2/12/16

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Οι κερδοσκόποι διαλύουν το οικονομικό θαύμα του Ερντογάν. Αν αντιδράσει με αύξηση επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα θα «στραγγαλίσει» την οικονομία.
Κλονίζεται το οικονομικό θαύμα της εποχής Ερντογάν από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που σημείωσε χθες πτώση 2% έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας στο 17% τις απώλειες που καταγράφει από την αρχή του χρόνου.
Η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει σε σοβαρή συναλλαγματική κρίση, καθώς οι κερδοσκόποι «βομβαρδίζουν» τη λίρα, γνωρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένα περιθώρια να αμυνθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, με μια κίνηση-έκπληξη, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο repo 7 ημερών από το 7,50% στο 8,00%, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων.

Όμως, η απάντηση της αγοράς δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού οι εκροές συνεχίσθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, με αποτέλεσμα η ισοτιμία με το δολάριο να ξεπεράσει το σημαντικό όριο του 3,50.

Οι κερδοσκόποι που ασκούν πιέσεις στη λίρα δοκιμάζουν τις αντοχές της κεντρικής τράπεζας, η οποία μπορεί να σταματήσει τις εκροές μόνο με μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, στην οποία όμως αντιτάσσεται η κυβέρνηση, καθώς φοβάται «στραγγαλισμό» της ήδη εξασθενημένης οικονομικής δραστηριότητας.

Η Τουρκία αντιμετωπίζεται σήμερα ως η πλέον επικίνδυνη αναδυόμενη οικονομία διεθνώς, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, ενώ έχει επικίνδυνα ανοικτά μέτωπα στο διεθνές πεδίο, από τον πόλεμο της Συρίας ως τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψήφος δυσπιστίας από διεθνείς επενδυτές και κερδοσκόπους θεωρείται από τους αναλυτές ως μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, καθώς η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη τις εισροές ξένων κεφαλαίων για να καλύπτει το μόνιμα ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών της, το οποίο αναμένεται να δεχθεί πρόσθετη πίεση μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας, που θα αυξήσει τα κόστη εισαγωγής πετρελαίου.

Το έλλειμμα του τουρκικού ισοζυγίου πληρωμών πλησιάζει ήδη στο κρίσιμο όριο του 5%, δηλαδή σε επίπεδο που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες είναι αδύνατο να αντέξουν χωρίς σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων και συνήθως υποχρεώνονται να προσφεύγουν στο ΔΝΤ, όπως είχε συμβεί και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με την οικονομική κρίση που διέλυσε το παλαιό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και έφερε στην εξουσία τον Ερντογάν.

Η συναλλαγματική αστάθεια είναι μόνιμο πρόβλημα δεκαετιών στην Τουρκία και τα επιτόκια κατά παράδοση διατηρούνται υψηλά, για να προσελκύονται διεθνή κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο της λίρας την περίοδο 1990-2016 ήταν 59,5%, σύμφωνα με στοιχεία του tradingeconomics.com, ενώ στην κρίση του Μαρτίου 1994 είχε φθάσει και το 500%.

Στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Ερντογάν, όπου σημειώθηκε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και εισέρρευσαν σημαντικού ύψους κεφάλαια στη χώρα, τα επιτόκια μειώθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ του 4,50% τον Μάιο του 2013. Το οικονομικό θαύμα ήταν η κινητήριος πολιτική δύναμη του Ερντογάν, καθώς ενίσχυσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιρροή του στα φτωχότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Στην παρούσα φάση, όμως, και μάλιστα την ώρα που έχουν επιδεινωθεί έντονα οι σχέσεις της Άγκυρας με ΗΠΑ και Ευρώπη, η μαζική έξοδος δυτικών κεφαλαίων από την Τουρκία απειλεί να διαλύσει το οικονομικό θαύμα και να αυξήσει επικίνδυνα τις πολιτικές πιέσεις στο καθεστώς του Τούρκου προέδρου.
Πηγή

8 σχόλια:

  1. Τα παιδάκια στο σχολείο που τα πειράζουν οι συμμαθητές τους, όχι σπανίως καταλήγουν να κάνουν εκρήξεις που δημιουργούν προβλήματα ενίοτε μόνιμα,

    αν ήταν δυνατόν να κάνουμε την αναγωγή στο πρόσωπο του ψυχοπαθούς που κυβερνάει τη γείτονα χώρα ελέω Αλάχ (sic), στριμωγμένο από παντού, αποκλεισμένο από τις εξελίξεις, απειλούμενο από τεράστια και άλυτα προβλήματα, ενώ ζει σε ένα εικονικό περιβάλλον γεμάτο κόλακες και φαντασιοπληξίες...

