28/12/16

Σάββας Καλεντερίδης: Όταν οι δολοφονίες γράφουν ιστορία...

Στις 28 Ιουνίου 1914 ο Σέρβος Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε στο Σεράγεβο τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο, διάδοχο του θρόνου της Αυστροουγγαρίας, και τη γυναίκα του Σοφία, δούκισσα του Χόχενμπεργκ.
Μέχρι σήμερα δεν έγινε γνωστό ποιος ακριβώς κρυβόταν πίσω από τις δολοφονίες της 28ης Ιουνίου, όμως το σίγουρο είναι ότι η ενέργεια εκείνη οδήγησε στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου έναν μήνα αργότερα.
Έξι χρόνια μετά, στις 25 Οκτωβρίου 1920, ο βασιλιάς Αλέξανδρος πέθαινε από σηψαιμία, λόγω δαγκώματος από ένα είδος πηθίκου (μακάκου) που είχε επισυμβεί στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Πολλά έχουν γραφτεί, όμως δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πραγματική αιτία του θανάτου του τότε βασιλιά.
Πάντως, την ίδια μέρα που πέθαινε ο Αλέξανδρος, προκηρύσσονταν εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την 1η Νοεμβρίου, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μην εκλέγεται ούτε βουλευτής.
Τα αποτελέσματα έμειναν στην ιστορία με δύο λέξεις: Μικρασιατική Καταστροφή.
Μετά από αυτήν, η Ελλάδα –ή ο ελληνισμός, καλύτερα– έμεινε με ένα πόδι και ένα πνευμόνι, και ίσως χωρίς ψυχή!
Στις 19 Δεκεμβρίου, και ενώ ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας, ένας Τούρκος αστυνομικός δολοφονούσε τον Αντρέι Καρλόφ, πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα.
Το πλήγμα για τη Ρωσία τεράστιο, αφού ίσως είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό.
Παρότι την επομένη της δολοφονίας οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο αναφέρεται σε συμφωνία των τριών χωρών να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία από τη Συρία, χωρίς να γίνεται λόγος για απομάκρυνση του Άσαντ, όπως ήταν η μόνιμη επωδός της Τουρκίας και του ίδιου του Ερντογάν, παρότι από τη συνέχιση της ρωσοτουρκικής προσέγγισης η Μόσχα έχει να αποκομίσει τεράστια γεωπολιτικά και γεωενεργειακά οφέλη, η δολοφονία του Καρλόφ προβλέπεται να αφήσει σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών, που αν επιβεβαιωθεί ανάμιξη του κράτους σ’ αυτήν την ενέργεια, δύσκολα να διαλυθούν.
Η Τουρκία, που έδωσε πολλά στην Ρωσία –όπως βοήθεια για απελευθέρωση του Χαλεπιού από τους τρομοκράτες της Αλ Νούσρα, μέχρι χθες συμμάχους του Ερντογάν και του τουρκικού κράτους, επιτάχυνση των διαδικασιών για κατασκευή του αγωγού Turkish Stream και των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας προς τον άξονα Ρωσίας-Κίνας και άλλα–, η ίδια πήρε το εξής ένα, κι αυτό χωρίς γεωπολιτικό περιεχόμενο. Την άδεια να επιχειρήσει στο έδαφος της Συρίας με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και να καταλάβει την πόλη Αλ Μπαμπ, φράζοντας το δρόμο στους Κούρδους που επιδιώκουν την ένωση των καντονιών τους, τη δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου και την έξοδό τους στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Και λέμε χωρίς γεωπολιτικό περιεχόμενο, γιατί η κατοχή αυτής της περιοχής αφ’ εαυτή δεν παράγει γεωπολιτικά αποτελέσματα, ενώ είναι δύσκολο να παραμείνει εκεί για πολύ, αφού ο Άσαντ και ο αραβικός κόσμος θα απαιτήσουν την παράδοση της περιοχής στις νόμιμες δυνάμεις της Συρίας.
Όσον αφορά τα σύννεφα που είπαμε παραπάνω, η Τουρκία θα πρέπει να πείσει τους εμπειρογνώμονες του Πούτιν που βρίσκονται στη Άγκυρα για να εξετάσουν όλες τις πτυχές της δολοφονίας για ποιο λόγο σκότωσαν τον δράση, αφού ήταν φανερό ότι δεν είχε πυρομαχικά, και το πιο λογικό θα ήταν να τον αφήσουν να εξαντληθεί, να τον συλλάβουν ζωντανό, για να έχουν στα χέρια τους την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στους πραγματικούς ενορχηστρωτές της δολοφονίας.
Επίσης, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τον ποιος ενημέρωσε έναν απλό αστυνομικό για τις κινήσεις του Ρώσου πρέσβη δέκα μέρες πριν, δίνοντάς του το χρόνο να σχεδιάσει μια δολοφονία με γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις.
Τέλος, τα σύννεφα κάθονται βαριά πάνω από την Άγκυρα για έναν επιπλέον λόγο. Το μέτωπο της Αλ Νούσρα, που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας, είναι επί σειρά ετών συνεργαζόμενο με το τουρκικό κράτος, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν, πριν κάνει τη μεγάλη κυβίστηση και συνταχθεί με τη Ρωσία, υπό το φόβο των Κούρδων, διαλαλούσε ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Μήπως αυτές οι σχέσεις του τουρκικού κράτους με την Αλ Νούσρα…

