31/1/16

Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο CNN Greece: Παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος σε εξέλιξη


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπερασπίζεται την Τουρκία- για το πετρέλαιο του ISIS

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις  της Ελλάδας και του Ισραήλ, ότι η Τουρκία συναλλάσσεται με το ‘ισλαμικό κράτος’ με παράνομο πετρέλαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις δηλώσεις, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, όπως σημειώνει  η ‘Gazeta.ru’.

Πελατειακές σχέσεις και Κυπριακό: Τελικός σκοπός η τουρκοποίηση της Κύπρου;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. PHOTO EPA, STEPHANIE LECOCQΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. PHOTO EPA, STEPHANIE LECOCQ
Του Δρα Παναγιώτη Κ. Αυξεντίου, Ομότιμου Καθηγητή των Οικονομικών του Πανεπιστημίου Calgary – Canada
Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων αναρχικών εξτρεμιστών, η χρησιμότητα του κυβερνητικού τομέα είναι γενικά αποδεκτή και θεωρητικά απαραίτητη. Διαφωνίες ανέκαθεν υπήρχαν για τον καθορισμό του ρόλου και του μεγέθους του κυβερνητικού τομέα, αλλ’ όχι για την καθηκόντως άνευ διακρίσεων και σπατάλης εκτέλεση του κυβερνητικού έργου.
Το πάθος εξασφάλισης και διατήρησης της εξουσίας απεδείχθηκαν εχθροί της χρηστής διοίκησης με πρωταγωνιστές τις πελατειακές σχέσεις τις οποίες αγκάλιασαν όλα τα κυπριακά κυβερνητικά κομματικά σχήματα.

Η μεγαλύτερη αποτυχία του Πούτιν

Η 5η ρωσική φάλαγγα: ChubaisIudaevaDvorkovichShukalovNabiullinaKoudrineUliukaev
 SilouanovMedvedev.
Ο Saker (ΗΠΑ)
Ό, τι και να συμβεί στο μέλλον, ο Πούτιν έχει ήδη εξασφαλίσει τη θέση του στην Ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες που είχε ποτέ η Ρωσία. 
Όχι μόνο κατάφερε να αναστήσει κυριολεκτικά τη Ρωσία ως χώρα, αλλά σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία, ο ίδιος κατάφερε να την επιστρέψει ως παγκόσμια δύναμη ικανή να αμφισβητήσει με επιτυχία την αγγλο-σιωνιστική αυτοκρατορία. 
Ο ρωσικός λαός έχει αναγνωρίσει ξεκάθαρα αυτό το κατόρθωμα και, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, του παραχωρεί μια απίστευτη υποστήριξη του 90%. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ο Πούτιν έχει αποτύχει να λύσει: ο πραγματικός λόγος πίσω από την φαινομενική αδυναμία του Κρεμλίνου να μεταρρυθμίσει σημαντικά την ρωσική οικονομία.

Ο Ολάντ βάζει πάλι “φωτιά” στις σχέσεις με την Τουρκία: Η υπόσχεση στους Αρμένιους

Ο Πρόεδρος Ολάντ με τον Αζναβούρ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 
Ο Πρόεδρος Ολάντ με τον Αζναβούρ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Την πρόθεση του να επαναφέρει νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανακοίνωσε στις οργανώσεις της αρμενικής διασποράς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια κίνηση η οποία αναμένει να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Αγκυρα.
Το 2012 η Γαλλική Γερουσία είχε επίσης εγκρίνει έναν τέτοιο νόμο ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο λίγους μήνες αργότερα.
Ο νόμος αυτός που ποινικοποιούσε την άρνηση του χαρακτηρισμού ως Γενοκτονίας την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων λίγο πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε διχάσει και την γαλλική διανόηση, καθώς θεωρήθηκε ως πλήγμα στην ελευθερία έκφρασης.

Πώς και γιατί η Δανία αποφάσισε να κατάσχει χρήματα και αντικείμενα αξίας των προσφύγων και γιατί δηλώνει "έκπληκτη" για τις αντιδράσεις

 
«Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» λέει ο Μάρκελλος στο έργο του Σαίξπηρ, «Άμλετ».

Η διαπίστωση επιστρέφει ως ένα δίκαιο ερώτημα το 2016 μετά το νόμο που πέρασε στο κοινοβούλιο της Δανίας και βάσει αυτού οι αρχές μπορούν να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στο έδαφός της. Η είδηση προκάλεσε την κατακραυγή διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών, της κοινής γνώμης. Ο παραλληλισμός με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Εβραίων από τους Ναζί ξαφνικά έγινε το πιο κοινό σχόλιο για την «μικρόψυχη», μπροστά στην ασύγκριτη δοκιμασία εκατομμυρίων προσφύγων, χώρα του Bορρά. Και αυτό δεν είναι καν το πιο σκληρό μέτρο, που επιστρατεύει η Δανία για να βάλει φρένο στην άφιξη προσφύγων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον την επανένωση οικογενειών προσφύγων για τρία χρόνια!

Απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες για Συρία, η αντιπολίτευση

A file pictures showing  US Secretary of State John Kerry (C) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C-R) head an international conference on Syria. EPA/HERBERT NEUBAUER no restriction apply 
A file pictures showing US Secretary of State John Kerry (C) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C-R) head an international conference on Syria. EPA/HERBERT NEUBAUER no restriction apply
Περισσότερα από 20 μέλη της αντιπροσωπείας των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) έφτασαν στη Γενεύη, εκφράζοντας κατά την άφιξη τους την πρόθεση τους να συμβάλουν ώστε να στεφθούν με επιτυχία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία, απειλώντας όμως παράλληλα πως θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού “συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματά της”.

ΑΠΟ ΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ» ΣΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ»

Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ*
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο ως αυτόκλητος εσωτερικός πολιτικός παράγοντας με δηλώσεις του στο Διεθνή Τύπο, κατ’ ουσίαν απειλώντας την Ελλάδα με έλλειψη ρευστότητας.
Ο Γερμανός όμως αυτός Ευρωπαίος αξιωματούχος από καμία Συνθήκη και από κανένα συμβατικό κανόνα έχει το δικαίωμα μιας τέτοιας δημόσιας παρέμβασης. Και εάν ακόμη του είχε αναγνωρισθεί (που δεν του αναγνωρίζεται) μια τέτοια «αρμοδιότητα», θα προέβαινε σε κακή χρήση της αρμοδιότητας αυτής και σε υπέρβαση των ακραίων ορίων!...

Τι Σηματοδοτεί η Ύβρις Σόϊμπλε στο Νταβός, Ακόμη και με Μακιγιαρισμένη Μετάφραση

Του  Μιχαήλ Στυλιανού
Κατ’ αρχήν να το ξεκαθαρίσουμε: Το αγγλικό επίθετο  stupid δεν μεταφράζεται στα ελληνικά «ανόητος». Το  στενόμακρο  λεξικό  Divrys, που είναι ο σύντροφος του δημοσιογράφου, έχει δίπλα στο stupid μόνο δυο ελληνικά επίθετα: βλάκας και ηλίθιος. Για τον ανώδυνο χαρακτηρισμό «ανόητος», οι Αγγλοσάξωνες  χρησιμοποιούν    το επίθετο  «fool». Η περίφημη φράση του Κλίντον, που  υιοθέτησε ο Σόϊμπλε, για να εξευτελίσει  τον κ Τσίπρα, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου  χρυσοκανθάρων  στο Νταβός, επί χρόνια μεταφράζεται με τη λέξη «ηλίθιε».

Παναγιώτης Ήφαιστος, ΆΜΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ …

«Άμα φύγει ο τύραννος, ο ελληνικός λαός θα είναι φίλος και σύμμαχος με όλα τα ελεύθερα έθνη. Οι Έλληνες δεν ανακατεύονται εις την διοίκηση των άλλων εθνών, αλλά ούτε είναι εις αυτούς αποδεκτό να ανακατωθούν άλ­λα έθνη εις την δική τους. Δεν κάμνουν ποτέ ειρήνη με ένα εχθρό ο οποίος κατακρατεί ελληνικό τόπο».
θουριοςΣημείωση Ιαν. 2016. Γράφτηκε ως αντίδραση μιας με αφορμή συνήθεις εθνομηδενιστικές επιθέσεις κατά της Ελληνικής κοινωνίας. Είχαν κυκλοφορήσει τα βιβλία «Στρατηγικό βάθος» και «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες» του Νταβούτογλου μέσα στα οποία με τα λόγια των ίδιων των τούρκων διατυπωνόταν ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας. Και είχε αρχίσει να εισβάλλει στην πατρίδα μας η τρόικα. Λογικά και αναμενόμενα, το στημένο εθνομηδενιστικό σύστημα επιτέθηκε άμεσα με δολοφονίες χαρακτήρων και επιστημονικά και πολιτικά χυδαίες επιθέσεις. Τα ίδια και τα ίδια μέχρι να φύγει το Τύραννος, μέχρι η κοινωνία να γίνει κάτοχος του κράτους και οι πολίτες εντολείς μιας ανακλητής εντολοδόχου εξουσίας.
Εμείς θυμηθήκαμε τις πηγές της Ελευθερίας, τον Ρήγα Βελεστινλή: Άμα φύγουν οι τύραννοι …. Στο τέλος παραθέτουμε και την Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

ΆΜΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ …

Μια βόλτα στο δάσος, ωφέλιμη για την υγεία και την ψυχολογία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
Οταν περπατάμε μέσα στο δασικό περιβάλλον, σχεδόν πάντα έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση. Σήμερα, δημοσιευμένες σε έγκυρα διεθνή περιοδικά επιστημονικές έρευνες, αποδεικνύουν πως η ωφέλεια από το δάσος είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια αίσθηση. «Ο Ιπποκράτης πρώτος περιγράφει τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου.

Να μαλώνουμε ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο καλό στην Πατρίδα

Στέλιος Παπαθεμελής
papathemelis 
Η απίστευτη αποστροφή του Σόιμπλε προς τον πρωθυπουργό προκαλεί αηδία και οργή. 

Αρχέτυπο του επηρμένου γερμανού ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου, ο οποίος ενσαρκώνει τον τύπο που μισεί ολόκληρη την ανθρωπότητα , μολονότι διακηρύσσει την υποτιθέμενη πίστη του στην πλήρη τιμιότητα και την γυμνή αλήθεια. Στην πράξη όμως εφαρμόζει  την << εύκαμπτη αρετή >>.
Ο σιδηρούς πληρεξούσιος του ευρωγερμανικού νεοφιλελευθερισμού πάσχει από χρόνιο αστιγματισμό . Δεν βλέπει πίσω από τους αριθμούς τον άνθρωπο.
Και οι μεν ξένοι είναι αυτοί που είναι. Τη δουλειά τους κάνουν. .Μας χρησιμοποιούν.

