Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία Συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης εισόδου για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, και Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2017-2020.
Τη Συμφωνία και το Πρόγραμμα Συνεργασίας υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας Nasser Judeh, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ιορδανού Υπουργού στην Κύπρο.
Οι δύο Υπουργοί είχαν το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ιορδανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα επόμενα βήματα για την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στις δηλώσεις του αργότερα, ο κ. Judeh εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον κ. Κασουλίδη σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τις συναντήσεις τον Ιανουάριο στη Γενεύη, κάνοντας λόγο για "μεγάλες προσδοκίες". Σημείωσε πως το Κυπριακό είναι ένα πολύπλοκο θέμα αλλά υπάρχει η δέσμευση για να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα εξέφρασε εκτίμηση για τη θετική συμβολή της Κύπρου σε αυτό το μέρος του κόσμου, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι εξαιρετικά σημαντική μέσα στην ΕΕ και στη διεθνή σκηνή", ενώ αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία των δυο χωρών και της Ελλάδας είπε πως ελπίζουν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μια υπουργική συνάντηση που θα οδηγήσει σε μια Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών.
Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον Ιορδανό Υπουργό για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία, και πως έγινε ανασκόπηση των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ιορδανία και την Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Judeh ανέφερε πως αυτή είναι η τρίτη του επίσκεψη στη Λευκωσία φέτος, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον κ. Κασουλίδη είτε μέσω τηλεφώνου είτε στις διεθνείς διασκέψεις στις οποίες συμμετέχουν. Ανέφερε παράλληλα πως οι πρόσωπο με πρόσωπο επαφές είναι εξαιρετικά σημαντικές και πως θα συνεχίσουν να έχουν αυτές τις επαφές.
Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία, είπε πως μετά τις διμερείς συζητήσεις που ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν λίγους μήνες κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία έχουν καταλήξει στη Συμφωνία και το Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα, αναφέροντας πως έπονται και άλλες συμφωνίες.
“Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη σχέση που έχουμε με την Κύπρο ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και σε πρακτικό επίπεδο”, ανέφερε, σημειώνοντας την επιθυμία να κάνουν ότι μπορούν για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
“Εκτιμούμε τη θετική συμβολή της Κύπρου σε αυτό το μέρος του κόσμου και ασφαλώς η Κύπρος είναι εξαιρετικά σημαντική εντός της ΕΕ και στη διεθνή σκηνή”, ανέφερε, προσθέτοντας πως ο ίδιος και ο κ. Κασουλίδης έθεσαν τα θεμέλια για την τριμερή συνεργασία των δυο χωρών και της Ελλάδας.
Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Judeh, να πραγματοποιήσουμε μια υπουργική συνάντηση το συντομότερο δυνατόν που θα οδηγήσει σε μια Σύνοδο Κορυφής για πιο ουσιαστικές συζητήσεις.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησαν σήμερα, ο  I ο ρ δ α ν ό ς  αξιωματούχος είπε πως αυτά αφορούν τη συνεργασία σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Όπως ανέφερε συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, τη συνεχιζόμενη διαμάχη και την ανθρωπιστική καταστροφή που όπως είπε λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, υπογραμμίζοντας πως “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί” προς την επίτευξη μιας λύσης στη Συρία.
Υπενθύμισε πως η χώρα του πιστεύει πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση για την κρίση στη Συρία αλλά πολιτική λύση που θα τερματίσει τις συμφορές σε ανθρωπιστικό επίπεδο και θα θέσει τα θεμέλια όχι μόνο για την φυσική ανοικοδόμηση της Συρίας αλλά και την πολιτική ανοικοδόμηση που χρειάζεται.
Σημείωσε πως ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα του προώθησε διάφορα ψηφίσματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, και είπε πως μετά την υιοθέτησή τους υπήρξαν συνολικά 2300 ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία, και πως η χώρα του ήταν επίσης μέλος της εκστρατείας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος.
Ο κ. Judeh ανέφερε επίσης πως συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη καθώς και το παλαιστινο-ισραηλινό ζήτημα “και τη δέσμευση που πρέπει να υπάρξει από όλους μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν όπως ελπίζουμε στην εφαρμογή της λύσης δυο κρατών”.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ιορδανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά νέα που - όπως είπε - έλαβε σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύπλοκο θέμα, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει δέσμευση για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Εξέφρασε ευχαρίστηση για το ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κασουλίδη για τις συναντήσεις για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη το Γενάρη, “με μεγάλες προσδοκίες και ελπίδα”, όπως είπε.
Για το άνοιγμα της Πρεσβείας της χώρας του στη Λευκωσία, είπε πως είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και μια φυσιολογική εξέλιξη της ειδικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ Ιορδανίας και Κύπρου και πως τώρα οι συζητήσεις των δυο χωρών θα συνεχιστούν σε ένα πιο θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Judeh, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, οι οποίες θα επαναβεβαιωθούν στα εγκαίνια της Πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία. «Αυτό αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη του πόσο στενές είναι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.
Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν διμερή ζητήματα σε συνέχεια της επίσκεψης του Βασιλιά Abdullah στη Λευκωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως εξετάστηκαν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή θέματα, επί των οποίων παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων, γεγονός που αποδεικνύει την προοπτική για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των μετριοπαθών και ομοϊδεατών χωρών στην περιοχή.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον Ιορδανό Υπουργό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως συζήτησαν για τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ιορδανία και την Ελλάδα κατά ένα πιο συγκεκριμένο τρόπο.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ιορδανό ομόλογό του ότι η Κύπρος θα στηρίξει το Κέντρο Κοινότητας Tarabot, ένα έργο που ανέλαβε ο Ιορδανικός Χασεμίτικος Φιλανθρωπικός Οργανισμός, για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων, με μια συμβολική συνεισφορά (€10,000), "κάτι που δείχνει ότι όποτε έχουμε την ευκαιρία θα βοηθούμε την Ιορδανία, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να ενδυναμωθεί».
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ και Ιορδανίας, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τις Εταιρικές Προτεραιότητες ΕΕ-Ιορδανίας για την περίοδο 2016-2018, που θα υπογραφεί στο Κάιρο την επόμενη βδομάδα.
Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης πως το Χασεμίτικο Βασίλειο της Ιορδανίας "αποτελεί, επίσης, ζωτικό εταίρο ειρήνης" στις προσπάθειες για μια λύση στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.
"Δεν έπαψαν ποτέ να καταβάλλουν προσπάθειες και να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και αλλού, υπό τη σοφή καθοδήγηση της Αυτού Εξοχότητας Βασιλιά Abdullah", ανέφερε και πρόσθεσε πως αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις για αυτό το ζήτημα και εξέτασαν πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.
 Πηγή: ΚΥΠΕ