    πόσο απίθανο είναι να οδηγηθεί σε μια επιλογή τύπου Σαμψών ή Ελ Σίντ; να πάρει μαζί του στην άβυσσο του χάους τους πάντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι να μεινει για πολλα χρονια αυτος ο ανθρωπος, στο τιμονι της Τουρκιας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πλάκα είχε ο μογγολάκος , έβγαζε δεκάρικους στα ούγκανα της ανατολίας , ότι θα ανοίξει ντεμέκ τα σύνορα και καμάρωνε σαν σκερπάνι γύφτικο , μετά την συστροφή των γεννετικών αδένων που του κάνουν οι ευρωπαίοι , θα δούμε πόσο θα αντέξει....πονάνε ρε τα παλικάρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Δεν βλέπω κανέναν "μογγολάκο", αντιθέτως μάλιστα. Καυκάσιος (όπως τούς λένε οι Αμερικανοί) μέχρι τα μπούνια.

      β) Ξεκίνησε φτωχός, εξελίχθηκε γρήγορα και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός τής Τουρκίας, που ξεδόντιασε το κεμαλικό κατεστημένο.

      γ) Μάλλον η Ευρώπη χορεύει στον ρυθμό που τής σφυρίζει ο παραπάνω και τον εκλιπαρεί.

      Κάτι σχόλια, σαν τα δικά σου, δείχνουν πόσο βαθιά κομπλεξικοί είμαστε, ώστε να κάνομε το λάθος να υποτιμούμε τον αντίπαλο, να τον περιλούζομε με διάφορα τάχα σκοπτικά, διότι κατά βάθος αισθανόμαστε πόσο αδύνατοι είμαστε απέναντί του. Μάς λείπει η σοβαρότητα.

      Διαγραφή
    2. Η επίθεση είναι κυρίως "αμερικανική"(των γνωστών Funds) στον Εντογάν.Την Ευρώπη για πολλούς λόγους δεν τη συμφέρει οικονομική επίθεση στην Τουρκία αφενός και αφετέρου δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει.Στις επιθέσεις αυτές είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξουν τα κράτη.Ένας από τους λόγους που μπήκαμε στην Ευρώπη ήταν αυτές οι επιθέσεις που δέχθηκε παλαιότερα και η δική μας οικονομία.Αν μάλιστα κάνει το λάθος να δέσει την ισοτιμία(α λα Αργεντινή) θα πάει στο ΔΝΤ σούμπιτος.Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιας επίθεσης είναι να κάνεις την οικονομία σου να εξαρτάται από την εσωτερική ζήτηση ,ότι έκανε ο Πούτιν.Να την κλείσεις.Η γνωστή διαφήμιση "προτιμάτε ελληνικά προιόντα".Δυστυχώς ο Ερντογάν περισσότερο ανάπτυξη έκανε μέσω κατανάλωσης από το εξωτερικό με τα σαουδαραβικά κεφάλαια και θα την πατήσει.Ακόμα βέβαια δεν είναι στο κρίσιμο σημείο.Έχει δρόμο η τουρκική οικονομία να γίνει μπάχαλο.Σε κάποια χρονάκια θα μας κάνει παρέα.

      Διαγραφή
    3. Επισης,κεφαλαια απο το Καταρ και δολλαρια απο Αμερικη.Τωρα ομως η FED,θα ανεβασει επιτοκια(και αλλη πτωση της ισοτιμιας λιρας/δολλαριου,αφου θ ανεβει τ δολλαριο).Εκτος των αλλων,προβλημα θα εχουν και οι Τουρκικες εταιριες που εχουν δανειστει σε δολ,αν δεν κανω λαθος,κατι αντιστοιχο αναφερθηκε και σε αρθρο που αναδημοσιευτηκε στην παρουσα ιστοσελιδα

      Θα υπαρξει γενικα θεμα με τα δολλαρια που χουν μπει στην αγορα της Τoυρκιας απο τον θειο Σαμ με την αλλαγη της οικονομικη πολιτικης της Αμερικανικης Κεντρικης τραπεζας.

      Υγ1 Ο Eρντογαν ζητησε απο τους Τουρκους,να μετατρεψουν το συναλλαγμα που εχουν,σε χρυσο η Τουρκικη λιρα...

      Διαγραφή
  4. https://www.ft.com/content/80085840-d9b2-11e2-98fa-00144feab7de

    μια καλη αναλυση γι αυο το θεμα,απο το 2013,με την υποσημειωση,οτι απο τοτε,η FED,αυξησε και τα επιτοκια και σκοπευει να το κανει και παλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.zerohedge.com/news/2016-12-02/erdogan-demands-turks-exchange-their-dollars-gold-lira

    Τα σχολια για τον σουλτανο της πλακας,ειναι το κατι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.