Αναρχία στη Σουηδία;

Σερένα Νομικού

Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος τους, επειδή αδυνατεί να τους προστατεύσει από τα μεταναστευτικά κύματα, ίσως τους οδηγήσει στα άκρα. Την ίδια απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους
«Πολλοί Σουηδοί περιγράφουν τη μαζική μετανάστευση των τελευταίων ετών στην πολυπολιτισμική με βάση το Σύνταγμα χώρα τους σαν έναν καταναγκαστικό γάμο, μετά από ένα βίαιο συνοικέσιο. Ειδικότερα ως εξής:
Η Σουηδία (ως γυναίκα) υποχρεώνεται να παντρευτεί έναν άνδρα (μετανάστες), τον οποίο δεν έχει η ίδια επιλέξει. Εν τούτοις αναμένεται από τη Σουηδία να αγαπάει και να σέβεται τον άνδρα της, παρά το ότι της φέρεται πολύ άσχημα, τη δέρνει και την κακοποιεί. Οι γονείς της δε (η κυβέρνηση) την παροτρύνουν να είναι στοργική μαζί του, αλληλέγγυα, γεμάτη αγάπη και κατανόηση» (I. Carlqvist).

Παντελής Σαββίδης: Γιατί η κυβέρνηση θα χάσει από τους αγρότες

Δεν υπάρχει κοινωνική κατηγορία, πλην της κρατικής γραφειοκρατίας, προσώρας, με την οποία να μην ήρθε σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση. Οι ιδεολογικοί της ινστρούχτορες (καθοδηγητές) επέλεξαν το γραφειοκρατικό μοντέλο επιβολής στην κοινωνία, διότι αυτό γνώριζαν καλύτερα λόγω του πολιτικοθεωρητικού τους υπόβαθρου και των ιδεοληψιών τους. Το μοντέλο αυτό, όμως, απέτυχε παταγωδώς όπου εφαρμόστηκε. Και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τυραννικό.


Το γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει άλλες επιλογές. Βασίζεται στο υπέρογκο κράτος και στην ανοχή των συνταξιούχων αν δεν τους μειώσει τις συντάξεις. Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να το επιτύχει, διότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Οι μικρές δυνατότητες που θα είχε, για να επιβιώσει, ήταν η ιδεολογική ηγεμονία –η οποία θα μετατρεπόταν σε πολιτική–, και μια στοιχειωδώς ανεκτή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τα σενάρια του διπλού Grexit

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Τα σενάρια του διπλού Grexit

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Σε εξαιρετικά δεινή και μειονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε δύο από τα κρισιμότερα μέτωπα που απασχολούν αυτή την περίοδο ολόκληρη την Ευρώπη: την οικονομία και το προσφυγικό. Το αποτέλεσμα είναι, επί της ουσίας, να τίθεται υπό αμφισβήτηση το μέλλον της τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόνο με το ένα πόδι εντός, ενώ με το άλλο πατά ήδη έξω από την «κόκκινη γραμμή».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Gas Hub, ένα... μακρινό ενδεχόμενο

Gas Hub, ένα... μακρινό ενδεχόμενο

Oι δυνατότητες να λειτουργήσει η Ελλάδα σαν κέντρο αερίου -gas hub- στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών όπως της ΔΕΠΑ και πιθανώς των ΕΛΠΕ σε κάποια από τα σχήματα που θα δημιουργηθούν είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι ο αγωγός EastMed και ίσως και η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελούν πολύ μακρινά ενδεχόμενα...

Είκοσι χρόνια από την κρίση των Ιμίων που εξακολουθούν να είναι… γκρίζα !

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Τέτοια μέρα, πριν από είκοσι χρόνια ( 31-1-1996), η Ελλάδα υπέστη μία εθνική ταπείνωση  που για κάποιους ήταν άτυχη στιγμή και για άλλους προδοσία, γιατί παραδοθήκαμε αμαχητί με απώλεια δύο μικρών νησιών. Στην αρχή (27-1-1996) πήγε ένα  τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο, με δημοσιογράφους σε ρόλο προβοκάτορα, κατέβασαν  την ελληνική σημαία από το αφύλακτο ελληνικό νησί, που είχε υψώσει την προηγουμένη ο δήμαρχος Καλύμνου και έβαλαν στη  θέση της την τουρκική.

Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι!

Είχαν ανακαλύψει την ακριβή θέση και τροχιά του Δία 1.500 χρόνια νωρίτερα από όταν πιστεύαμε ότι συνέβη
Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι!
Η επιγραφή στην οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι καταγεγραμμένη η θέση και η τροχιά του Δία μέσα από περίπλοκες γεωμετρικές απεικονίσεις. Credit: (Trustees of the British Museum/Mathieu Ossendrijver)
Ηταν γνωστό ότι οι Βαβυλώνιοι ήταν εξαιρετικοί μαθηματικοί και χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά και στις αστρονομικές τους παρατηρήσεις. Είχαν κάνει πολλές και σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις. Οπως φαίνεται οι Βαβυλώνιοι είχαν πολύ μεγαλύτερες γνώσεις και ικανότητες στα μαθηματικά και ειδικότερα στην γεωμετρία από όσο πιστεύαμε. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει ένα είδος «αστρονομικής γεωμετρίας» με την οποία κατάφερναν να παρατηρούν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.