κυριακάτικη δημοκρατία

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλο το ιστολόγιο.
    Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη δεν θα έχει περαιτέρω προεκτάσεις ούτε σε διεθνές ούτε σε διμερές ούτε σε γεωπολιτικό πεδίο. Αλί από τον άνθρωπο που χάθηκε μόνο. Εννοώ τον Ρώσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η 'ΜΑΥΡΗ ΧΕΙΡ" Μυστικη επαναστατικη οργανωση των Σερβων της Βοσνιας, κρυβονταν πισω απο τον Γαβριλο Πριντσιπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου ακούς τέτοιες οργανώσεις, κουμπώσου. Δεν ξέρεις που φθάνει η ουρά τους...

      Διαγραφή
  3. Καὶ γιὰ μεγάλη μας ἀτυχία,ἐνῷ συμβαίνουν τόσα, ἔχουμε κυβέρνησι Τσίπρα καὶ ἀντιπολίτευσι Μητσοτάκη.

    Ταϋγέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..Η μαύρη ουρά τους καλυτερα...
    Εχουμε περαν αυτής της δολοφονίας και μια σειρα άλλων ενεργειών που πρεπει να ενταχθούν και αυτες σε καποια σκοπιμότητα που έγιναν...
    Στην ουσία Σαββα βγησκομαστε στην απαρχή της επαναχάραξης νέων διεθνών ισορροπιών,νέας ισορροπίας υπερδυνάμεων μετα των συνοδών τους δυνάμεων που τις ακολουθούν η οχι κατα περιπτωςη με τις επιμέρους σκοπιμότητες τους,ενεργειακών και οικονομικών σφαιρών,που θα διέπουν τον επερχόμενο αιώνα μας και ιςως οχι μονο αυτόν..Στις μεταβατικές αυτες περιόδους εχουμε τα μεγαλύτερα, βιαιότερα,και ενίοτε υποχθόνια χτυπήματα.Το μονο σίγουρο ειναι οτι το εχει ηδη αρχισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρονια πολλα!Εξαιρετικη η διαδρομη σκεψης...
    η ουρα των σερβων εφθανε στην αγγλετερα με σκοπο την διαλυση της οθωμανικης αυτοκρατοριας...
    η ουρα του μακακα πιθηκου μαλλον θα πρεπει να εφτανε παλι στην αγγλετερα με σκοπο την υποστηριξη του κεμαλικου κρατους και την σταθεροποιηση των νεων συνορων των τουρκισταν και αραβισταν...
    Κατα συνεπεια,η ουρα του τουρκου αστυνομικου ισως ναναι διχαλωτη: φτανει τοσο στην CIA,οσο και στην μαμα αγγλετερα με σκοπο την τρομοκρατηση του ερδο...ή την διαλυση της οποιας εμπιστοσυνης δειχνει η ρωσια σαυτον και της επιβεβαιωσης οτι ο ερδο δουλευει ακομη γιαυτους...
    Επειδη λοιπον η ιστορια επαναλβανεται, οποιος την μελετα ξερει τι να κανει...
    Εμεις αραγε την μελεταμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την μελετα η πρεσβεια και κουναει τους τσιπρες,μητσοτακηδες,κκεδες κιολους τους αλλους.Κιοποιος νομιζει οτι ψηφιζει και νομιζει οτι βγαινει ο,τι ψηφιζει η πλειοψηφια, αυτααπαταται...ο.κ.
      αλλα λεμε: αλλαζει ολο αυτο το πραμα;και αν ναι,σιγουρα οχι με την δημοκρατια και τις εκλογες...

