13/12/16

Ιωάννης Μάζης: Μεθυσμένος οδηγός που πάει με 300 χλμ. καταπάνω σε τοίχο ο Ερντογάν

A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES 
A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αδιέξοδη θεωρεί την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος παρομοίασε τον Τούρκο Πρόεδρο με «οδηγό μεθυσμένο που πηγαίνει με 300 χλμ πάνω σ’ έναν τοίχο».

Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η πολιτική. Μόνο σε εκρήξεις που θα τις πληρώσει όλη η περιοχή. Όταν χτίζεις πάνω σε αίμα και αυτό το χτίσιμο προϋποθέτει κι άλλο αίμα, αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα σε οδηγήσει τελικά σε περισσότερο αίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.

«Αυτό που σκέφτεται ο Ερντογάν είναι πώς θα σώσει τον εαυτό του. Δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα του» τόνισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα είχε πει ότι «αυτό το πραξικόπημα θα οδηγήσει σε μεγάλες αγριότητες στην Τουρκία».

Για την κουρδική οργάνωση ΤΑΚ (Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν), που ανέλαβε το διπλό «χτύπημα» στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μάζης σημείωσε πως η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2003-2004, απομακρύνθηκε αμέσως από το ΡΚΚ που θεωρεί ενδοτικό και το οποίο, από την πλευρά του, εξ αρχής διαχώρισε τη θέση του από τη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία έχει διεκδικήσει αρκετά χτυπήματα από το 2005-2008, λιγότερα το 2009 και σχεδόν κανένα από το 2011 και μετά. Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι «πως βλέπουμε να μπαίνουμε σε μία περίοδο που ξανά η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα της τρομοκρατίας και αυτό μας δίνει και τις τρεις τελευταίες διεκδικήσεις της τον Δεκέμβριο του 2015 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, τον Φλεβάρη του 2016 στην Άγκυρα και στις 13 Μάρτιου του 2016 πάλι με 35 νεκρούς και 120 τραυματίες. Είναι η τέταρτη φορά που χτυπάει μέσα σε έξι μήνες».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, «παράλληλα με μία δήλωση που κάνει ο Τζεμίλ Μπαγίκ στις 15 Μαρτίου του 2016 στους Times του Λονδίου, ο οποίος προεξαγγέλλει ένα αντάρτικο πόλεων […] δηλώνει ότι η επιλογή του κ. Ερντογάν να σκληρύνει τη θέση του απέναντι στον Ερντογάν και το κουρδικό στοιχείο ώστε να συσπειρώσει όλα τα ακραία, τα ακροδεξιά και τα φασιστικά στοιχεία της Τουρκίας στο ΑΚΡ για να δημιουργήσει αυτό που οι προκάτοχοί του είχαν τουρκοισλαμική σύνθεση -ένα κράμα τουρκικού εθνικισμού και Ισλάμ- τον οδηγεί σε θερμή σύγκρουση με το κουρδικό στοιχείο”.

«Ο Ερντογάν επιλέγει ποιους στέλνει στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ο κ. Μάζης είπε πως «ο κ. Ερντογάν πλέον επιλέγει ποιους θα στείλει» δηλαδή «επιλέγει τμήματα που δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα εν γνώσει του».

«Δημιουργεί επιλεκτικά σώματα μεταναστών από Πακιστανούς και Αφγανούς. Κανένας πρόσφυγας. Άρα κάποιος έχει κάνει την επιλογή γι αυτούς τους ανθρώπους και τους έστειλε στην Ελλάδα γιατί ξέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα μπορέσουν ποτέ να φύγουν» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, ενώ αναφερόμενος στο χθεσινό συμβάν στη Χίο, είπε πως «αν καταλάβουμε αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει στα νησιά, σε λίγο η κατάσταση της αυτοδικίας θα γίνει μόνιμο καθεστώς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη
Ιστολόγιο Μιγνατίου

4 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.