30/1/16

Η Τουρκία καταγγέλει ότι ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της

Νέο επεισόδιο στην κόντρα των δύο χωρών
Δύο μήνες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας σημειώθηκε το Σάββατο δύο μήνες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις.

Economist: Ετοιμόρροπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Οικονομικά προβλήματα & σκάνδαλα απειλούν τον Τσίπρα

Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)
Η «ξεσηκωτική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη γιορτή για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης και το βίντεο των έξι λεπτών για τον πρώτο χρόνο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακόμη και τους αριστερούς να δυσανασχετήσουν με την «βαριά» προπαγάνδα, σχολιάζει ο Economist. Και αντί να ενισχύσει το ηθικό, η ομιλία και το βίντεο γύρισαν μπούμερανγκ, προσθέτει.

Επιτέλους! Σφοδρή επίθεση της Frontex στην Τουρκία για το προσφυγικό

«ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ»
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η Άγκυρα ζητά, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Την ανάγκη επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία. Από τις αρχές του χρόνου, τόνισε, περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα δύο χιλιάδες άνθρωποι, ένας πολύ υψηλός αριθμός.

Αλβανία: Συνελήφθη ο ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργός Εργασίας

ΣΠΥΡΟΣ ΞΕΡΑΣ

Αλβανία: Συνελήφθη ο ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργός Εργασίας

Ο ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σπύρος Ξέρας, συνελήφθη από την αστυνομία του Αργυροκάστρου σήμερα το βράδυ. Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της «κατάχρησης εξουσίας».
Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπερίσα την περίοδο 2009-2013, εμπλέκεται σύμφωνα με τις αρχές, σε σκάνδαλο που αφορά ένα δημόσιο διαγωνισμό προϋπολογισμού 214 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, άτομα με αναπηρία (τυφλοί) κλπ.

Νέα εποχή για την Κύπρο, τέλος στο τριετές μνημόνιο - Βλέπετε εκεί δεν είχαν λαϊκιστές αντιμνημονιακούς!

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ - ΕΧΕΙ, ΠΛΕΟΝ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης βρέθηκε στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης βρέθηκε στις Βρυξέλλες
Της Κατερίνας Κοσμά
Νέα σελίδα στην πρόσφατη οικονομική της ιστορία γυρίζει η Κύπρος που αναδεικνύεται στο τέταρτο success story της Ευρωζώνης μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Όπως επίσημα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας με εννέα αξιολογήσεις της οικονομίας από την τρόικα η Μεγαλόνησος βγαίνει οριστικά από το μνημόνιο τον Μάρτιο, καθώς έχει αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές, έχει εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και έχει σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.

Το «comeback» του Ιράν

REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI
Παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τεχεράνης, τις πυραυλικές δοκιμές και τις σχέσεις της με εξτρεμιστικές ομάδες, το Ιράν αποτελεί πόλο έλξης για την Ευρώπη, με τον κ. Ροχανί, τον πρώτο Ιρανό πρόεδρο που επισκέπτεται την Ευρώπη εδώ και 16 χρόνια, να εξασφαλίζει εύκολα πληθώρα συμφωνιών.
Της  Έφης Τριήρη 
etriiri@naftemporiki.gr
«Παρίας» εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επιστρέφει ξαφνικά στον επιχειρηματικό κόσμο συνάπτοντας επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση. 

Έλληνας Πρέσβης στην Κύπρο: Η απόφαση της Τριμερούς για τα ενεργειακά δεν είχε προετοιμαστεί

Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
Λευκωσία: Η απόφαση για τη δημιουργία της τεχνικής Επιτροπής που θα εξετάσει πλήρως όλα τα ενεργειακά θέματα της περιοχής, προέκυψε μέσα από το διάλογο των τριών ηγετών κατά τις εργασίες τις Συνόδου στη Λευκωσία και δεν ήταν κάτι που είχε προετοιμαστεί από πριν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος

Ζωή κατά Τσίπρα: Το 3ο μνημόνιο είχε δρομολογηθεί πριν τις εκλογές του 2015

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Λαικής Ενότητας Ζωή Κωνσταντοπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Λαικής Ενότητας Ζωή Κωνσταντοπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
«Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους διαφόρους εκβιασμούς και δεν ασκεί την εξωτερική πολιτική και την εθνική πολιτική με τον τρόπο που οφείλει, με τον τρόπο που επιβάλλεται».
Αυτό δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στον ALPHA 9.89. Ειδικότερα, αναφερόμενη στο προσφυγικό θέμα και τις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «εκβιασμό που έχει προετοιμαστεί από το καλοκαίρι» και πρόσθεσε:

Αυξάνονται στους 33 οι νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο ανοιχτά των τουρκικών ακτών

REUTERS/STRINGER/PHILIPPINES
Φωτογραφία αρχείου
Αυξάνονται στους 33 οι μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, που πνίγηκαν σε νέο ναυάγιο στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.
Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Σενέρ είναι τρελός, ζητά ενιαία Κύπρο

Ο Σενέρ είναι τρελός, ζητά ενιαία Κύπρο
Άριστος Μιχαηλίδης
Έχεις δίκαιο Σενέρ.
Εδώ φτάσαμε. Όποιος μιλά για πραγματικά ενιαίο κράτος, όποιος δεν ξεχωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και δεν θέλει να ζήσουν πλάι-πλάι σαν δύο ξεχωριστοί λαοί, αλλά μαζί «στις ίδιες γειτονιές και στις ίδιες βεράντες», όπως γράφεις, είναι ανισόρροπος ή γραφικός ή ακόμα και προδότης. 

