27/12/16

Παντελής Σαββίδης: Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε…

  • Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά των συλλήψεων στην εφ. «Cumhuriyet» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το φθινόπωρο του 1972 βρέθηκα στην Ιταλία όπου έμεινα μέχρι τα Χριστούγεννα του 1973. Στην Ελλάδα είχαμε δικτατορία. Έφυγα από μια κωμόπολη με μόνη συνειδητή πολιτική εμπειρία τη δικτατορική διακυβέρνηση, και συνάντησα έναν λαό με υψηλό πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο και διάθεση να μας βοηθήσει σε όποια ανάγκη είχαμε. Η Ιταλία των αρχών του 1970 πρέπει να ήταν μια ξεχωριστή χώρα και ο λαός της να πέρασε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του.

Η Ιταλία βοηθούσε τους Έλληνες και γιατί η βοήθεια ήταν στην κουλτούρα του λαού της, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία υπέφερε από ένα δικτατορικό καθεστώς.
Σε όλους τους Έλληνες που τότε βρέθηκαν στη χώρα αυτή, αλλά και σε όσους έζησαν στη Γαλλία, χαράχθηκε η ανθρωπιά με την οποία τους αντιμετώπισαν οι κοινωνίες –και τα κράτη– όπου προσέφυγαν.
Οι καιροί πέρασαν, και στην Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες και τα παραδοσιακά συμπλέγματα, απολαμβάνουμε δημοκρατικό καθεστώς.
Την ανάγκη που οι Έλληνες είχαμε τον καιρό της τελευταίας δικτατορίας, την έχει τώρα ένας γειτονικός λαός, οι Τούρκοι. Βιώνουν την ακραία αυταρχική συμπεριφορά ενός ηγέτη που έχει γεμίσει τις φυλακές με ανθρώπους που απλώς διαφωνούν μαζί του. Ακόμη και τον καφετζή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet έκλεισε στη φυλακή, επειδή είπε πως δεν θα σέρβιρε τσάι στον Ερντογάν.
Οκτώ άνθρωποι από τη χώρα αυτή που ενεπλάκησαν παρά τη θέλησή τους, ή τους ενέπλεξαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου, κατέφυγαν πολιτικοί ικέτες στη χώρα μας.
Το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί κάποιος στρατιωτικός, όπως οι οκτώ, στην απόπειρα πραξικοπήματος, το αναλύει πολύ καλά ο Απόστολος Δοξιάδης σε ένα άρθρο του στην Καθημερινή. Αλλά ανεξαρτήτως αυτού, τον ικέτη του οποίου απειλείται η ζωή δεν τον παραδίδεις στα χεριά του δημίου του.
Η συνέχεια του άρθρου στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.