16/12/16

Πλήρης στήριξη της Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία για εγγυήσεις-πολυμερή

Πλήρης στήριξη της Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία για εγγυήσεις-πολυμερή  Σε εκτενή ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό προέβη σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και οι επί μέρους επαφές του στις Βρυξέλες, απέδωσαν ουσιαστικούς καρπούς επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, καθότι οι θέσεις της Κ.Δ. για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και για την παρουσία της Ε.Ε. στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, έτυχαν πλήρους στήριξης από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων.  

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ειδική παράγραφο για το Κυπριακό θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η παράγραφος εκφράζει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να μετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη, αλλά και τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, διατηρεί την ιδιότητα του κράτους μέλους και μετά τη λύση.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος θα έχει ως εξής: «Σε συνέχεια της παρουσίασης εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση του Κυπριακού, το Συμβούλιο της Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη στήριξή του στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου.
Η Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας μετά τη Διευθέτηση, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου 2017».



Briefed today the  heads of state or government on the ongoing negotiations latest developments in the  issue.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συνολική διευθέτηση. Όπως θα γνωρίζετε στις 9, 10 και 11 θα μεταφερθούμε στη Γενεύη, ενώ στις 12 η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο θα λάβει χώρα με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και βεβαίως άλλων ενδιαφερομένων μερών που μπορεί να χρειαστούν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σε συνδυασμό με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.Έπειτα από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον λόγο πήραν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Τόνισαν όλοι πως η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο είναι η Ε.Ε., εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να μεταβούν στη Γενεύη για την πολυμερή διάσκεψη.


Την πλήρη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξέλιξη της συζήτησης για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με ειδικότερη έμφαση στη διαδικασία και την πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, για την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, στο θέμα της ασφάλειας και των εξελίξεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
Ερωτηθείς ποιοι άλλοι ηγέτες τοποθετήθηκαν επί της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι έγινε τοποθέτηση από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ, από την Αντιπρόεδρο Μογκερίνι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού», επισήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.


Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα του Συμβουλίου, ενώ στις έντεκα αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θάρρος και το κουράγιο του στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.