22/11/16

FT: Η ώρα της αλήθειας για Τουρκία έχει φτάσει

«Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πλησιάζει», αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Οι FT σχολιάζουν τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν συνάδει με τη συμμετοχή στην ΕΕ.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η αναμενόμενη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας – που είναι πιθανό να υπερψηφιστεί τώρα που οι σοσιαλιστές εγκαταλείπουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας – φαίνεται πως είναι ένα σημείο καμπής, έστω και αν το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.

Πλέον μοιάζει μακρινή η ακόμα και προ πέντε ετών εικόνα της Τουρκίας ως ιδανικού παντρέματος του Ισλάμ και της δημοκρατίας, αναφέρει το άρθρο. «Ο υφέρπων απολυταρχισμός από το 2013 του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε Πρωθυπουργού και τώρα Προέδρου, αποκλείει από μόνος του την Τουρκία από τη συμμετοχή στην ΕΕ», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ο κ. Ερντογάν διολίσθαινε προς τον αυταρχισμό και τώρα θα συνεχίσει να κυβερνά με διατάγματα «πιθανότατα μέχρι να καταφέρει να μετατρέψει το κοινοβουλευτικό σύστημα σε μία προεδρία στο στιλ του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, η Άγκυρα προκαλεί νευρικότητα και στο ΝΑΤΟ, με «όλους τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους της Τουρκίας να διερωτώνται αν η ‘ερντογανική’ Τουρκία είναι σύμμαχος ή όχι».

Οι FT εκτιμούν ότι η ώρα της αλήθειας ίσως έρθει σύντομα, όταν γίνει σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν στην άρση της υποχρέωσης βίζας για Τούρκους, καθώς η Άγκυρα δεν τροποποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υπαναχωρήσει επί των νομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία και να διατηρήσει οποιαδήποτε αξιοπιστία», σχολιάζει το άρθρο, το οποίο εκτιμά ότι είναι πιθανό ο Ερντογάν να προκηρύξει δημοψήφισμα του χρόνου ζητώντας ένα ‘Turkexit’ από την υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ.

Η άποψη της εφημερίδας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες για επέκταση και ανανέωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Όπως σημειώνεται, αν και έχει χαθεί σχεδόν όλη η ευρωπαϊκή επιρροή επί της κυβέρνησης, υπάρχει ακόμα επιρροή μεταξύ μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί για το μέλλον.

Την ίδια ώρα, ανταπόκριση της εφημερίδας Times επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσχώρησης της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που περιλαμβάνει τις Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ινδία, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν. Με τον τρόπο αυτό, σχολιάζει η εφημερίδα, ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να στρέψει τις συμμαχίες του από τη Δύση προς την Ανατολή.

Ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, εξάλλου, αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τουλάχιστον 30 Τούρκους φοιτητές που σπουδάζουν με υποτροφίες σε βρετανικά πανεπιστήμια για διασύνδεση με τους υποκινητές της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σταματήσει η πληρωμή των διδάκτρων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε η Τουρκία είχε στρατιωτική δικτατορία, είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο. Τώρα, που ο θεματοφύλαξ τού Κεμαλισμού παραμερίστηκε, έχει πέσει σε χειρότερη μορφή δικτατορίας, τον ολοκληρωτισμό.

    Επαληθεύεται για άλλη μία φορά ότι το ισλάμ δεν είναι συμβατό με την δημοκρατία, γι αυτό και δεν υπάρχουν δημοκρατικά ισλαμικά κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.