26/11/16

Δηλώσεις Ακιντζί για συνομιλίες, πενταμερή και οδικό χάρτη

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Τσαβούσογλου
Λευκωσία: Εφικτό θεωρεί τον στόχο του 2016 ο Μουσταφά Ακιντζί και για να προχωρήσουμε προς ένα αποτέλεσμα υποστηρίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη και η διαδικασία που ακολουθηθεί μέχρι τότε.
Ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ηγεσία της “κυβέρνησης” και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι έκαναν μια λεπτομερή αξιολόγηση και συζήτησαν τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα στο πλαίσιο του στόχου για λύση πριν το τέλος του 2016, όπως ο ίδιος είπε.
Επανέλαβε ότι πριν φύγει για τον δεύτερο γύρο του Μοντ Πελεράν εξέφρασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι έναντι της πρωτοβουλίας της τ/κ πλευράς στον πρώτο γύρο, έπρεπε και η ε/κ πλευρά να προβεί σε ανάλογη πρωτοβουλία.

“Δυστυχώς αυτό δεν γινόταν και ο δεύτερος γύρος κόλλησε. Εμείς διεξάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Δηλαδή συζητούνται όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους και εκ περιτροπής. Υπό αυτή την έννοια σημειώθηκε πρόοδος στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια”,ανέφερε.

Μετά, είπε, πέρασαν στο εδαφικό και έκαναν “ασκήσεις ιδεών” (brainstorming) σχετικά με τις εγγυήσεις και ασφάλεια. Αλλά, συνέχισε, μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει η προσέγγιση “να κλείσουμε τώρα αυτό και τα άλλα να τα αφήσουμε να περιμένουν μετά”.

Ο λόγος που υπήρξε το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ήταν ότι δυστυχώς η ε/κ πλευρά ήθελε μαζί με το χάρτη να τα τελειώσουμε όλα μαζί και “να πάρουμε εμείς ως ε/κ πλευρά ό,τι πάρουμε, αλλά θέματα που είναι σημαντικά για τους τ/κ, θέματα πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή η ενεργός συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων να μείνουν στην αναμονή. Δεν μπορούσαμε βεβαίως να αποδεχθούμε μια τέτοια αντίληψη”.

“Καθορίζοντας τον οδικό χάρτη από δω και πέρα,κρατώντας ως στόχο τη λύση μέχρι το τέλος του 2016 και παραμένοντας στο πλαίσιο του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, μπορούμε να οδεύσουμε σε αυτό το δρόμο. Εάν ο στόχος για λύση υπάρχει ακόμη σε όλες τις πλευρές το τί πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι πρέπει πλέον καθοριστεί η σύνθεση (format) της πενταμερούς ή πολυμερούς, όπως οι Ε/κ τη λένε, τύπου Μπούργκενστοκ διάσκεψης", ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι σε ένα τραπέζι θα παρακαθίσουν Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και σε ένα άλλο τραπέζι οι δύο πλευρές να συζητήσουν τα εναπομείναντα θέματα που έμειναν άλυτα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένου του εδαφικού, της εκ περιτροπής προεδρίας, άλλα στοιχεία της πολιτικής ισότητας και κάποια ζητήματα στο περιουσιακό που είναι ακόμη άλυτα. “Εάν υπάρχει βούληση αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Αντιλήψεις πέραν αυτής δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά. Εμείς διεξάγουμε τις διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση και εποικοδομητικό πνεύμα”, είπε.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης σε πιθανότητα συνάντησης των κκ. Τσίπα και Ερντογάν, λέγοντας πως θα γίνουν σίγουρα επαφές Τουρκίας – Ελλάδας, αλλά επαφές και με την Βρετανία.

Επανέλαβε ότι μπορεί να μείνουν κάποια θέματα για το 2017, όπως η συγγραφή του ομοσπονδιακού συντάγματος, οι ομοσπονδιακοί νόμοι και άλλα τεχνικά ζητήματα που θα μπορούν να τύχουν χειρισμού τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Θα δοθεί, είπε, επαρκής χρόνος και στις δύο κοινότητες για ενημέρωση και εφόσον όλα βαίνουν επιτυχώς μπορούν να γίνουν περί τα μέσα του χρόνου και τα δημοψηφίσματα. “Όλα αυτά είναι εφικτά. Αρκεί όλες οι πλευρές να κινηθούν θετικά”, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτης.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είπε, μας περιμένουν δυσκολίες το 2017 και αναφέρθηκε σε επανέναρξη των ερευνών για το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι το θέμα του φυσικού αέριου θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι εντάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι θα αναλάβει νέος ΓΓ του ΟΗΕ που θα ανασυντάξει τους φακέλους και “να δούμε σε ποια σειρά θα έρθει το Κυπριακό”. Θα αναλάβει, συνέχισε, νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ και το πιο σημαντικό – όπως είπε – τον Φεβρουάριο του 2018 θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές με την προεκλογική εκστρατεία να αρχίζει εντός του 2017.

“Γι αυτό το λόγο απευθύνω έκκληση ακόμη μία φορά να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία”. Να επικεντρωθούμε στο θέμα και να μην αφήσουμε αυτή την εργασία να πάει χαμένη, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή και να γίνουν βήμα βήμα όσα πρέπει μέχρι τότε.

Εξέφρασε τέλος ετοιμότητα για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για ένα αποτέλεσμα και την ευχή να είναι έτοιμη και η ε/κ πλευρά "για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια νέα εποχή που θα δημιουργήσει πιθανότητες ειρηνικής συνεργασίας”.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.