18/12/16

Οργιώδες παρασκήνιο με φόντο την πενταμερή της Γενεύης

Γκρίζα ζώνη ο ρόλος της Ε.Ε., κάποιοι δεν θέλουν τη Ρωσία στη Διάσκεψη

Λευκωσία: Κινητικότητα καταγράφεται σε διπλωματικό επίπεδο στη Λευκωσία με την εμπλοκή των πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κι όλα αυτά ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που έχει συγκληθεί για τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σε ένα ομιχλώδες ακόμη σκηνικό ως προς τη σύνθεση της Διάσκεψης, καθώς το ανακοινωθέν μετά τη Συμφωνία του Δείπνου κλειδώνει βασικά πενταμερή συνάντηση αφήνοντας ανοικτό ποιοι άλλοι και πώς θα συμμετέχουν, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διάφορες επαφές.
Η παρουσία της Ε.Ε. θεωρείται δεδομένη, καθώς υπάρχει συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους. Ως προς τον ρόλο που θα έχει η Ένωση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Λευκωσία θεωρεί ουσιαστική την παρουσία της Ε.Ε. στη Διάσκεψη, ενώ η τουρκική πλευρά όπως και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν πως η Ένωση θα έχει ρόλο παρατηρητή.

Σε ό,τι αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι προφανές πως Ρωσία και Γαλλία θέλουν εκπρόσωποι τους να είναι στη Γενεύη, η Κίνα δεν είναι αρνητική, οι ΗΠΑ θεωρείται σίγουρο ότι θα παρευρεθεί, ενώ η Βρετανία, ούτως ή άλλως, θα είναι εκεί ως εγγυήτρια δύναμη. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες χώρες δεν ευνοούν παρουσία της Ρωσίας στη Γενεύη και αυτός είναι ο λόγος που όλα παραμένουν ανοικτά και σε ό,τι αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη. Είναι σαφές πως οι πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε περίπτωση που αποφασιστεί η παρουσία τους, δεν θα είναι στο τραπέζι της Διάσκεψης. Θα έχουν τον ρόλο παρατηρητή ή καλύτερα υποστηρικτή της προσπάθειας, όπως στο Μπούργκενστοκ.

Χθες, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι είχε στα κατεχόμενα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί και μετά τη λήξη της δεν έγιναν δηλώσεις. Επίσης, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού είχε χθες ο πρέσβης της Βρετανίας Μάθιου Κιντ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε ένας, ο οποίος έχει ρόλο να διαδραματίσει στις εξελίξεις στο Κυπριακό, πού στέκεται κάθε πολιτικό κόμμα αναφορικά με αυτά τα σημαντικά ζητήματα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία στη Γενεύη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΗΕ και ο ΓΓ θα πρέπει να διαβουλευθούν με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, τα οποία μπορούν και πρέπει να παρευρεθούν. Ανέφερε ότι στο Μπούργκενστοκ όσοι ήθελαν να παρευρεθούν ήταν παρόντες.

Επαφές πραγματοποιεί και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Κινέζο πρέσβη Huang Xingyuan. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Άιντα είπε πως είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας για τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην υποστήριξη μιας διευθέτησης στην Κύπρο και για μια νέα εντολή στα Ην. Έθνη. Σημειώνεται πως η αναφορά σε «νέα εντολή στα Ην. Έθνη» γίνεται για πρώτη φόρα χωρίς να εξηγείται τι σημαίνει.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

Δύο πρώην «υπουργοί Οικονομίας» του ψευδοκράτους και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συντεχνιών εργαζομένων Hür İş εκτιμούν ότι η οικονομία στα κατεχόμενα δεν πάει καλά.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο νυν «βουλευτής» του ΚΕΕ και πρώην «υπουργός Δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, υπάρχουν τόκοι 200 εκατ. ΤΛ (68 εκατ. ευρώ περίπου) που πρέπει να πληρωθούν τώρα και πως η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί.

Ο νυν «βουλευτής» του ΡΤΚ και πρώην «υπουργός Δημοσιονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ, δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,4%, που δεν ήταν αναμενόμενο, και σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει φτώχεια και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους Τ/κ. Επίσης ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, δήλωσε ότι αναμένει πως ο αντίκτυπος της πτώσης της ΤΛ έναντι των ξένων νομισμάτων θα γίνει αισθητός και στην τ/κ πλευρά.

Από την πλευρά του, ο Γιακούπ Λατίφογλου της Hür İş δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού που μειώθηκε από τα 634 δολάρια στα 524 δολάρια από την 1η Ιουλίου 2016.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.