21/12/16

Κύπρος - Οι λωτοφάγοι του δειπνοκλήτορα Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας την 21η του Νοεμβρίου 2016 ήταν προφανώς αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν την εξωτερική πολιτική και τακτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Η επιδιωκόμενη από την Τουρκία «λύση» είναι η επικύρωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής με τη δημιουργία δυο κρατών μέσω της καθιέρωσης και εγκαθίδρυσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επί του παρόντος ή και μεσοπρόθεσμα.
Μακροπρόθεσμα η στόχευσή της είναι η πλήρης κατάληψη της Κύπρου από τους πεινασμένους γκρίζους λύκους. Αν και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν επαινετέα στην Ελβετία - παρά τις δικαιολογημένες, σοβαρές επιφυλάξεις μας για το ευάλωτο και το ενδοτικό τού χαρακτήρα του - εντούτοις δεν άργησε να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις μας θριαμβευτικά, εν ριπή οφθαλμού, πριν αλέκτορα φωνήσαι, μέσα σε τρεις ημέρες!

Το προεικόνισμα της αδόκιμης, άδικης, ρατσιστικής, διζωνικής λύσης που επινοήθηκε από τους Αγγλοαμερικανούς και προωθείται προς εφαρμογή από την Τουρκία και τους φίλους της, έλαβε νέα σάρκα και οστά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία σε μια νέα μορφή, ενός νέου τύπου Δούρειου ίππου, διαφορετικά διαμορφωμένου στη θωριά - σε σύγκριση μ’ εκείνο του Οδυσσέως.

Κατασκευασμένος αριστοτεχνικά ενθουσίασε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας κ. Τζόνσον που πρόσφατα τον επιθεώρησε με την κάθοδό του στην Κύπρο. Ιδιαίτερα, όμως, υποβοήθησε τον Έιντε να εξέλθει από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε και να βρει την ευκαιρία να προσκαλέσει εντός του νεοσύστατου αυτού ίππου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, σε συμπόσιο, εν είδει μυστικού δείπνου.

Προσφέρθηκαν στο καταστροφικό για την Κύπρο εκείνο δείπνο εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα και φρούτα, σπουδαιότερα των οποίων ήταν οι λωτοί. Οι συνδαιτυμόνες, εσκεμμένα ήταν προσεκτικοί και επιλεκτικοί στην προτίμηση των φρούτων και των οίνων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γνωρίζοντας αφενός από την Αγία Γραφή πως «οίνος ευφραίνει καρδίαν» και αφετέρου τους αμερικανικής προελεύσεως λωτούς, τους δοκίμασε κατά κόρον και τους δυο με αποτέλεσμα να ξεχάσει, φαίνεται, την αποστολή του, τις υποσχέσεις και τους λεονταρισμούς του στα μνημόσυνα των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας και τη διδαχή του παθήματος των λωτοφάγων του Οδυσσέως!

Αφού κατανάλωσε οίνο αγνώστου ποσότητας και ποιότητος, κατέφαγε λωτούς αμέτρητους κι έκαμε στροφή 180 μοιρών από το Μον Πελεράν, δήλωσε μετά το φαγοπότι ότι πήρε την τόλμη και την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών για τη σωτηρία της Κύπρου, αποδεχόμενος ό,τι απέρριπτε στην Ελβετία!

Αποδέχθηκε δηλαδή την πενταμερή, με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, απεμπόλησε τα ανθρώπινα δικαιώματα ή επί το ακριβέστερον αποδέχθηκε τον βάναυσο ακρωτηριασμό τους, έθεσε χρονοδιαγράμματα για την κατάργηση κάθε αρχής δικαίου, όπως είναι η επιστροφή των προσφύγων όλων στα σπίτια και στις περιουσίες τους, αποδέχθηκε τη συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας, των εγγυήσεων και της ασφάλειας σ’ αντίθεση με τον δειπνολόχο Ακιντζί, που ήταν μυημένος στον μιθριδατισμό και που παρόλο που δεν υστέρησε στην «πόσιν και στην βρώσιν» των λωτών, δεν λησμόνησε τις εντολές του Ερντογάν!

Το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού ευρίσκεται επί ξυρού ακμής! Η ευνουχισμένη ηγεσία του εφησυχάζει και καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον λαό να αποδεχθεί τους όρους της κατοχικής Τουρκίας. Τι πράττει η Εκκλησία, η αντιπολίτευση και η μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού κυπριακού λαού; Γιατί δεν εξεγείρεται ως μια ενιαία δύναμη να ματαιώσει τις δρομολογούμενες επαίσχυντες συμφωνίες, που θα τον υποδουλώσουν πλέον οριστικά; Ας προβληματιστούμε όλοι εδώ και τώρα, πριν είναι αργά! Γένοιτο…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Δικηγόρος, Φιλόλογος, ΜΑ
Σημερινή 

1 σχόλιο:

  1. O κυπριακός λαός φέρει τεραστία ευθύνη για την εκλογή του Ανα(ν)στασιάδη, αφού οι προθέσεις κι οι τοποθετήσεις του επί του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν ήταν γνωστές και μάλιστα ήταν το μόνο κόμμα τόσο ανοικτά υπέρ του εκτρωματικού Σχεδίου.
    Τώρα πρέπει να αυξηθεί η πίεση από όλο τον ελληνισμό για άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, για να μη φτάσουμε όπως σωστά είπε ο καθ. Συρίγος ούτε στα τελικά δημοψηφίσματα. Γιατί εκεί ποτέ δεν ξέρεις τι "περίεργο" μπορεί να συμβεί.
    Άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων.
    Απελευθέρωση-η μόνη λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.