30/12/16

Σε ισχύ τέθηκε η εκεχειρία στην Συρία - Εγγυήτριες δυνάμεις η Ρωσία και η Τουρκία

Δαμασκός 
Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Δαμασκός και αντάρτες. Ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ανέλαβαν η Τουρκία και η Ρωσία.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.
«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των σύρων ανταρτών, η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Μιλώντας στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων των ανταρτών, είπε πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Αξιωματούχοι ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν με το καθεστώς της Δαμασκού περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.