17/11/16

Κυπριακό - Ιδέες σφήνα για Ασφάλεια - Φόρμουλα για μεταβατικές περιόδους

Κλειδί η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για κατοχικό στρατό και εγγυήσεις

Λευκωσία: Η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πολυμερή για την Ασφάλεια χωρίς να έχουν κλείσει όλες οι άλλες εκκρεμότητες στο Κυπριακό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε συμφωνία στο Κυπριακό χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και του συστήματος εγγυήσεων. Αυτές οι βασικές τοποθετήσεις συγκροτούν τον πυρήνα της πολιτικής της Αθήνας στο Κυπριακό, οι οποίες αποτελούν και το βασικό εργαλείο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 
Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα για να ενημερώσει την κυβέρνηση και τα κόμματα για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν ενόψει και του νέου γύρου που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή στο ελβετικό αυτό θέρετρο. Η ελλαδική πλευρά, που έχει μια διαρκή ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων (αποχώρηση). Περαιτέρω, διαμηνύει πως δεν θα προσέλθει σε πολυμερή εάν δεν αναγνωρισθεί ντε φάκτο κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων. Δεν θα είναι η τροποποίηση των εγγυήσεων του 1960 το θέμα μιας πολυμερούς, αλλά η κατάργησή τους, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνεται και στο έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την Ασφάλεια, «η διατήρησή τους θα αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού και για αυτό, σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση, δεν χρειάζεται μια τέτοια "νέα" συμφωνία». Σήμερα, εξάλλου, υποδεικνύεται στο έγγραφο, τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο εξαιτίας της παραβίασης από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγύησης και της αυθαίρετης και βίαιης εφαρμογής της. «Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι για την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει αναίρεση των επιπτώσεων της τουρκικής παράνομης επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η αναζήτηση ενός συμβιβασμού» σημειώνεται.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να «παίξουν» με μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα αποτελεί και το κλειδί για να γίνει αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα από τη Λευκωσία και την Τουρκία. Εσχάτως γίνεται λόγος και για συμμετοχή της Τουρκίας σε μια Πολυεθνική Δύναμη, με το επιχείρημα πως δεν θα έχει το πάνω χέρι, ούτε θα αποφασίζει για δράσεις. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για τη συγκρότηση Πολυεθνικής χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας. Η ιδέα αφορά τη συμμετοχή δυνάμεων από χριστιανικά και μουσουλμανικά κράτη, πλην των τριών. 

Ερντογάν: Ίδρυση νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού

Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτό μήνυμά του προς τον Ακιντζί για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι η επίτευξη λύσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία. 

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον κατοχικό ηγέτη, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, συναισθανόμενη την ιστορική και συμβατική της ευθύνη, συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, βασισμένου στη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και σε δύο ισότιμες πολιτείες». Προσθέτει ότι «η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία των πλευρών».

Στο μήνυμά του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι «η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως Τουρκία και ψευδοκράτος, «που κινούνται με αυτή την αντίληψη, θα φτάσουν σε ένα λαμπερό αύριο ξεπερνώντας μαζί κάθε εμπόδιο και αδικία».

Μήνυμα Άγκυρας για εγγυήσεις και εκ περιτροπής

Σαφέστατα είναι τα μηνύματα που στέλνονται από πλευράς της Άγκυρας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε πως η Άγκυρα επιθυμεί μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Ανέφερε πως «δεν θα γίνει αποδεχτή ποτέ, μα ποτέ, μια λύση η οποία θα αφαιρεί τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και θα βλάπτει τα δίκαια δικαιώματα εκπροσώπησής τους.

Επιθυμούμε και εμείς πολύ μια λύση δίκαιου διαμοιρασμού, η οποία θα περιέχει εκ περιτροπής προεδρία των δύο πλευρών στην Κύπρο. Για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος στην Κύπρο, οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν. Εκείνοι που θέτουν διαφορετικές εναλλακτικές (προτάσεις) ποτέ να μην έχουν αυταπάτες. Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές και θα υπάρξει, κατά κάποιο τρόπο, αποτέλεσμα».