Μεταρρυθμίσεις ζητούν από την Αθήνα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων funds

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Φιρμάνια και εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στην Ελλάδα

Η ομιλία του Ερίκ Τουσέν στο Ευρωκοινοβούλιο
2016-01-29 01 Eric ToussaintΑκολουθεί σύνοψη της ομιλίας που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ερίκ Τουσέν στις 14 Ιανουαρίου 2016 με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά). Το θέμα ήταν «Η ΕΚΤ, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ευρώπης». (Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε: http://www.guengl.eu/news/article/the-ecb-europes-unelected-government).

FT : Η διάσωση της Μέρκελ και το μέλλον της Σένγκεν

Με τη Σένγκεν να απειλείται με κατάρρευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης. Γιατί η γενναιοδωρία της Μέρκελ πρέπει να συνδυαστεί με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Ο ρόλος των ΗΠΑ και η Τουρκία.

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να σώσει την Ευρώπη. Αλλά πρώτα πρέπει να σώσει τον εαυτό της. Η ενότητα εντός της Ε.Ε. αποτελούσε πάντοτε γνώμονα της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελάριου. Είναι μια αξιοσέβαστη φιλοδοξία, αλλά της έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό.
Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας δεν θα δείξουν ποτέ την ίδια γενναιοδωρία απέναντι σε πρόσφυγες που είναι μουσουλμάνοι. Η συναίνεση που αναζητάει η κα Μέρκελ αποτελεί την τέλεια συνταγή για παράλυση.
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ξύνουν τα κεφάλια τους για το πώς η έλευση 1 εκατ. ανθρώπων σε μια πλούσια και μεγάλη ήπειρο μετατράπηκε σε μιαυπαρξιακή απειλή. Οι νεοαφιχθέντες αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% του πληθυσμού της Ε.Ε. Μια ξαφνική εισροή είναι λογικό να προκαλέσει αστάθεια, αλλά όχι και να οδηγήσει στην κατάρρευση μια διαδικασίας ενοποίησης πενήντα ετών.
Για ορισμένους, ο πανικός είναι η έτοιμη απάντηση. Όταν ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο Γάλλος ομόλογός του, ο Μανουέλ Βαλς, προειδοποιούν για μόνιμες ρωγμές στην Ένωση, γεννούν το ερώτημα για το τι έχουν κάνει οι ίδιοι για να το αποτρέψουν. Όχι πολλά. Ο Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, είναι απασχολημένος με την επίλυση παλιών διαφορών με την κα Μέρκελ. Ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον καλείται να κερδίσει ένα δημοψήφισμα, οπότε δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι ισοπεδωτικά αποκαλεί «ένα τσούρμο μετανάστες».

Η Αγροτική Νέα Τάξη Πραγμάτων

Η κυβέρνηση κλείνει το αγροτικό ζήτημα από δύο πλευρές: Πρώτα καταστρέφοντας τους νυν αγρότες κατατάσσοντάς τους ως επιχειρηματίες μέσω του νέου φορολογικού και αγροτικού και δεύτερον βάζοντας ως ανταγωνιστές τους επιχειρηματίες που θα παίρνουν δημόσια...
Η Αγροτική Νέα Τάξη Πραγμάτων
Η Βιομηχανική γεωργία αποφασίστηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα

Αν σας έλεγαν, ότι σε δέκα χρόνια από τώρα θα υπάρχουν μόνο τέσσερις εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύουν σε μία μόνο εταιρεία, με σκοπό να τα εξάγει, εξουδετερώνοντας κάθε παραγωγό ή αγρότη, που δεν συνεργαζόταν, θα λέγατε, ότι συνωμοσιολογούμε.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: P. WATSA, J. PAULSON, ST. JOHNSON

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ  
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ  
Απόβαση επενδυτών στην Αθήνα με καυτή ατζένταΣτην Αθήνα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση οι P. Watsa, J. Paulson και St. Johnson επικεφαλής πολύ μεγάλων funds που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. δολλάρια και οι οποίοι μετά και την τρίτη σκανδαλώδη ανακεφαλαίωση ελέγχουν ουσιαστικά τις τράπεζες αλλά και πλήθος μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας, ενώ έσω των τραπεζών έχουν στο χέρι όλα τα “κόκκινα” και όχι μόνο δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην ουσία το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας.
Οι τρεις “καμπαλέρος” που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι κερδοσκόποι υπεριδιοκτήτες της χώρας, οι μόνοι που μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται πάνω από το “κουαρτέτο”, έρχονται σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για να ελέγξουν την πορεία της αποικίας και κυρίως να πιέσουν και να εκβιάσουν για τη μνημονιακά ορθόδοξη και ανυποχώρητη πορεία της χώρας και την απόλυτη ευθυγράμμιση της με τα συμφέροντα των επενδυτών ιδιαίτερα όσον αφορά το ξεπούλημα της χώρας και την ικανοποίηση και των πιο παράτολμων επιδιώξεων του (βλ. Eldorado gold).

ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ ΔΕΛΙΒΑΝΗ*

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η αρνητική αντιμετώπιση του εθνικού μας νομίσματος από την πλειονοψηφία των Ελλήνων, μπορεί να δικαιολογηθεί, μόνο, αν πιστεύουν πρώτον, ότι η σωτηρία μας είναι εντός των Μνημονίων και δεύτερον ότι οι δανειστές μας πασκίζουν για τη σωτηρία μας, την ανάπτυξή μας και την ταχεία έξοδό μας από την κρίση.

Θεωρώ και τις δύο αυτές υποθέσεις αυταπόδεικτα αστήρικτες και θα πρόσθετα και παρανοϊκές. Αλλά, αν έτσι είναι τότε η μοναδική λύση στο ελληνικό δράμα βρίσκεται εκτός Μνημονίων και τότε το εθνικό μας νόμισμα εμφανίζεται, πράγματι, ως μονόδρομος.

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: Νέος γεωπολιτικός πυλώνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Οι κ. Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία
Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας από τους ηγέτες των τριών χωρών επιταχύνουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, κυρίως όμως φαίνεται ότι δημιουργούν έναν νέο πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Μην φεύγετε μετανάστες – Οι εφοπλιστές ζητάνε Έλληνες ναύτες!


Στις μεγάλες ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας για εργαζόμενους αναφέρθηκε ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος της μεγάλης ομώνυμης ναυτιλιακής, από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ηλεκτρολόγοι, ναύτες, αξιωματικοί και άλλοι για τις κατώτερες θέσεις.

«Συζητάμε με την ΠΝΟ για να νομοθετήσουμε και να μπορούμε να παίρνουμε Έλληνες στα πλοία μας, ακόμη κι αν δεν έχουν ανάλογες σπουδές. Θα μείνουν δυο χρονια με μισθό κάτω των 1000 ευρω και μετά να προσληφθούν σε οργανική θέση ναυτου με πρώτο μισθό τα 1400 ευρω».
«Τα πλοία αυξάνονται αλλά οι ναυτικοί μειώνονται και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί όσο μειώνονται οι άνθρωποι, χάνεται η ναυτεργασία και η ναυτοσύνη» τόνισε.
«Όταν ξεκίνησα υπήρχαν 140.000 ναυτικοί και τώρα είναι 14.000.

Frontex: Στόχος να καταγράψουμε τους πρόσφυγες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα

REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI
Φωτογραφία αρχείου.
Ο στόχος είναι «να καταγράψουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί και επαναλαμβάνει ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Stratfor: Η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος της προσφυγικής κρίσης


«Τιμωρία» χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανή «αποβολή» της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τονίζει το think tank. Γιατί φράχτες και αυστηρότερα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι εναλλακτικές οδοί και η απαισιόδοξη πρόβλεψη.
Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γράφει το αμερικανικό think tank σε άρθρο του με τίτλο «Ελλάδα: Ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας προσφυγικής κρίσης».
Οπως γράφει, οι αρχικές στρατηγικές για συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, και για μετεγκατάστασή τους σε όλη την Ευρώπη, είναι ξεκάθαρο πως έχουν αποτύχει.
Τώρα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ψάχνουν για εναλλακτικές προσεγγίσεις καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν το κύμα των αιτούντων άσυλο από το να εισρεύσει στην Ευρώπη, και φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος φταίει: η Ελλάδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν απειλήσει να αποβάλουν την Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν, που καταργούσε τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών που την είχαν υπογράψει. Όπως υποστηρίζουν χώρες όπως η Αυστρία, η Ελλάδα απέτυχε να περιφρουρήσει τα σύνορά της και θα πρέπει γι' αυτό να τιμωρηθεί. Στις 27 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφέρει πως η Ελλάδα «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της» και πως υπάρχουν «σοβαρά ελλείμματα στην πραγματοποίηση των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων».

29/1/16

Ίμια 1996 - Πώς το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα

Είκοσι έτη μετά την κρίση των Ιμίων, η Ελλάς βιώνει τις γκρίζες επιπτώσεις της, ενώ από τις πολιτικές της ηγεσίες δεν προκύπτουν δυστυχώς ενδείξεις ειλικρινούς διαθέσεως θεραπείας των τότε σφαλμάτων.
Από το 1996 έως σήμερα έχει εκδοθεί σειρά σχετικών βιβλίων από ορισμένους πρωταγωνιστές της κρίσεως ή από κάποιους ευαισθητοποιημένους δημοσιογράφους αλλά απουσιάζει η κρατική ειλικρινής, διεξοδική και εμπεριστατωμένη ανάλυση της κρίσεως, οι εξ αυτής διαπιστώσεις και συμπεράσματα, κυρίως δε οι διορθωτικές και θεσμοθετημένες δέουσες ενέργειες (κυρίως σε πολιτικό επίπεδο).

