25/11/16

Το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως εκπαιδευτικό.

'Οι νέοι πάσχουν σε δεξιότητες όπως ανάγνωση και μαθηματικά. Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA. H Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας (2016). H συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση ανήλθε σε 5,7% το 2015, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο 10,7% της Ε.Ε.' Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016.
Το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως εκπαιδευτικό. Οι περισσότεροι τελειώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πολλοί την τριτοβάθμια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, γιατί δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια, oύτε ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
 Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει πολλούς 'ξερόλες' που πάσχουν σε βασικές δεξιότητες (ανάγνωση και μαθηματικά). Που ανακαλύπτουν διεθνείς συνομωσίες και αναζητούν τις εύκολες λύσεις. Ετσι τους έμαθαν τα εκπαιδευτικά συστήματα της χούντας και της μεταπολίτευσης. Παταγώδης αποτυχία. Οσοι βέβαια έχουν πόρους έχουν και δυνατότητα πρόσβασης σε καλά σχολεία και πανεπιστήμια. Έτσι αυξάνονται οι ανισότητες και δεν υπάρχει σοβαρή κοινωνική κινητικότητα. Ένα κακό εκπαιδευτικό σύστημα δεν ευνοεί τους 'ξερόλες'. Δυστυχώς δεν το ξέρουν ή τους είναι δύσκολο να το αντιληφθούν.
----------------------------------------
Συναντήθηκα σήμερα με υφυπουργό της Κινεζικής κυβέρνησης. Μου είπε ότι σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαίδευσαν ένα σημαντικό αριθμό γεωπόνων στην Κίνα. Το αντικείμενο της εκπαίδευσης αφορούσε στην καλλιέργεια της ελιάς. Σε δέκα χρόνια στοχεύουν να έχουν 2 εκατομμύρια αγρότες απασχολούμενους στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. 'Τεράστιος αριθμός' του είπα. 'Για τα δεδομένα της Ελλάδας η της Αγγλίας ναι', απάντησε. 'Εμείς έχουμε 700 εκατομμύρια αγρότες.'

---------------------------------------------------------
Ηλίας Μόσιαλος


15 σχόλια:

  1. 700 εκατομυρια αγροτες στο ενα δις συνολικο πληθυσμο...
    Προβέπεται η τιμη του λαδιου να πατωσει...
    Αρα ενα καλο χαρτι θα χαθει για την χωρα και ο αγροτικος πληθυσμος θα τρεχει να πλενει καμπινεδες στο εξωτερικο...
    Τι σχεση εχουν ολα αυτα με τα σχολεια της χουντας που προκαλεσαν την δηθεν ανεπαρκεια στην αναγνωση και τα μαθηματικα τωρα,δεν ξερω...
    Ναι...ο ινδος στο μουμπαι μαθαινει java και η παιδικη εργασια στην ινδια εχει απογειωθει...
    οτι ναναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμ δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό! Για δες εδώ:

    https://pbs.twimg.com/media/CyBYapDW8AAbwQs.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα, έλεος. Νίσαφι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που θα παει αμεσως το μυαλο ενος μεσου αναγνωστη που θα το διαβασει; στην παρουσα κυβερνηση. Αντι για τον γαιδαρο χτυπαει το σαμαρι. τακτικη του site

      Διαγραφή
  4. Αντιλαμβανομαι οτι η ιστοσελιδα,θελει να κατηγορει τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλα καλο ειναι να μην γραφονται ηλιθιοτητες για αλλες χωρες,επειδη θελουμε να το παιξουμε ξερολες(οπως ακριβως λεει το αρθρο).Γινεται λοιπον αναφορα στην Ινδια(ειχα αναρωτηθει,ποτε θα γινει θετικη αναφορα σε Ινδια,να που εγινε),περα απο την παιδικη εργασια,που λεει πιο πανω ο Ελιας,ας δουμε τι λενε οι Ινδοι,οι οποιοι προφανως γνωριζουν περισσοτερα για την χωρα τους,απο γραφικους Ελληνες,που καθονται σε καρεκλες και γραφουν οτι τους κατεβει:
    https://www.youtube.com/watch?v=_8tFuBIgkc8
    απο 9.05 εως 12.11

    καλο να γραφουμε τσιτατα σε facebook και twitter,αλλα καλυτερη η αληθεια,η μηπως οχι;

    Επομενη χωρα που θα συγκριθει η Ελλαδα,ποια θα ειναι;μηπως η Β. Κορεα;αλλωστε για να εχει οπλα τετοιου επιπεδου,δεν πρεπει να ειναι τοσο χαλια οσο λενε(δινω ιδεες σε γραφικους και ξερολες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristos η κατρακύλα στους PISA δεν έχει αρχίσει επί ΣΥΡΙΖΑ.
      Το ιστολόγιο έχει χρονικό ευρετήριο και μπορείς να ψάξεις τα σχετικά άρθα.
      Οσο για την Ινδία και τις άλλες χώρες εγώ βλέπω ότι προχωρούν μπροστά. Μόνο η Ελλάδα πάει πίσω..


