24/11/16

Ο Ερντογάν πιέζει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για μείωση επιτοκίων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλεί την τουρκική Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με τη συνεχή άνοδο του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα που βασίζεται στο επιτόκιο βρίσκεται σε σοβαρό αδιέξοδο. “Δεν γίνεται αυτοί να περνούν καλά κι εγώ να τρώω τα χαστούκια”, δήλωσε. Αύριο η Κεντρική Τράπεζα συνέρχεται για να αποφασίσει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το δολάριο.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να μένουν πάντα υπό την πίεση του δολαρίου και πως αυτοί που διαχειρίζονται τα του δολαρίου στα καλά καθούμενα κερδίζουν τεράστια ποσά.
“Το τραπεζικό σύστημα που βασίζεται στο επιτόκιο βρίσκεται σε σοβαρό αδιέξοδο. Επικρίνω την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των επιτοκίων έστω και αν δεν έχω δικαίωμα παρέμβασης επειδή είναι ανεξάρτητος θεσμός, αλλά την επικρίνω επειδή εγώ είμαι αυτός που τρώει το χαστούκι από το λαό. Ας βρουν κι εκείνοι λύση. Δεν γίνεται εκείνοι να περνούν καλά κι εγώ να τρώω τα χαστούκια”, είπε. Πρότεινε, μάλιστα, να ενισχύσουν την αγορά του χρυσού. “Ας αναπτύξουμε τις σχέσεις μας δια του χρυσού”, ανέφερε.
Η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σελίν Σαγιέκ Μποκέ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ενώπιον μιας κρίσης άνευ προηγουμένου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την οικονομία ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι προσωρινή. Πρόσθεσε ότι η κρίση αυτή μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση και να την ακολουθήσει κρίση στον τραπεζικό τομέα.”Αυτή η κρίση δεν μοιάζει ούτε με εκείνη του 1994, ούτε του 2001, ούτε και του 2009. Είναι μια κρίση του πραγματικού τομέα”, ανέφερε. Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία έχει φτάσει στο 11,3% ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.
Το τελευταίο διάστημα το δολάριο σπάει κάθε μέρα και νέο ρεκόρ έναντι της τουρκικής λίρας και η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μέσα σε δύο βδομάδες το δολάριο από 3.00 τουρκικές λίρες ανέβηκε στις 3,38 . “Το δολάριο είναι εκτός ελέγχου”, σχολιάζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενώ επισημαίνουν ότι η τουρκική οικονομία έχει παγώσει. 
Παρόλο που ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Τσεντίνκαγια είναι εναντίον της αύξησης του επιτοκίου δεν αποκλείεται τελικά την αύριο να ανακοινωθεί εφόσον δεν μπορεί να σταματήσει την άνοδο του δολαρίου με παρέμβαση στο επιτόκιο δια της πώλησης συναλλάγματος. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως εάν η Κεντρική Τράπεζα δεν ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου δεν αποκλείεται από αύριο το δολάριο να ξεπεράσει ακόμη και τις 3,50 τουρκικές λίρες. Η ανεξέλεγκτη άνοδος του δολαρίου ξεκίνησε από την επομένη της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται και με την πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, τη διαταραχή των σχέσεων με την ΕΕ και το ενδεχόμενο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο άμεσο μέλλον για αλλαγή του συντάγματος. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ένταση στο εσωτερικό της χώρας και η αστάθεια, αναμένεται να χάσει και άλλο την αξία της η τουρκική λίρα. 
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.