Δέκα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε ο καθένας να ξέρει για το Ισραήλ

Anthony Bellchambers, Global Research (Καναδάς)
1. Από τα 14,2 εκατομμύρια Εβραίων στον κόσμο (το 2016), μια μειοψηφία του 43% ζει στο Ισραήλ.
2. Παρά το γεγονός ότι το 75% των Ισραηλινών είναι Εβραίοι, το 21% είναι γηγενείς Άραβες των οποίων τα πολιτικά δικαιώματα είναι περιορισμένα.
3. Το Ισραήλ έχει τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο, με μέσο όρο τρία παιδιά ανά γυναίκα.
4. Η κυβέρνηση Νετανιάχου λαμβάνει σήμερα πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και την AIPAC (το ισχυρό φιλο-ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ), ήτοι το ισοδύναμο των $ 1.000 ετησίως για κάθε Ισραηλινό Εβραίο, με την ευγενική χορηγία των Αμερικανών φορολογουμένων.
5. Το Ισραήλ έχει οδηγήσει πάνω από 500.000 πολίτες του να εγκατασταθούν παράνομα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την προσπ’αθεια του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος για πέντε εκατομμύρια αυτόχθονες Άραβες.

Απέλαση εννέα Τούρκων πολιτών από τη Μυτιλήνη

Απελάθηκαν χθες από τη Μυτιλήνη εννέα Τούρκοι πολίτες που είχαν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι εννέα Τούρκοι κατηγορούνταν για εμπλοκή σε διαφορετικής ο καθένας υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, οι οποίες ωστόσο δεν αποδείχθηκαν με συνέπεια να καταδικάσθηκαν μόνο για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Η Gazprom ακυρώνει την έκπτωση στις τιμές αερίου για τους Τούρκους

Ακύρωσε η ρωσική Gazprom την έκπτωση στις τιμές του αερίου για τους Τούρκους πελάτες σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters στελεχών από ιδιωτικές εταιρείες αερίου της Τουρκίας.
Η Τουρκία είχε κάνει γνωστό ότι πέρυσι υπήρξε συμφωνία για έκπτωση 10,25% στις τιμές αερίου από τη ρωσική Gazprom αλλά οι τελικές υπογραφές καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα η κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Botas να προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ρωσία: Σκανδαλώδεις οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί διαφθοράς Πούτιν

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις και προσβλητικές» τις κατηγορίες για διαφθορά του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, τις οποίες εξακόντισε η αμερικανική κυβέρνηση και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑεπιζητούν να επηρεάσουν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.
Ο κ. Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κυπριακό: Συμφώνησαν σε θέματα μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων

Στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. 

Frontex: Λιγότεροι πλέον οι Σύροι μεταξύ των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Βελτιώθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων των μεταναστών 

Μειώθηκε η αναλογία, αντίθετα με αυτή των Ιρακινών, λέει η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικών συνόρων 

Η αναλογία των Σύρων μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, αντίθετα με αυτή των Ιρακινών, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικών συνόρων Frontex.

Ανοιχτή επιστολή στους απολυμένους της Softex


Την Τρίτη 26/1/2016, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητήθηκε το αίτημα της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας να επιτραπεί η ομαδική απόλυση των, πρώην πλέον, εργαζομένων της, διότι η εταιρεία κλείνει. Ευκαιρία, για τους λαϊκιστές όλων των παρατάξεων να βγάλουν ένα τζάμπα λογύδριο για την "ανάλγητη εργοδοσία που πετάει στο δρόμο τόσες οικογένειες" και για "τα παιδάκια που θα ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια". Και δώσ’ του οι καταγγελίες του "απάνθρωπου καπιταλισμού" και οι παραινέσεις "να γίνει διάλογος, να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές", "να ξανανοίξει η εταιρεία με τους εργαζομένους στο τιμόνι" και διάφορα τέτοια παραληρήματα κομματικού εφέ που θα εξαργυρωθούν σε ψήφους απελπισίας. Στον ίδιο τόνο, με διαφορετικές δόσεις λαϊκισμού, όλες οι παρατάξεις, από το ΚΚΕ μέχρι την ΧΑ. 

Όταν πήρα τον λόγο και τόλμησα να πω ότι μια εταιρεία δεν είναι ούτε φιλάνθρωπη όταν προσλαμβάνει ούτε απάνθρωπη όταν απολύει, αλλά λειτουργεί για να έχει κέρδος, κι όταν δεν έχει, κλείνει, δέχθηκα ομοβροντία ύβρεων και απειλών από το σύνολο των ορφανών του Στάλιν. Ακόμα και η εκπρόσωπος της ΝΔ στηλίτευσε αυτές τις... νεοφιλελεύθερες απόψεις μου ενώ η ίδια αυτοπροσδιορίστηκε ως οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Σύμφωνα με τη δική της εκδοχή αυτού του όρου, οι εταιρείες έχουν ανακαλύψει ένα μαγικό κόλπο να λειτουργούν εσαεί με ζημιές σε ένα τοξικά εχθρικό περιβάλλον, για να διατηρούν "θέσεις εργασίας".

Stratfor: Η Αγκυρα κρισιμότερος «παίκτης» στη Μέση Ανατολή

Το πεδίο μάχης της Συρίας θα βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Stratfor. Ο ρόλος της Τουρκίας και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά ISIS. Η επιστροφή του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά και ο κίνδυνος αστάθειας σε Αλγερία και Λιβύη.