      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. xristos η άποψη σου καταγράφηκε.

      Διαγραφή
    4. Σχολιασα το σχολιο περι της Ινδιας,με LINK,απο Ινδια και οχι μια αρλουμπα απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης.ΔΕν εχει σημασια τι λες εσυ η εγω για Ινδια,εκεινοι ξερουν καλυτερα.Γενικα στ αρθρα σου,ενω θες να δειξεις την ασχημη κατασταση στην χωρα,το κανεις μ ενα τροπο που απλα χανεις εν μερει το δικιο σου.Ξαναλεω,οι Ινδοι ξερουν καλυτερα τι γινεται στην χωρα τους απο εμας.

      Υγ1 Η αναφορα μου σε ξερολες,δεν ειναι σε σενα(δεν εισαι αλλωστε ο αρθογραφος),αλλα σε αυτους που γραφουν αυτα που αναδημοσιευεις.Οταν βλεπεις ενα αρθρο,το θεωρεις οτι ειναι σοβαρο για να δημοσιευεται,δεν ειναι παντα ετσι.Να σχολιαζουμε τ αρνητικα της χωρας(ναι παει πισω),αλλα οχι γραφοντας ψεμματα και βλακειες για αλλες χωρες.Οταν κανουμε κατι ας το κανουμε σωστα.

      ΥΓ2 Oso για τ οτι οι χωρες πανε μπροστα,δες την εκλογη Τραμπ το brexit kai φυσικα τι λεει το ΔΝΤ,μιλαει για fragile economic recovery.Ας αφησουμε τι γινεται σε αλλες χωρες και ας δουμε τι κανουμε εμεις.

      Διαγραφή
  5. αλλα ας μιλησουμε για κατι σοβαρωτερο:https://youtu.be/3yDmRrkazm4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπαίνω σ αυτό το site να διαβάσω εθνικά θέματα αλλά ουκ ολίγες φορές διαβάζω μικροπολιτικά άρθρα για τον σύριζα. Τελικά τα δήθεν άρθρα εθνικού περιεχομένου μάλλον βιτρίνα-κακής ποιότητας- είναι. Δεν ξέρω αν θα ξαναμπώ. Μάλλον κλαμπακι νεοφιλελεύθερων είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθηγητή Επιστήμονα
      μην γίνεσαι αγενής.
      Δεν σου φταίει κανείς, αν δεν μπορείς να αντέξεις την άλλη άποψη.
      Οι αλήθειες θα λέγονται, όσοκι αν ενοχλούν τους στενόμυαλους και τους εγκάθετους.
      Το ιστολόγιο είναι και θα παραμείνει ένα προπύργιο δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου.
      Δεν είμαστε ούτε κρυφοσταλινικοί, ούτε κρυφονεοφιλελεύθεροι.
      Είμαστε Έλληνες δημοκράτες, ελεύθεροι άνθρωποι.

      Διαγραφή
    2. Σας μιλησε κανεις για σταλινικους; Αυτο σας συμφερει να καταλαβαινετε; και μιλατε για αλλη αποψη;

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνησω και γω με τονκαθηγητη επιστημων οτι η ιστοσελιδα, ειναι κατα του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετα φιλελευθερη,σε σημειο θα ελεγα ενοχλητικο.Αλλα οσον αφορα τα εθνικα θεματα το ιστολογια κανει καλη δουλεια,οποτε οτι σ ενοχλει,μπορεις απλα να μην τα διαβαζεις,φιλικα στο λεω.Και θα συμφωνησω και με τον Σαββα,οτι η ιστοσελιδα ειναι προπυργιο δημοκρατιας και ελευθεριας του λογου,κατι πολυ σημαντικο.

      Διαγραφή
  7. ωσονουπω πεφτει η κυβερνηση και προς το παρον μονο αυτο βλεπω σαν ολοκληρωμενη λυση https://youtu.be/x0kMwYSzRYs
    Δεν ενωνετε τις δυναμεις του δ και του αρδην με αυτον;
    Βεβαια καταλαβαινει κανεις οτι κανεις δεν θελει να παραδωσει αρχηγια σε κανεναν,αλλα αγαθα κοποις κτωνται...
    Βεβαια,σε αυτη την περιπτωση μπορει να βρεθουμε αντιμετωποι με τους δυτικους,αλλα αφου θελετε να λεγομαστε ελευθεροι θα πρεπει να πολεμησουμε εναντιον αυτων (των δυτικων) και της βαθειας συνεργατιδάς τους που λεγεται τουρκια...
    Ισως ομως γινεται και χωρις να ερθουμε σε αντιπαραθεση με δαυτους...
    Μυαλο εχουμε,ας το χρησιμοποιησουμε...φτανει να μην υποχωρουμε στις πρεσβειες αβροχοις ποσιν,αλλα ναμαστε σε θεση να υπερασπισθουμε τα δικαιωματα μας ως εθνος-κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.