23/11/16

Ο Ταγίπ γίνεται Τσιλερντογάν - Πού θα οδηγήσει η ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας;

Ο Ερντογάν και η μεταμόρφωση σε ένα αρσενικό «υβρίδιο» της Τανσού Τσιλέρ
του Σάββα Καλεντερίδη
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 φώτισε το άστρο της Τανσού Τσιλέρ στο πολιτικό στερέωμα της Τουρκίας. Τότε η Τουρκάλα πρωθυπουργός, με προϋπηρεσία στην Παγκόσμια Τράπεζα και χωρίς συναίσθηση της τουρκικής πραγματικότητας, ακολούθησε μια ριζοσπαστική πολιτική για να αντιμετωπίσει το Κουρδικό.
Στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής πολιτικής που ακολούθησε η Τσιλέρ, προχώρησε στη σύλληψη των Κούρδων βουλευτών του κουρδικού κόμματος DEP, ανάμεσα στους οποίους και η Λεϊλά Ζάνα.
Ένα άλλο μέτρο που έλαβε η άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Τουρκίας, ήταν η έγκριση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μακροσκελούς καταλόγου με επιχειρηματίες, διανοουμένους και πολιτικούς που υποστήριζαν το κουρδικό κίνημα, για εκτέλεσή τους από τους δολοφόνους του τουρκικού κράτους. Ακολούθησαν χιλιάδες δολοφονίες που έμειναν ανεξιχνίαστες, και το κάψιμο 4.000 κουρδικών χωριών από τον τουρκικό στρατό.
Τώρα ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος ότι η διαδικασία που ξεκίνησε το 1991, με την Καταιγίδα της Ερήμου, θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια με τη χειραφέτηση των Κούρδων και τη δημιουργία ομόσπονδων κρατιδίων σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία, άρχισε να μεταμορφώνεται σε ένα αρσενικό υβρίδιο «Τσιλέρ», εξασφαλίζοντας τη στρατηγική συμμαχία σε πολιτικό επίπεδο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και σε «επιχειρησιακό» των Γκρίζων Λύκων, παρακλαδιού του ΜΗΡ και ενεργούμενου του βαθέος κράτους.
Η Τουρκία του Τσιλερντογάν, για να αποφύγει να πιει το «πικρόν ποτήριον» της αναγνώρισης της σκληρής κουρδικής πραγματικότητας, αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα πολιτική σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο.
Στο δεύτερο επίπεδο σχεδίασε την εισβολή στο Ιράκ, σε περίπτωση που οι Κούρδοι του PKK παραμείνουν στην Επαρχία Σιντζάρ, όπου οι ιεροί τόποι των Γεζίντι. Για το λόγο αυτόν, και για να γίνει πιστευτή, μετακίνησε πρόσφατα την 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (η οποία παρεμπιπτόντως έχει κύρια αποστολή την απόβαση σε ελληνικό νησί) στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση μόνο 50 χλμ. από το Σιντζάρ.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, έχει εισβάλει στη Συρία με μεγάλες δυνάμεις τεθωρακισμένων και καταδρομέων, προσπαθώντας να αποτρέψει την ένωση των κουρδικών καντονιών και τη μετέπειτα έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο.
Στο ίδιο επίπεδο, συγκρούεται σκληρά με τις ΗΠΑ για να αλλάξουν την πολιτική υποστήριξης των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Ουάσινγκτον εξοπλίζει, την ίδια ώρα που η Άγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες.
Σε συνέχεια της ίδιας πολιτικής, η Άγκυρα τα δίνει ΟΛΑ στη Μόσχα, για να εξασφαλίζει την άδειά της να βομβαρδίζει αεροπορικώς την Αλ Μπαμπ, για να την καταλάβουν τα τουρκικά στρατεύματα και να φράξουν το δρόμο των Κούρδων προς τη Μεσόγειο.
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η Τουρκία έχει συλλάβει ήδη ένδεκα βουλευτές και τους περισσότερους δημάρχους που εκλέχτηκαν με τη σημαία κουρδικού κόμματος, ενώ έκλεισε και όλους τους συλλόγους που λειτουργούν στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Την ίδια στιγμή τεντώνει στο σχοινί με την Ευρώπη, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες –κυρίως το Βέλγιο και τη Γερμανία– ότι επειδή δεν ακολουθούν τις «νόρμες» της Άγκυρας στο Κουρδικό, υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Τουρκία στο τεράστιας σημασίας ζήτημα αντιμετώπισης των εξελίξεων που κινούνται γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα, ένα πλαίσιο που επηρεάζει όχι μόνο την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική της.
Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί και την καρδιά του ζητήματος που θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική πολιτική ηγεσία αλλά και εκείνους που χαράσσουν την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, γιατί όπως είπαμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και στην αρχή μια άλλης.
Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ριζοσπαστικοποίησης της Τουρκίας και ανακατατάξεων στο μαλακό της υπογάστριο – ανακατατάξεις που θα επηρεάσουν την ίδια και εξ αντανακλάσεως την Κύπρο και την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά καλούμε τους Έλληνες στρατηγιστές να πιάσουν τα μολύβια τους.
Για να είναι η Ελλάδα και η Κύπρος μπροστά από τις εξελίξεις, και όχι για άλλη μια φορά ασθμαίνοντες ουραγοί...
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

12 σχόλια:

  1. Μια και την ανέφερες και είσαι και μες τα πράγματα, αυτή πως κάνει διακοπές στην Ελλάδα ανενόχλητη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς.
      Έχει διπλωματικό διαβατήριο.

