26/12/16

Σε ετοιμότητα για το Κυπριακό και το αμερικανικό Κογκρέσο

Έκθεση αναφέρει πως ίσως κληθεί να λάβει αποφάσεις για την Κύπρο
Λευκωσία: Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να είναι έτοιμο, προκειμένου να ασχοληθεί με τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου και να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης απόφασης που θα αφορά οικονομική στήριξη της νήσου.
Σύμφωνα με έκθεση που ετοιμάστηκε για το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό, οι νομοθέτες στο Καπιτώλιο θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να ασχοληθούν με το πρόβλημα αφού οι ΗΠΑ θα έχουν εμπλοκή στην παροχή οικονομικής στήριξης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η προοπτική μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων του κυπριακού προβλήματος χρήζει προσοχής από μέρους του Κογκρέσου» και προστίθεται: «Μεταξύ άλλων, μια πιθανή διευθέτηση μπορεί να περιλαμβάνει και δέσμευση από μέρους των ΗΠΑ για οικονομική βοήθεια με στόχο την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας, την οποία η 115η σύνοδος του Κογκρέσου θα κληθεί να εξετάσει».
Η έκθεση για το Κυπριακό καταγράφει τα έως τώρα δεδομένα, σημειώνει τις πιθανές εξελίξεις και ετοιμάστηκε ενόψει της επόμενης συνόδου του αμερικανικού Κογκρέσου. Το 115ο Κογκρέσο, διάρκειας δύο ετών, καλύπτει την περίοδο 3 Ιανουαρίου 2017 μέχρι 3 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση «οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επί μακρόν το ενδιαφέρον τους για επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Σημειώνεται πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και οι αυξανόμενες προοπτικές που η Ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μπορεί να παίξει ως σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ανάπτυξη και προσφορά, έχουν προσθέσει στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας λύσης».

Η έκθεση του Κογκρέσου, η οποία φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η επανένωση αποδεικνύεται φευγαλέα», αναφέρεται και στη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου, όπου οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν «για να γεφυρώσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες πάνω σε σειρά θεμάτων» καταλήγοντας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

● Μετά από επιπρόσθετες συναντήσεις οι ηγέτες θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017 για να συζητήσουν και να ολοκληρώσουν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, πέραν του εδαφικού και της ασφάλειας.

● Στις 11 Ιανουαρίου 2017 οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τους αντίστοιχους προτεινόμενους χάρτες για συμφωνία στο εδαφικό.

● Πενταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου 2017 για να συζητήσουν και να διευθετήσουν τόσο το θέμα του εδαφικού όσο και το μέλλον των εγγυήσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια τελική συμφωνία.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του Κογκρέσου, «αυτές οι νέες εξελίξεις, αν και δεν εκφεύγουν των αντιπαραθέσεων, έχουν εκ νέου ενισχύσει την εκτίμηση ότι μια τελική συμφωνία φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί».

Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες του παρελθόντος αναφέρονται και τα εξής: «Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια τα οποία εμπόδιζαν τη δυνατότητά τους να διασφαλίσουν μια τελική συμφωνία στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, αν τυχόν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και αν γίνει κατορθωτό να τύχει αποδοχής από τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες και τους πολίτες στην ευρύτητά τους είναι άλλο θέμα. Κάποιοι ήδη εισηγούνται ότι, σε αντίθεση με το 2004, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί πως ο πληθυσμός θα αποδεχθεί οποιανδήποτε λύση. Πολλοί στον νότο ήταν επικριτικοί στην απόφαση του Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών μετά το Μοντ Πελεράν και στο να συμφωνήσει σε πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει από τον βορρά αποδοχή στο εδαφικό. Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει από μέρους τους σκεπτικισμός για μια συμφωνία διαμοιρασμού εξουσίας με τον βορρά».

Στο θέμα των συγκλίσεων σημειώνεται πως δεν είναι καθαρό «ποιοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις έχει κάνει ήδη η κάθε πλευρά και κατά πόσο οι λεγόμενες συγκλίσεις για τις οποίες γίνεται λόγος δημοσίως από τους διαπραγματευτές έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συμφωνίες». Όπως «δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μορφή της διαπραγματευτικής διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2017, από την ώρα που μια πενταμερής διάσκεψη θα ξεκινήσει για να συζητήσει το τελευταίο ζήτημα των εγγυήσεων».

Καταγράφεται το γεγονός ότι υπάρχει αντιπαράθεση ως προς το ποιοι θα προσκληθούν στη διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως παραμένει αδιευκρίνιστη η χρονική διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης, το πόσο θα κρατήσει η αποχώρηση των στρατευμάτων αλλά και η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Τέλος, σημειώνεται το προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κυπριακό.
 
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.