18/11/16

Αραβες στρατιώτες στην υπηρεσία του Ισραήλ

Η σύνδεση της μουσουλμανικής κοινότητας με το κράτος και η πατριωτική κόκκινη γραμμήΑραβες στρατιώτες στην υπηρεσία του Ισραήλ
Αραβες στρατιώτες εκπαιδεύονται στον ισραηλινό στρατό
Ολο και μεγαλύτερος αριθμός ισραηλινών Αράβων υπηρετεί στις τάξεις του ισραηλινού στρατού αναφέρει ρεπορτάζ του BBC. Ο Μαχμούντ Κασούα είναι ένας από αυτούς. «Θεωρώ τον εαυτό μου Αραβα και μουσουλμάνο αλλά επίσης θεωρώ τον εαυτό μου μέρος αυτής της χώρας» δήλωσε ο Μαχμούντ στο BBC. «Είναι η χώρα μας και πρέπει να δίνουμε πίσω πράγματα, να βοηθάμε όπως μπορούμε το κράτος που μας προστατεύει» προσέθεσε. Επί έξι μήνες το αραβικό BBC απέκτησε πρόσβαση στους Γκαντσάρ, μία μονάδα 500 Αράβων που ανήκει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Εκτιμάται ότι περίπου 10 φορές περισσότεροι άραβες Ισραηλινοί - μουσουλμάνοι και χριστιανοί - εντάσσονται στις IDF σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. «Αποστολή μας είναι να κατατάσσουμε όσους περισσότερους μπορούμε» είπε ο συνταγματάρχης Γουατζί Σαρχάν, επικεφαλής της Μονάδας Μειονοτήτων  των IDF. «Εχουμε μερικές εκατοντάδες και θέλουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό ως τον επόμενο χρόνο» συμπλήρωσε ο Σαρχάν.

Η πατριωτική κόκκινη γραμμή
Οπως αναφέρει το BBC, το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ είναι Αραβες αλλά μόλις το 1% εξ αυτών υπηρετεί στον στρατό. Η κατάταξη στον ισραηλινό στρατό αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις κοινότητές τους. «Αυτή η μικρή περιθωριοποιημένη ομάδα που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό και στρέφεται ενάντια στον λαό του γνωρίζει ότι ξεπερνά την πατριωτική κόκκινη γραμμή» είπε η Χανίν Ζοαμπί, παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτής, που ασκεί κριτική στο κράτος του Ισραήλ. «Το 90% των Αράβων που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους Ισραηλινούς. Το Ισραήλ δεν τους χρειάζεται για την ασφάλειά του, είναι πολιτικό το ζήτημα - διαίρει και βασίλευε»προσέθεσε.
Το BBC ακολούθησε τη μονάδα Γκαντσάρ καθώς έγινε η πρώτη ισραηλοαραβική μονάδα που υπηρετεί στη Δυτική Οχθη, όπου κατοικούν περίπου 1,7 εκατομμύρια Αραβες - στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι. Η παρούσα χρονική περίοδος είναι έκρυθμη. Το 2015 έχασαν τη ζωή τους 37 Ισραηλινοί από επιθέσεις Παλαιστινίων ή ισραηλινών Αράβων. Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι - κατά βάση δράστες, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ - σκοτώθηκαν κατά το ίδιο διάστημα.
«Με κοιτάνε με περιφρόνηση»
«Μερικές φορές είναι δύσκολο γιατί είμαι Αραβας σαν αυτούς και με κοιτάνε με περιφρόνηση αλλά εγώ κάνω τη δουλειά μου και πρέπει να την κάνω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Αγιάσι, μουσουλμάνος στρατιώτης που στο πλαίσιο των καθηκόντων του διενεργεί ελέγχους σε αυτοκίνητα Παλαιστινίων. «Ευχόμαστε να μην το έκανε αυτό ένας άραβας στρατιώτης -  είμαστε όλοι Αραβες. Τον αντιμετωπίζουμε ως Παλαιστίνιο και εκείνος υπηρετεί τις δυνάμεις κατοχής. Δεν ξέρω τι να πιστέψω» είπε ένας οδηγός.
Για την ισραηλινή κυβέρνηση, η αύξηση του αριθμού των Αράβων που υπηρετούν στον στρατό είναι σημαντική για τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων αναφέρει το BBC. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στον στρατό, προκειμένου να αντανακλά το δημογραφικό status quo. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να συνδεθεί η μουσουλμανική κοινότητα με το κράτος» σχολίασε ο συνταγματάρχης Σαρχάν.

Μια άτυπη δωροδοκία των Αράβων
Ορισμένοι ισραηλινοί Αραβες πολιτικοί, όπως η κυρία Ζοαμπί, ωστόσο, κατηγορούν το κράτος ότι οργανώνει μια άτυπη δωροδοκία των πολιτών του που έχουν αραβική καταγωγή. «Το Ισραήλ επιδιώκει να εντάξει στον στρατό ανθρώπους που είναι φτωχοί και δεν έχουν δουλειά. Το 52% με 54% του παλαιστινιακού λαού στο Ισραήλ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και η πολιτική της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί φτώχεια, κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους να βρουν όποια λύση μπορούν» είπε.

Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να έχουν βαλτώσει και με τη λύση «δύο λαοί - δύο κράτη» να συνιστά πλέον μακρινή προοπτική, κάποιοι νέοι Αραβες, πολίτες του Ισραήλ, θεωρούν ότι η ένταξη στον ισραηλινό στρατό είναι η λύση για τα προβλήματά τους. «Δέκα άνθρωποι από την πόλη μου υπηρετούν στον στρατό τώρα. Εχω φίλους που θέλουν να ενταχθούν. Εγώ τους ενθαρρύνω, για να βελτιώσουν τη ζωή τους» είπε ο Μαχμούντ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.