14/11/16

Κυπριακό - Όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες στο Mont Pelerin

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν
ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη για το εδαφικό – Έντονο παρασκήνιο το τελευταίο βράδυ του Mont Pelerin που άλλαξε τα δεδομένα – Όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις θέσεις των δύο πλευρών μετέδωσε το ΡΙΚ κάνοντας λόγο για κίνηση Ακιντζί την υστάτη που άνοιξε το δρόμο για το εδαφικό.

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να έλαβε χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες το τελευταίο βράδυ των συνομιλιών στο Mont Pelerin. Σκληρή διαπραγμάτευση η οποία «μεταφράστηκε» και από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης σε πρόοδο επί του κεφαλαίου του εδαφικού.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Στέλας Μιχαήλ για την κρατική τηλεόραση αναφορικά με τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αφορούν καίρια ζητήματα του υπό συζήτηση κεφαλαίου.
Έκταση εδάφους κάθε συνιστώσας πολιτείας με τη λύση
Συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για το έδαφος με την προσέγγιση να κινείται περί του ποσοστού που υπήρχε και στο Σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές το maximum ποσοστό που μπορεί να υπάρξει για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία αναμένεται να κυμανθεί πέριξ του 28,5%, ενώ τίθεται ως στόχος να επιδιωχθεί από το 27,5%.
Ποσοστό – Στόχος έκτασης Τ/Κ συνιστώσας πολιτείας το 27,5-28,5%
Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη παρέμεινε μέχρι τέλους πως δε μπορεί να υπάρξει αποδοχή για επιστροφή εδαφών σε ποσοστό μικρότερο από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.
Σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ δημιουργείται η προοπτική και η δυνατότητα επιστροφής Ελληνοκυπρίων προσφύγων για αριθμό γύρω στις 80 χιλιάδες με βάση την έως τώρα προσέγγιση θέσεων. Πάντως, άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό που ζήτησε η δική μας πλευρά στις 109 χιλιάδες.

Το ομοσπονδιακό καθεστώς και οι ακτογραμμές
Σύμφωνα με τις θέσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι υπό μελέτη δύο περιοχές για ομοσπονδιακό καθεστώς. Η Καρπασία και τα μαρωνίτικα χωριά. Περιοχές που θα είναι εντός της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας και εάν συμφωνηθούν η έκταση τους ως ομοσπονδιακών περιοχών να υπολογίζεται διαφορετικά και δεν θα προσμετρείται στο ποσοστό εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, κάτι που προκύπτει ως στοιχείο της μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε. Αναφορικά με το κριτήριο που αφορά την ακτογραμμή διαφαίνεται πως το ποσοστό για κάθε πολιτεία θα αναπροσαρμοστεί με βάση την επιστροφή εδαφών και τις ομοσπονδιακές περιοχές που θα έχουν ακτή.
Στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο όπως υπάρξει ορισμός ημερομηνίας για διάσκεψη για την ασφάλεια όπως ζητούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος επέμεινε στη θέση για συμφωνία πρώτα στο εδαφικό με αποτύπωση και σε χάρτη και ακολούθως να υπάρξει συζήτηση για πολυμερή
Σύμφωνα πάντα με τα όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, η κίνηση Ακιντζί που χαρακτηρίζεται από μέλη της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας ως θετική κίνηση έκπληξη την υστάτη, εκτιμάται ότι έγινε λόγω και της ισχυρής του επιθυμίας του να υπάρξει διάσκεψη για την ασφάλεια και έχοντας αποδεχθεί ότι χωρίς κίνηση του δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη.
Cyprustimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.