Η Τουρκία θα είναι το πλέον σημαντικό κράτος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Stratfor από καιρό αναφέρεται στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την επανεμφάνιση της Τουρκίας, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Αν και η Άγκυρα έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια, μια πιο πολιτικά ασφαλής κυβέρνηση υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πολύ πιο διεκδικητική πέραν των συνόρων της Τουρκίας φέτος.
Η Τουρκία ήδη ετοιμάζεται για επιχείρηση δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία για να διώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στα σύνορά της. Πέραν της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία θέλει να έχει υπό έλεγχο την κουρδική επέκταση στη βόρεια Συρία και τελικά θέλει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για τους Σύριους πρόσφυγες εντός της Συρίας.
Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες για χάρη της Ευρώπης, όμως η Άγκυρα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το άγχος της Ευρώπης για τις προσφυγικές ροές προκειμένου να ενισχύσει το «αποτύπωμά» της στην Ευρώπη και να διασφαλίσει στήριξη για τις στρατιωτικές ενέργειές της στη Συρία.

Θα ανατείλουν οι μέρες που σου υποσχέθηκε αυτός ο αγωγός

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει φυλακτό. Ξεγέλασε τον Άσαντ. Ξεγέλασε τον Πούτιν. Ξεγέλασε τον Φετουλάχ. Ξεγέλασε τους Κούρδους. Ξεγέλασε τους αριστερούς. Ξεγέλασε εμάς. Μήπως τώρα ήρθε η σειρά των Ελληνοκυπρίων; Δηλαδή η δική σου σειρά, αδελφέ; Αέρα παίρνει, αέρα! Είσαι Κύπριος, αλλά πάνω απ’ όλα είσαι Έλληνας. Κανείς δεν μπορεί να σου κάνει κόλπα. Κανείς δεν μπορεί να σε ξεγελάσει. Εσύ μπορείς να φορέσεις στον διάβολο τα παπούτσια του ανάποδα, έτσι δεν είναι; Πιάνεις πουλιά στον αέρα. Μπορείς μήπως να πέσεις σε τέτοια παγίδα; Κοίτα, πήγε και ο Άντρος στην Άγκυρα όπως οι δικοί μας και επέστρεψε εύθυμος. Ήπιε από το νερό της Άγκυρας. Και όταν επέστρεψε έφερε σε όλους μια χαρμόσυνη είδηση. «Πετύχαμε όλους τους στόχους μας», είπε.

Μάλλον τους έχει όλους δεμένους χειροπόδαρα ο Βαρουφάκης - Τσακαλώτος: Συλλογική η ευθύνη της κυβέρνησης για τους χειρισμούς Βαρουφάκη

Xρήστος Μπόκας 
Ο υπουργός Οικονομικών για το «plan x» του Γιάνη 

Διαφοροποιείται εμμέσως από την κυβερνητική γραμμή ότι η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη έχει κριθεί - Πώς εξήγησε γιατί δεν είχε απαντήσει μέχρι σήμερα σε όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Η απάντηση του Γιάννη Πρετεντέρη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωβουλή: Συνάντηση Ντεμιρτάς-Κύρκου με φόντο τις εξελίξεις στο Κουρδικό

 Πιέσεις για ειρήνευση
Συνάντηση με τον Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στα πλαίσια της επίσκεψης του κούρδου πολιτικού στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Μετά τη συνάντηση ο κ. Κύρκος δήλωσε: 

Συνωστισμός διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στο Ιράν

Μετά την άρση των περιορισμών
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο σπεύδουν να εγκαθιδρυθούν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δις. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη οικονομία που θα επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα εμπορίου μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από δύο δεκαετίες.

Νεκρανάσταση του Σταλινισμού μέσω ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΤ και χειροκροτητών του νέου Κιμ Γιόνγκ Ουν

Μακρής Πέτρος   
Άραγε τι επιδιώκει ο «Ψεύτης Ήλιος»* του νεοσταλινικού ΣΥΡΙΖΑ: Ν’ αναδείξει το κομματικό κανάλι της ΕΡΤ, σε ακριβές αντίγραφο της βορειοκορεατικής τηλεόρασης; Και τους χειροκροτητές του Τάε Κβον - Ντο, σε κατά παραγγελίαν, άλλοτε ομαδικώς ξεκαρδιζόμενους στα γέλια και άλλοτε διά ροπάλου θρηνούντες οπαδούς του στρουμπουλού ερυθρού δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ Ουν; Ας ελπίσουμε να μη δουν ούτε τα τρισέγγονα της σημερινής ελληνικής γενιάς τέτοια ρεζιλέματα. 

Επιτέλους! Συμφωνία του ΟΟΣΑ για χτύπημα της φοροαποφυγής πολυεθνικών

 Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους
Πολυμερή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που διαπράττουν οι  πολυεθνικές επιχειρήσεις μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων και άλλων μεθόδων υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών. 

Αγωγός και καλώδιο ανάμεσα σε Ισραήλ - Κύπρο και Ελλάδα συμφωνήθηκε στη Λευκωσία

 Χασαπόπουλος Νίκος  
Γέφυρα η Ελλάδα για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας
Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την Πέμπτη στη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική».