5/12/16

ΕΔΕΚ: Ο ΠτΔ να σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί και να παύσει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Από το  διάγγελμα του ΠτΔ διαπιστώνεται ότι:
Είχε πει ότι θα συνηγορήσει στην σύγκληση διάσκεψης εάν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια και αυτά να αποτυπωθούν σε χάρτη. Αντί αυτού, αποδέχεται τη διάσκεψη χωρίς να συμφωνήσει στα κριτήρια και χωρίς να κατατεθεί συμφωνημένος χάρτης.
Είχε απορρίψει τα χρονοδιαγράμματα αλλά τα αποδέχτηκε με τον καθορισμό συνάντησης αρχικά, και διάσκεψης στη συνέχεια, χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα έχουμε οποιασδήποτε μορφής κατάληξη στο εδαφικό.

Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει διασύνδεση του εδαφικού με άλλα ζητήματα και όμως στην ουσία αυτό το αποδέχεται με την εκ περιτροπής προεδρία, με αυξημένη αριθμητική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα θέματα της διακυβέρνησης, με τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλεια.
Διαβεβαίωνε κατ' επανάληψη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πενταμερή αλλά στην ουσία αποδέχεται πενταμερή στην οποία, το πολλή-πολλή να υπάρξει συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το χειρότερο από όλα είναι που διά στόματος του κ. Γιαννάκη Κασουλίδη δηλώνεται ότι στη διάσκεψη την Κυπριακή Δημοκρατία θα  την εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ ενώ ο ΠτΔ θα εκπροσωπεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποβάθμιση του καθεστώτος του ιδίου του Προέδρου:  από Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκπρόσωπο.
Ο ΠτΔ έχει την υποχρέωση να σεβαστεί το θεσμό τον οποίο υπηρετεί με την ψήφο του λάου και να παύσει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας εαυτό.
Είναι πραγματικά λυπηρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες να αναιρεί τα όσα στο διάγγελμά του είχε αναφέρει για τις προθέσεις του όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού. Στην ουσία αναιρείται πολιτικά και αυτοκαταργείται θεσμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.