από το βίντεο που προβάλλεται από το Yomyat Kzefeh Hawen Fi Ντιμάσκ (Ημερολόγιο ενός πυροβολισμού όλμου στη Δαμασκό), μια βάση μέσου ενημέρωσης στη Δαμάσκο που είναι συνεπής με τη πολιτική ενημέρωσης του AP (σ.μτφ. Associated Press, USA), δείχνει Σύρους κατοίκους να γεμίζουν κουβάδες και γαλόνια με νερό πηγής από ένα σωλήνα από την πλευρά του δρόμου, στη Δαμασκό, Συρία. 

Η υδροδότηση της Δαμασκού έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό για σχεδόν δύο εβδομάδες, λόγω των μαχών μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών για τον έλεγχο του παραποτάμου τροφοδότησης, αναγκάζοντας εκατομμύρια πολίτες της πρωτεύουσας της Συρίας να σκαρφαλώσουν για πόσιμο νερό και νερό για πλύσιμο. Η διακοπή είναι μια μεγάλη πρόκληση κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης καθ 'όλου του σχεδόν 6-χρόνου πολέμου να κρατήσει τη πρωτεύουσα όσο το δυνατόν περισσότερο μεμονωμένη από τις συνέπειες της σύγκρουσης που χωρίζει μεγάλο μέρος της χώρας. (Yomyat Kzefeh Hawen Fi Dimashq (Diary of a Mortar Shell in Damascus, via AP)

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε τις τρομοκρατικές δυνάμεις ότι έκοψαν τη παροχή νερού στη Δαμασκό για δύο εβδομάδες τώρα, με κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην πόλη με πάνω από πέντε εκατομμύρια πληθυσμό.

« Στην ίδια τη Δαμασκό, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις προμήθειες νερού τους κομμένες ή ελάχιστες », δήλωσε το επικεφαλής της ανθρωπιστικής ειδικής ομάδας για τη Συρία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, Jan Egeland, σε δημοσιογράφους στην ελβετική πόλη της Γενεύης, την Πέμπτη.

Τόνισε ότι « το σαμποτάρισμα και η άρνηση παροχής νερού είναι φυσικά ένα έγκλημα πολέμου », προειδοποιώντας ότι άμαχοι « θα επηρεαστούν από ασθένειες ‘του νερού’ » αν η τροφοδοσία καθαρού νερού δεν μπορεί να αποκατασταθεί σύντομα.
Ο ποταμός Μπαράντα και η πηγή Ain al-Fijah που κρατιούνται από τρομοκρατική ομάδα, προμηθεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το 70% του νερού της Δαμασκού και των περιχώρων της.


Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 6.1.2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.