      Διαγραφή
    2. Ο Ηρόδοτος γράφει (*) ότι, όταν η εν λόγω Κυρία παραθερίζει τα καλοκαίρια στο «χωριό» του (δλδ στο Bodrum aka Ἁλικαρνασσός), πετάγεται με τον άνδρα της -άμα λάχει- με φουσκωτό (σ.σ. βοηθητικό σκάφος -tender- κάποιου μεγάλου γιωτ) στην Κάλυμνο (στο «ουζερί του Ψυρρή»), για να γευτεί... τους φοβερούς καλύμνικους ψαρομεζέδες (άϊντε και αφιέτ ολσούν)... χαχαχα!

      Υ.Γ. Περιμένουμε τώρα τα Wikileaks, μήπως και βγάλουν στη φόρα... τα ερωτικά email (**) στον αδελφό Μουαμάρ («Θεός» συγχωρέσειτονά... Oh Hillary! Hillary! (***) « Έλα βρε... Χαρώτο να φας το φαγάκι σου μην κρυώσει»... χαχαχα!

      (*) http://kalymnos-news.gr/

      (**) ΠΗΓΗ (μόνο για «άρρωστους» συνωμοσιολόγους)

      (***) comes from the Greek ἱλαρός (hilaros), "cheerful, merry" (Wikipedia)

      Διαγραφή
    3. @ ΦΡΟΝΙΜΟΣ & Savvas Kalenteridis

      Δεν είναι το διπλωματικό διαβατήριο, αλλά το ότι δεν διώκεται για τίποτε στην Ελλάδα. Ούτε έχει χαρακτηρισθεί, απ' όσο γνωρίζω, ανεπιθύμητη (persona non grata).

      Διαγραφή
    4. Με αφορμή τις... «ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ» δηλώσεις του Mesut Yılmaz & την μήνυση του Δήμου Ζαχάρως:

      Όταν πρωθυπουργός (Π/Υ) της Τουρκίας ήταν η Tansu Çiller (*), «...οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) είχαν -λέει- συμμετοχή στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, μεταξύ του 1995 και του 1997». Αυτό το δήλωσε ο πρώην Π/Υ της Τουρκίας Mesut Yılmaz στην τουρκική εφημερίδα Birgün· κάνει λόγο για μυστικά κονδύλια που δόθηκαν τότε π.χ. α) για να μπουν... πυρκαγιές σε ελληνικά δάση και β) για να προκληθεί αποσταθεροποίηση στο Αζερμπαϊτζάν, με πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλίγιεφ. Όπως ανέφερε ο πρώην Π/Υ της Τουρκίας, αν και όλοι οι Τούρκοι πρωθυπουργοί ενημέρωναν τον διάδοχό τους σχετικά με το πού και πώς διατέθηκαν τα κονδύλια του κράτους, «μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός». (www.skai.gr/news/ - 111226)

      οΟο

      Μετά από έκτακτη συνεδρίαση (111228;), ο Δήμος Ζαχάρως, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, αποφάσισε... να υποβάλει μήνυση στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της Τουρκίας για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 (**), που σκόρπισαν τον θάνατο (36 νεκροί) και κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.(http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/12/blog-post_1287.html - 111230)

      οΟο

      (*) Π/Υ («επίμαχης» περιόδου): Tansu Çiller (930625 - 960306), Mesut Yılmaz (960306-960628), Necmettin Erbakan (960628-970630), Mesut Yılmaz (970630-990111)

      (**) Π/Υ («επίμαχης» περιόδου): Recep Tayyip Erdoğan (030314-140828)

      Διαγραφή
    5. Παλιά και γνωστά είναι όλα αυτά. Η Τσιλέρ διώκεται ποινικώς για κάτι στην Ελλάδα; Νομίζω πως όχι.

      ΥΓ: Ο σύνδεσμος που δίνεις στο παρόν ιστολόγιο δεν υπάρχει [Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο αυτό δεν υπάρχει]. Καλό θα ήταν να ελέγχομε τούς συνδέσμους που δίνομε.

      Διαγραφή
    6. Σφάλμα μου! Προφανώς με τον σύνδεσμο θα «συμπαρέσυρες» και την παραδίπλα (ασυνεχώς βαλμένη) ημερομηνία (111230 δλδ 30 Δεκ. 2011) του άρθρου.

      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/12/blog-post_1287.html

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήστε γραφή με κεφαλαία γράμματα στα σχόλια.

