16/12/16

Μάθημα Συρίγου προς ανίκανους ηγέτες

Με τον Κωστάκη Αντωνίου 
Όταν μας επισκέπτονται Ελλαδίτες και εκφράζουν στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι «καλοί επισκέπτες». Όταν έρχονται, όμως, Ελλαδίτες οι οποίοι αποκαλύπτουν τις ολέθριες πολιτικές της κυπριακής ηγεσίας και των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτοί είναι «κακοί επισκέπτες». Και εξοργίζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Άντρο Κυπριανού και τα σταγονίδια του 2004.
Όλοι αυτοί, σε μία ενορχηστρωμένη εκστρατεία, ως αποτέλεσμα ομόθυμης σύναξης ενός πρωινού καφέ στο Προεδρικό, διαστρεβλώνουν νοήματα, χρησιμοποιούν αποσπασματικές αναφορές μίας ολόκληρης ομιλίας, και σε ένα ηθοποιίστικο ρεσιτάλ, με γκριμάτσες οργής, επιχειρούν να ανεύρουν επιχειρήματα συντριβής όσων έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους ιδίους.
Ποιοι ομιλούν κατά του Ελλαδίτη πανεπιστημιακού Άγγελου Συρίγου; Όλοι εκείνοι οι οποίοι στήριξαν το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Όλοι εκείνοι οι οποίοι, διά της ακολουθούμενης πολιτικής τους, οδηγούν το κυπριακό κράτος σε διάλυση, τον κυπριακό Ελληνισμό σε θέση μίζερης κοινότητας και την Κύπρο σε τουρκοποίηση.

Όλοι εκείνοι οι οποίοι αποενοχοποίησαν την Τουρκία, μόλις προχθές ευρέθησαν στο πλευρό της Τουρκίας, καταψηφίζοντας την πρόταση της Αυστρίας για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Όλοι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν τη διχοτομική και ρατσιστική λύση της διζωνικής συνομοσπονδίας.

Όλοι εκείνοι που επί των ημερών τους η Τουρκία ολοκλήρωσε την προσάρτηση των κατεχομένων, χωρίς να βγάλουν άχνα διαμαρτυρίας. Όλοι εκείνοι οι οποίοι αποδέχθηκαν πενταμερή διάσκεψη, χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν αποκοπή των ομφάλιων λώρων με την Ελλάδα.

Όλοι εκείνοι οι οποίοι, με τη λύση την οποία επιδιώκουν, νομιμοποιούν το ψευδοκράτος και προσυπογράφουν το δόγμα Ντενκτάς-Ετσεβίτ, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις «πραγματικότητες» που έχουν γραφεί επί του εδάφους.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι βαρύνονται με εθνικά επιλήψιμες ενέργειες και αύριο θα δώσουν λόγο στην Ιστορία για την καταστροφική λύση που απεργάζονται, επιτίθενται κατά του Συρίγου. Και έμπλεος οργής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει στους «Ελλαδίτες επισκέπτες πως δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, γιατί δεν είναι η δική τους πόλη και το δικό τους χωριό που βρίσκονται υπό κατοχή.

Αντιστρέφουμε το ερώτημα: Μήπως είναι η δική του πόλη, το δικό του χωριό και το δικό του χωράφι που βρίσκεται υπό κατοχή, ώστε να αποφασίζει ο Νίκος Αναστασιάδης τι θα επιστραφεί στον πρόσφυγα, τι θα μείνει υπό κατοχή και πόσοι Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν στα εδάφη της πατρίδας τους;

Εκτός τούτου: Αυτές οι πόλεις και τα χωριά ελληνικά ήταν. Το διαλαλούσαν και ο παππούς και ο πατέρας του Αναστασιάδη και ο ίδιος, όταν ύψωνε το λάβαρο της Ένωσης. Πού τον οδήγησε η πολιτική του; Να θεωρεί τουρκικά τα ελληνικά χωριά και ως τουρκικά να τα παραδίδει στην Τουρκία!

Αλλά τι είπε ο Άγγελος Συρίγος, για να προκαλέσει το ξέσπασμα οργής των τυφλών και βαρήκοων ηγετών;
Είπε: «Το σχέδιο της Τουρκίας είναι απλό: Σαν πρώτο βήμα επιδιώκει να εξουδετερώσει το μοναδικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων της Κύπρου: την επίσημη αναγνώριση.

Παράλληλο βήμα είναι η αναβάθμιση των κατεχομένων σε συνιστών κράτος ισότιμο με αυτό των Ελληνοκυπρίων. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των τουρκικών επιδιώξεων είναι να μη δώσουν πίσω εδάφη. Το δεύτερο βήμα της Τουρκίας είναι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και οπωσδήποτε πριν από την επιστροφή των εδαφών, να βρει αφορμή για να απαλλαγεί από τις συμφωνίες.

Έτσι: εδάφη δεν θα επιστραφούν, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει και στη θέση της τα δύο συνιστώντα κράτη θα αναζητούν εναγωνίως την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα».

Πρώτη φορά ακούνε οι ανανικοί αυτόν τον σχεδιασμό; Τους τον περιέγραψαν και τα άρθρα της «Σημερινής» και οι αρθρογράφοι της και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Τι ενόχλησε περισσότερο; «Ακούω ως τη βασική απειλή για το μέλλον ότι θα ενσωματώσουν οι Τούρκοι τα κατεχόμενα. Δεν είναι εύκολο να το κάνουν. Εάν ήταν εύκολο θα το είχαν κάνει χρόνια τώρα», τόνισε ο Συρίγος. Και στην προσπάθειά του να ωθήσει τους ηγέτες να αντιληφθούν ότι δεν συνομιλούμε με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά με την Τουρκία, πρόσθεσε πως «τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα».

Εν ολίγοις, στην απέλπιδα προσπάθειά του ο κ. Συρίγος να πείσει τους ηγέτες για το αυτονόητο, πως με την Τουρκία έχουν να κάνουν και όχι με τους Τουρκοκυπρίους, τους υπέδειξε πως μόνο εάν επιχειρήσει ενσωμάτωση η Τουρκία θα αντιληφθούν με ποιον έχουν να κάνουν. Τετράγωνη πολιτική λογική.

Δεν υποστήριξε ενσωμάτωση. Υπέδειξε στους ανίκανους πως είναι τόσο ανίκανοι να αντιληφθούν με ποιον συνομιλούν, πως μόνο εάν επιχειρηθεί ενσωμάτωση θα καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα.

Τελικά, δηλαδή, ενοχλήθηκαν επειδή τους κατήγγειλε ότι δεν είναι σε θέση να δουν τα αυτονόητα και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα...
Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Γενικα δεν βλέπουν Τούρκους πουθενά τώρα τελευταία ....το υπουργείο ναυτιλίας ας πούμε δεν είδε Τούρκους στα ιμια χθες ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα του προεδρου της Κύπρου δεν είναι η ομολία του καθηγητή συρίγου αλλά η ευκαιρία που την ςκφώνησε. Ως γνωστό η ομολία εκφωνήθηκε στο μνημοσυνο του τελευταίου Έλληνα πολιτικού του Τάσου Παπαδόπουλου. Μέχρι και το φάντασμα του Τάσου τον κυνηγάει. Δεν χωνευει ο Αναστασιάδης τον μακαρίτη ο οποίος τονκέρδισε κατά κράτος σε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλλον τα λαθη του Τασσου πληρωνουν. Αστε τους εθνικισμους-λαικισμους και πεστε μας τι θελετε

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.