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως είναι λάθος η Τουρκία να εγκαταλείψει την ‘πατρίδα’ μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και διερωτήθηκε εάν έχει θυσιαστεί η Μόρφου και η Καρπασία.

Σε ομιλία του, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε ότι το επώδυνο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το εδαφικό. «Το έδαφος είναι η πατρίδα, είναι η τιμή. Δεν είναι καθαρό τι δρόμος θα ακολουθηθεί στην Κύπρο στο θέμα της Μόρφου.

Η κατάσταση των στρατιωτών στο νησί δεν είναι καθαρή. Είναι λάθος και σκάνδαλο να εγκαταλείψει η Τουρκία την πατρίδα μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση. Σε μια λύση με την οποία θα αρθούν τα πλεονεκτήματα της τ/κ κοινότητας δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τον λαό μας. Όλα επικεντρώνονται γύρω από το εδαφικό. Έχει (έδαφος) η ‘ΤΔΒΚ’ να το επιστρέψει; Αν έχει, πού είναι; Έχει θυσιαστεί η Μόρφου και η Καρπασία; Τι θα απογίνει η τουρκική ύπαρξη εκεί; Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι τουρκική πατρίδα κι εκείνοι που λένε να γίνει βιαστικά λύση, εάν προκαλέσουν σύγχυση στους τίτλους ιδιοκτησίας της Κύπρου και τα δώσουν, δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξηγήσεις στους ήρωες μας», είπε ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε πως «κάθε φορά θα λέμε η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» ανέφερε. 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

5 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποιος να πιστεύει ότι η Τουρκία θα τηρήσει μεταβατικές περιόδους? Όταν δηλαδή ο Σουλτάνος πάρει όσα θέλει μετά θα απομακρύνει το νησί? Υπάρχουν άνθρωποι που στα αλήθεια τα λένε αυτά τα πράγματα? Και ποιος ακριβώς θα τον διώξει αν αποφασίσει τα επεκτείνει την μεταβατική περίοδο? Καλά δεν ντρέπονται καθόλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αναστασιάδης έχει πάρει πολύ λα΄θος δρόμο η επιθυμία του για λύση με κάθε κόστος είναι ανεξήγητη και ουσιαστικά παραδίδει το ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου! Αίσχος πραγματικά και αίσχος στην κυβερνηση Σύριζα που άλλα λέει και άλλα κάνει και αίσχος σε όλα τα ελληνικά κόμματα που σιωπούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τὸ αἶσχος εἶναι γιὰ τοὺς Ἑλληνοκυπρίους ποὺ δὲν ξεσηκώνονται ἐναντίον τῶν Τούρκων οἱ ὁποῖοι δὲν ἔχουν κανένα δικαίωμα στὸ νησὶ ὄχι μόνο διότι τὸ πούλησαν στοὺς Ἄγγλους τὸ 1878 ἀλλὰ καί διότι οἱ μουσουλμάνοι τοῦ νησιοῦ εἶναι ἐξισλαμισμένοι Ἕλληνες οἱ ὁποῖοι ἀσπάσθηκαν τὸ Ἰσλάμ γιὰ νὰ μὴ πληρώνουν ἐπαχθεῖς φόρους.
      Τὴν πληροφορία αὐτὴν τὴν εἶχα ἀπὸ Κυπραῖα.

      Τώρα βεβαίως χάριν τῆς δικῆς μας προδοσίας ἤ ἠλιθιότητος τὸ γέμισαν μὲ ἔποικους ἀπὸ τὴν ἐνδοχώρα τους.

      Ὅλα,μὰ ὅλα τὰ προβλήματα μὲ τοὺς Τούρκους πρέπει νὰ λυθοῦν μὲ αἷμα.
      Οἱ Τοῦρκοι δὲν καταλαβαίνουν ἄλλη γλῶσσα.

      Πρέπει νὰ καταλάβουμε ὅτι τὸ 1821 δὲν τελείωσε,ἀλλὰ νὰ προηγηθῆ τὸ "φωτιὰ καὶ τσεκοῦρι",γιὰ νὰ μὴ μᾶς κάνει ρεζίλι καὶ νὰ μᾶς κορϊδεύει ὁ κάθε Τσίπρας.

      Ταϋγέτη.

      Διαγραφή
  3. Δεν θα έπρεπε να συζητιόταν καμία "λύση" που δεν θα επέστρεφε στο προ του 1974 status.

    Σε "τελευταία ανάλυση" η Κύπριακή Δημοκρατία παρ' ότι δέχθηκε την Τούρκικη στρατιωτική εισβολή, και παρ΄ολο που προ 42 χρόνων υπέστη καταστροφές και είχε απώλειες ανθρώπων και εδαφών και ξεριζωμό προσφύγων κτλ κτλ δεινά, παρ΄ όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια η ελεύθερη Κύπρος επούλωσε σε χρόνο θαυμαστό τις πληγές και τις καταστροφές του πολέμου με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα να βρίσκεται σε ένα θαυμαστό από κάθε άποψη επίπεδο. Αντιθέτως η κατέχομενη Κύπρος όλο και περισσότερο οπισθοδρομεί.

    Όπως θα περίμενε ο καθένας σε μία οποιαδήποτε τύπου ένωση σαν αυτή που τελευταία επιδιώκεται στην Κύπρο, λογικό και φυσιολογικό θα ήταν οι πιο οικονομικά ή και κοινωνικά ή και πολιτικά υποβαθμισμένοι να είναι αυτοί που παρακαλούν τους ευημερούντες.

    Εδώ ωστόσο φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο και οι ενδοτικότεροι να είναι οι Ελληνο-Κύπριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτάσαμε στο σημείο να διαπραγματεύεται το μέλλον της Κύπρου ο υπέρμαχος τού Σχ.ΑΝΑΝ καί περιμένουμε καλή λύση; Αυτή είναι ή κατάντια μας.
    Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοί ήταν οι υποστηρικτές του στην Ελλάδα και πόσα Δολάρια διατέθηκαν υπέρ αυτού του Σχεδίου.
    Οι αδελφοί Κύπριοι μάλλον θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να διορθώσουν ακόμη ένα λάθος του Προέδρου τους και εάν οι Μογγόλοι προσαρτησουν το Τ/Κ κομμάτι μήπως είναι προτιμότερο να πράξουμε αναλόγως μέχρι νεωτέρας;
    Άλλωστε δεν γνωρίζουμε την σχέση των Μογγόλων με τις συμφωνίες και ότι διακυρηγμενος στόχος τους είναι ο έλεγχος όλου του Νησιού;
    Εδώ εγείρεται το ερώτημα,τι έκαναν οι Ελληνικές ηγεσίες από το 1974 και έπειτα;
    Προετοίμασαν Στρκα τίς δύο χώρες για το αυτονόητο; Από τα εκατοντάδες δις€ πού έφαγαν πόσα πήγαν στην πραγματική άμυνα; Που είναι ή αεροπορική και Ναυτική υποδομή των Κυπρίων(έχουν κανένα Υ/Π; Καμία πυραυλακατο ή ακτοπλοϊκά βλήματα;κλπ).Μην μας πεί κάποιος ότι δεν είναι απαραίτητα γιατί μπορεί να γίνει άλλη συζήτηση περί της αναγκαιότητας και του τρόπου προμήθειας καθώς επίσης και του χώρου στάθμευσης και επιχειρησιακής αξιοποίησης.
    Όσο για την Ελλάδα μόνο τα εκατομμύρια που έφαγε το λαμογιο που είναι στο Κορυδαλλο ήταν αρκετά για την απόκτηση των υπόψη ακτοπλοϊκών πυραύλων και εγκατάσταση τους σε κρίσιμα σημεία του Αιγαίου με "κλείδωμα"του.
    Πρέπει να υπάρξει νέος ακρωτηριασμός για να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτά τα "καθικια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.