1/11/16

«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ για την καταστολή Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης - Μετά τις συλλήψεις στην Cumhuriyet

Ουάσινγκτον 
Τη «βαθύτατη ανησυχία» της εξέφρασε η Ουάσινγκτον για την «ενίσχυση της πίεσης» που ασκούν οι τουρκικές αρχές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά και τη σύλληψη του διευθυντή και πολλών δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα να να εντοπίσει όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Προσέθεσε όμως ότι το κλείσιμο και άλλων μέσων ενημέρωσης και οι συλλήψεις δημοσιογράφων είναι ανησυχητικές εξελίξεις.«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη διαφαινόμενη ενίσχυση της πίεσης που ασκείται στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία» δήλωσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στη σύλληψη των δημοσιογράφων της Cumhuriyet.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Δευτέρας τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφους της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων τον διευθυντή της Μουράτ Σαμπουντζού, τον γελοιογράφο Μούσα Καρτ, τον νομικό εκπρόσωπό της και πολλούς αρθρογράφους, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για «τρομοκρατική δράση» που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Εισαγγελία ανέφερε πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών, αλλά και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα διαμήνυσε ότι θα «αγωνιστεί μέχρι τέλους για τη δημοκρατία και την ελευθερία» μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της.

«Μολονότι τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet έχουν τεθεί υπό κράτηση, η εφημερίδα μας θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία» αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε».

Στο πλαίσιο των πρωτοφανών εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου έχουν κλείσει συνολικά 170 μέσα ενημέρωσης, 105 δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και αφαιρέθηκαν 877 δημοσιογραφικές ταυτότητες.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.