1/11/16

Θέλει να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Τεχεράνη

Η ετοιμότητα της Τεχεράνης να συμβάλει με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δηλώθηκε από τους αξιωματούχους του Ιράν με τους οποίους πραγματοποίησε συναντήσεις ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση το απόγευμα ο κ. Συλλούρης, είπε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι το Ιράν εφόσον κριθεί σκόπιμο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει στο έδαφος του κύκλο συνομιλιών.
Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση των επαφών της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του στο Ιράν, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως από τις επαφές αυτές διαπιστώνεται ότι η Τεχεράνη θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη γέφυρα προς την Ευρώπη και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διάκρισης Ωφελιμότητας,και πρώην Πρόεδρο του Ιράν Ayatollah Akbar Rafsanjiani και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif. Η τρίτη και τελευταία συνάντηση της ημέρας ήταν με τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ali Shamkhani.

Το μήνυμα από τον Υπουργό Εξωτερικών και τους άλλους αξιωματούχους της ιρανικής Κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε, είναι ότι θέλουν τη συνεργασία της Κύπρου και για πολιτικούς λόγους, ώστε η Κύπρος να καταστεί γέφυρα του Ιράν με την ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι περαιτέρω επιθυμούν τη συνεργασία της Κύπρου σε όλους τους τομείς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς.

Ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις τέθηκε η δυναμική κουλτούρα της Κύπρου όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της Τεχεράνης είναι να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική, τόσο για εμπορο - επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών (Κύπρου – Ιράν) όσο και για συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι θεωρούν πως η Κύπρος, ανεξάρτητα του μεγέθους της, μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό και καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του περιβάλλοντος της περιοχής, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ανάπτυξης.

Σημειώνοντας ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δείχνουν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το Ιράν, είπε ότι θεωρούν πως οι νέες σχέσεις που αναπτύσσονται, μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο την Κύπρο και το Ιράν αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

“Αυτόν τον ρόλο θεωρώ ότι μπορούμε να τον παίξουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης.

Ερωτηθείς εάν κατά τη συζήτηση του Κυπριακού διαπιστώθηκε ότι το Ιράν μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το Ιράν δεν μπορεί να συμβάλει άμεσα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλά συνέχισε,ζήτησα να αξιοποιηθούν οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί το Ιράν, ανεξάρτητα με τις σημαντικότατες διαφορές Αγκυρας – Τεχεράνης, προς την κατεύθυνση της βοήθειας, μέχρι το βαθμό που μπορούν, και στην ισλαμική διάσκεψη για στήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης στο Κυπριακό.

“Υπάρχει θέληση, υπάρχει βούληση, μέχρι του βαθμού που ο Υπουργός Εξωτερικών, μού είπε ότι αν νομίζετε πως και κάποιες συναντήσεις θα ήταν βοηθητικές για κάποια θέματα, να γίνουν στο Ιράν, εμείς προσφερόμαστε”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι “φυσικά σε αυτό το στάδιο δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ανάγκη για αυτό τον σκοπό, αλλά η πρόθεση τους, η διάθεση τους και η στάση τους ήταν θετικότατη και πρέπει να αξιοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς από εμάς σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Ali Ardeshir Larijan.
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.