28/11/16

FT: Σε μια κλωστή κρέμονται oκτώ ιταλικές τράπεζες

Οι ανησυχίες φουντώνουν, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, που μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση Ρέντσι και μεγάλη αστάθεια στις αγορές. Ποιες είναι οι επικίνδυνες τράπεζες και γιατί είναι έντονα τα σενάρια για bail in.
Εως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση, αν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την επόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, δημιουργώντας αναταραχή στην αγορά, η οποία θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να τις ανακεφαλαιοποιήσουν, υποστηρίζουν τραπεζίτες και αξιωματούχοι. 
Ο Ρέντσι, που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, υπεραμύνθηκε μιας λύσης από την αγορά για τα προβλήματα του, ύψους 4 τρισ. ευρώ, τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποφύγει μια λύση «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα κόστιζε σε ψήφους.
Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημίες τόσο στους μετόχους όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία, όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και πολιτικούς ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, καθώς ανησυχούν ότι μια μαζική «αποτυχία» ιταλικών τραπεζών θα πυροδοτήσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» και παραίτησης Ρέντσι, οι τραπεζίτες φοβούνται παρατεταμένη αβεβαιότητα κατά τη δημιουργία τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η έλλειψη ορατότητας για τον νέο υπουργό Οικονομικών μπορεί να παρατείνει θανάσιμα τον πανικό της αγοράς για τις ιταλικές τράπεζες.
Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Για μένα ειμαι παραπάνω απο βέβαιο οτι θα έχουμε και εκει μπαμ.Αν γινει προ του δημοψηφίσματος μιλάμε για τη μεγαλύτερη δυσφήμιση της Ευρώπης.Και εκει δε μιλάμε για ελληνικά μεγέθη.Μιλαμε για οικονομία πολυ μεγαλύτερη και για λαό πολυ πιο έτοιμο να δράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεπώς μέτοχοι, υπάλληλοι, πελάτες και τα κοντινά περίπτερα των 8 τραπεζών οφείλουν οπωσδήποτε να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για να διασώσουν τις τράπεζες, τις δουλειές τους και τις καταθέσεις τους.

    Βέβαια υπάρχουν και αρκετές ακόμη τράπεζες στην Ιταλία, αλλά προφανώς οι FT ως μία απολύτως αξιόπιστη εφημερίδα, πιστεύει ότι μόνον με την τρομοκρατία για αυτές τις 8 αρκεί ώστε το δημοψήφισμα να δώσει ένα υγιές αποτέλεσμα (για την Ευρωμαφία, το ΝΑΤΟ και τους λοιπούς συγγενείς).

    Καλά κρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.