13/11/16

Νουμάν Κουρτουλμούς: Η ε/κ πλευρά προκαλεί εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό!


Τουρκία γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο θα κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και δεν δέχεται υπαγορεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς  σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα δεν θα αρνηθεί ποτέ την τ/κ ύπαρξη στο νησί και πως με αυτή την έννοια η Κύπρος είναι πεδίο ασφάλειας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό είναι καθαρή. “Κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Τουρκία δεν ήταν ποτέ η πλευρά που δεν ήταν διαλλακτική. Ήταν η Τουρκία που αποδέχτηκε το σχέδιο Ανάν, και εκείνη που το απέρριψε ήταν η ε/κ αλλά δυστυχώς από τη διεθνή κοινότητα η πλευρά που επιβραβεύτηκε είναι η ε/κ”, ανέφερε.

"Η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν θα κάνει υποχωρήσεις που της έχουν υπαγορεύσει"
Ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι “από την αρχή πρέπει να διορθωθεί αυτή τη ανισόρροπη και άδικη στάση” και πρόσθεσε: “Ως Τουρκία γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο θα κάνουμε υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ιδρυθεί μια ειρηνική τάξη, ένα μόνιμο σύστημα στην Κύπρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τις υποχωρήσεις που θα τις υπαγορεύσουν για να έχει στο χέρι ό,τι και να γίνει μια λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν θα κάνει υποχωρήσεις που της έχουν υπαγορεύσει, θα φτάσει στο σημείο που θα μπορεί να διασφαλίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο και εκεί θα σταματήσει. 

"Ταραχές στο τραπέζι των συνομιλιών" από τους Ε/κ
Επομένως στη νέα περίοδο των διαπραγματεύσεων, εάν η διεθνή κοινότητα θέλει να πάρει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό πρέπει να κάνει υποδείξεις στην ε/κ πλευρά η οποία από την αρχή προκαλεί εντάσεις στις διαπραγματεύσεις και πότε πότε προκαλεί ταραχές στο τραπέζι. Η Τουρκία δεν θα αρνηθεί ποτέ την τ/κ ύπαρξη στο νησί. Με αυτή την έννοια η Κύπρος είναι πεδίο ασφάλειας της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο θα κάνουμε υποχωρήσεις και δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την επιθετική στάση της ε/κ πλευράς η οποία θέλει να ορίζει τα πάντα. Ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα”.
Υπενθυμίζεται ότι σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες βράδυ ο Πρόεδρος και κατοχικός ηγέτης εκφράστηκε η ανάγκη διακοπής της διαδικασίας, δεδομένου του κρίσιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται. Το αίτημα Αναστασιάδη έγινε αποδεκτό από τον Ακιντζί και η συνέχεια αναμένεται επί κυπριακού εδάφους μέχρι το επόμενο ραντεβού της Γενεύης. 
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/permalink/1342962529071326/
    Τουρκικές και ελληνικές στάσεις και "διαπραγματεύσεις"
    Κανείς πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις (πολύ προσεκτικά διατυπωμένες) θέσεις του Τούρκου εκπροσώπου. Δείχνουν την πραγματικότητα: Όποιος και να κυβερνά στην Τουρκία απέναντι υπάρχει ένας γρανίτης σταθερών θέσεων και στρατηγικών που υποδηλώνουν ύπαρξη 1) κράτους, 2) προσδιορισμένων εθνικών συμφερόντων και των ιεραρχήσεών τους και 3) διόλου αμφιταλαντεύσεις παρά μόνο ελιγμούς και εκλογικεύσεις που εκπληρώνουν τα μακροχρόνια συμφέροντα (εδώ ελέγχου ή και πλήρους κατάληψης στην συνέχεια της Μεγαλονήσου).
    Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού είναι άνθρωποι ηττοπαθείς, από καιρό αποφασισμένοι να αυτοκτονήσουν (αυτό είναι η ΔΔΟ) και με ετοιμότητα να δεχθούν "λύσεις" που θα τους θέσουν σε τροχιά αργού θανάτου. Βέβαια για να μην είμαστε επικριτικοί μόνο για τους ανανιστές κύπριους ηγέτες που "διαπραγματεύονται" να μην ξεχνάμε και το νεοελληνικό κράτος που εδώ και δεκαετίες θεωρεί την Μεγαλόνησο ... μακριά. Το είπε ο "μεγάλος" ηγέτης εδώ και δεκαετίες και έγινε δόγμα που στην συνέχεια μόλυνε όλες τις υπόλοιπες εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών. Το πόσο τραγική είναι η θέση των νεοελλήνων θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγκειται και στα εξής:
    Πρώτον, θα βρεθούν πολλοί οίκοι να πούνε ότι συμφωνούν με την αναφορά του Τούρκου Υπουργού όσον αφορά το φασιστικό, ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό σχέδιο αναν όταν λέει: "“Κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Τουρκία δεν ήταν ποτέ η πλευρά που δεν ήταν διαλλακτική. Ήταν η Τουρκία που αποδέχτηκε το σχέδιο Ανάν, και εκείνη που το απέρριψε ήταν η ε/κ αλλά δυστυχώς από τη διεθνή κοινότητα η πλευρά που επιβραβεύτηκε είναι η ε/κ”
    Δεύτερον, για όσους δεν το ξέρουν κάποιος κύπριος πρόεδρος στο παρελθόν είχε πει ότι με την λύση θέλει να εξυπηρετήσει τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα. Το ίδιο βασικά έλεγαν, κατά βάση και ουσιαστικά, και όσοι υποστήριξαν το σχέδιο Αναν. Γιατί λοιπόν να εκπλησσόμαστε όταν ο Τούρκος λέει: "Η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν θα κάνει υποχωρήσεις που της έχουν υπαγορεύσει, θα φτάσει στο σημείο που θα μπορεί να διασφαλίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο και εκεί θα σταματήσει.". Το τι σημαίνει αυτό όσοι είναι άπιστοι Θωμάδες καλά κάνουν να διαβάσουν το "Στρατηγικό Βάθος" του Νταβούτογλου που εν πολλοί εκφράζει την Τουρκική στρατηγική ευρύτερα. Την κυριαρχία επί της Κύπρου την θέλουν ακόμη και εάν δεν υπήρχαν εκεί τουρκοκύπριοι.
    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης και ειδησεογραφίας: ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.