4/12/16

Κων. Φίλης: Το Αιγαίο δεν είναι προτεραιότητα της Τουρκίας

Του Κωνσταντίνου Φίλη
Διευθυντής Έρευνας
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κλιμάκωσης της ρητορικής της για όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της.
Η βασικότερη αιτία της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα: έλλειψη προσανατολισμού, προκλήσεις στην οικονομία, διολίσθηση στον αυταρχισμό και προβλήματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Όλοι εκπλησσόμαστε από τη συστηματικότητα με την οποία γίνονται αυτές οι δηλώσεις, οι οποίες όμως στη βάση τους επαναφέρουν πάγιες διεκδικήσεις. Βεβαίως, υπάρχει κι ένας βαθμός ποιοτικής αναβάθμισης των διεκδικήσεων της Τουρκίας, καθώς βλέπουμε για παράδειγμα σε επίπεδο ρητορικής οι «γκρίζες ζώνες» να μετατρέπονται σε «τουρκικά χωρικά ύδατα».
Η Ελλάδα και το Αιγαίο δεν είναι η προτεραιότητα της Τουρκίας. Είναι όμως ένα ευκολότερο πεδίο στο οποίο προβάλλει τις αξιώσεις της. Υπάρχει εξάλλου μια ομοθυμία στο εσωτερικό της Τουρκίας γύρω από τα θέματα του Αιγαίου, στα οποία η Άγκυρα έχει πάγιες διεκδικήσεις. Επιτυγχάνεται έτσι μια εσωτερική συσπείρωση.

Για τη συνέχεια Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.