      Διαγραφή
  3. Σάββα αληθεύει ότι ο Ομπάμα ζήτησε από τον Τσίπρα την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης;

    http://kourdistoportocali.com/news-desk/apokalypsio-obama-ekane-sbaralia-ton-tsipra-zitontas-anatheorisi-tis-synthikis-tis-lozanis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον ο Σουλτάνος πήρε το ΟΚ από Ρότσιλντ και Κίσσινγκερ, πριν ένα μήνα στην Ν.Υ.
    Δεν εξηγείται διαφορετικά να τα βάζει με όλο τον κόσμο.
    Προφανώς θα έχει πάρει την εργολαβία, για την παγκόσμια αναταραχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αποτροπή δημιουργίας άξονα που θα συνδέει το Καντίλ με την Αφρίν και η αποτροπή δημιουργίας διαδρόμου που θα συνδέει Τεχεράνη με Λίβανο μέσω Δαμασκού συνιστούν τους δύο πυλώνες της τουρκικής στρατηγικής σε Συρία και Ιράκ. Το κουρδικό ζήτημα δηλαδή και το Σιιτικό ζήτημα.

    Η μάχη της απελευθέρωσης του Κομπάνε,η στήριξη της Δύσης στους Κούρδους του PYD-YPG, η αναβάθμιση του Κουρδικού Παράγοντα σήμαναν συναγερμό σε Αγκυρα. Στο εσωτερικό αυτό σήμαινε πως κάθε Κούρδος Πολιτικός-ακτιβιστής ο οποίος και δεν θα ενστερνίζονταν τις αρχές του εθνικιστικού-αλυτρωτικού φασιστικού μορφώματος AKP-MHP (Γκρίζων Λύκων) θα φυλακίζονταν και κάθε μαχητής του PKK θα θανατώνονταν.Στο εξωτερικό μεταφράζεται στα δύο σχέδιο Ασπίδα Ευφράτη-Ασπίδα Τίγρη.Ο άξονας του πρώτου είναι 1) ο διάδρομος Τζαραμπλούς-Αζάζ επεκτεινόμενος μέσω Al-Bab σε Χαλέπι 2)η κομβική σημασίας επαρχία Σιντζάρ, άξονας του δεύτερου η Μοσούλη βλ. πόλη Τal Affar η οποία οδεύει σε σιιτικό έλεγχο.

    Η Ασπίδα Ευφράτη, η εισβολή της Τουρκίας σε Βόρεια Συρία χρησιμοποιεί πλέον ως προκάλυμμα τον FSA, συστοιχίζοντας πίσω του ακραία ισλαμιστικά στοιχεία και δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους για να καταλάβει την πόλη Al Bab.Mιά πόλη η οποία συνιστά Πύλη για το Χαλέπι και παράλληλα κομβική για την ανατροπή του σχεδιασμού των Κούρδων για συνένωση των τριών Κουρδικών Καντονίων.Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθυστερήσουν χρονικά την σύγκρουση Κούρδων-Τουρκίας προτάσσοντας την κατάληψη της Ράκκα απο SDF (Οργή του Ευφράτη) Ρωσία-Δαμασκός δεν θα αποδεχθούν επουδενί την κατάληψη της απο φιλοτουρκικές ομάδες (FSA) στα πλαίσια της Ασπίδας Ευφράτη γιατί αυτό ανοίγει δρόμο στους αντικαθεστωτικούς Σύριους για είσοδο σε Χαλέπι.Κατά συνέπεια η σύγκρουση θεωρείται αναπόφευκτη.Στην σύγκρουση αυτή η Τουρκία μειονεκτεί κατά κράτους σε όλους τους τομείς σύν το γεγονός πως η μακροχρόνια εμπλοκή της παράγει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της σε όλα τα επίπεδα.

    Η Αποτροπή των εξελίξεων σε Σιντζάρ-Μοσούλη απαιτεί γενικευμένη τουρκική εισβολή η οποία αν συμβεί θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη.Η δε Κουρδική αντιπαράθεση η οποία επέτρεψε μέσω της γενοκτονίας των Γεζιντί στην Τουρκία να έχει βλέψεις στην περιοχή ατονεί καθώς διαφαίνεται μια εξισορρόπηση PKK-KDP.Παράλληλα η διεθνής κατακραυγή κατά της Γενοκτονίας των Γεζιντί απο το ISIS ενίσχυσε το Κουρδικό status στην περιοχή.Οι Γεζιντί διάκεινται φιλικά πρός το PKK.Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις σε καθεστώς Μπαρζανί να περιορίσει το εύρος της συνεργασίας του με το τουρκικό καθεστώς

    Τούτων λεχθέντων συνάγεται πως τα μαθήματα για την Ελληνική πολιτική σκέψη απορρέουν κύρια απο την σύνθεση της πολιτικής σκέψης-δράσης του Κουρδικού κινήματος και απο την προσπάθεια υπερκερασμού της δεδομένης καχεκτικότητας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.