      Διαγραφή
  6. Κεφάλαιο ιστορικό μόνο από τούρκους φυσικούς αυτουργούς:
    1.Μεχμέτ Αλί Αγκτσά επίδοξος δολοφόνος του πάπα Παύλου β'
    2.Μεβλούτ μερτ Αλτίντας ο φονιάς του ρώσσου διπλωμάτη
    3. Αλπαρσλαν Τσελικ ο ειδεχθής δολοφόνος του ρώσσου πιλότου στη Συρία.
    4. Κενάν Ακίν ο φονιάς του Σολωμού στην Κύπρο.
    5. Ο δολοφόνος του Ηλιάκη
    φονιάδες μέχρι τον τοπάλ οσμάν και τον κρεμάλ ατατούρκ είναι θέμα για ιστορική διερεύνηση η τάση να βγάζει φονιάδες αυτός ο λαός... μακάρι να μην υπήρχε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κιο Αλεξανδρος εσφαξε θηβαιους,προδοτες ελληνες που ταχθηκαν με τους περσες στον γρανικο αλλα και αγριες φυλες στο Αφγανισταν ως θυσια για τον θανατο του Ηφαιστιωνα...αλλειψε με ναφθα μικρο δουλο και τον πυρπολησε για να δει το αποτελεσμα,αποκεφαλιζε δειπνοσοφιστες στην ινδια οταν δεν θεωρουσε επαρκεις τις φιλοσοφικες τους απαντησεις,κοκ...δυστυχως,μονο με σφαγες γραφονται οι πιο λαμπρες σελιδες της ιστοριας...η φιλανθρωπια τουναντιον αποτελει δειγμα ηττας,υποταγης και ουδολως δοξολογειται αλλα αντιθετως,μαλλον περιφρονειται...

      Διαγραφή
    2. Elias, λυπάμαι που το πω αλλα είσαι άσχετος με την ιστορία. Διάβασε πρώτα και μετά γράψε ανυπόστατα πράγματα για τη σφαγή δήθεν από τον Μεγαλέξανδρο των Θηβαίων.

      Διαγραφή
  7. Σαββα καλησπερα και χρονια πολλα σε σενα και στην οικογενεια σου
    Εχω την αποψη οτι η κατακτηση της ΑΛ ΜΠΑΜΠ καθιστα τους Τουρκους τουλαχιστον συνδαιτημονες στο τραπεζι των νικητων, ΚΑΙ εχει σοβαρωτατη γεωστρατηγικη αξια αυτη η κατακτηση, για τους εξης λογους:
    1) Τους δινει αντικρισμα εναντι των αμερικανων, για καθε ειδους ανταλλαγμα
    2) δινει ισχυ εναντι του Ασαντ για μια οποιαδηποτε διαπραγματευση με θεμα ειτε τους κουρδους ειτε τα διμερη θεματα(τουρκομανοι-Αοζ-φυσικο αεριο κλπ)
    3) Εναντι των ρωσσων διοτι σκεψου πως θα τους βγαλουν απο εκει αν οχι με ανταλλαγματα?
    Αρα εχουν να ανταλλαξουν πλειοδοτικα σε σχεση μ αυτα που δινουν οι Αμερικανοι....
    4) Ψυχολογικα στο εσωτερικο τους(κερδισε παλι η μπουγιουκ Τουρκια), και το χειροτερο εχουν πια μερος να εκδιωξουν (μαζι με το Β.ιρακ)τους κουρδους της Τουρκιας (και το ξερουμε καλα εμεις οι Ελληνες) οτι ειναι οι καλλιτεροι πρωτοποροι γενοκτονοι,και εθνοκαθαριστες...
    Ειναι και πολλα αλλα που δεν παρατιθενται στο απλο σχολιο μιας αποψης...
    Ας μην κανουμε την ελπιδα που εχουμε να τους δουμε να πληρωνουν τα εγκληματα τους,μια πραγματικοτητα γιατι αυτη δεν υπαρχει ακομη......
    Οι ρωσσοι διεπραξαν τεραστιο λαθος που τους αφησαν να εισβαλλουν και που θα τους επιτρεψουν την καταληψη της ΑΛ- ΜΠΑΜΠ, και θα το πληρωσουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν έτσι αλλά ο ταγιπάκος έκαψε όλα του τα χαρτάκια.Εκτός εάν όλοι οι υπόλοιποι είναι χάπατα ή πολύ καλοψυχοι ..

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.