22/11/16

ΕΔΕΚ: Μεταβατική περίοδος και ενδιάμεσο κράτος συνιστούν τη ληξιαρχική πράξη διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

xwbonefjivavti2jmimo

Στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού υπάρχουν πολλές παγίδες για την πλευρά μας, οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν. Πέρα από τα θέματα της πολυμερούς διάσκεψης με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια ενδεχόμενη απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτή, εξίσου επικίνδυνο είναι και το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταβατικής περιόδου, είτε προσδιορισμένου είτε απροσδιόριστου χρονικού διαστήματος, όταν μάλιστα σε αυτή την περίοδο παραμένει αριθμός τουρκικών στρατευμάτων.

Ποιος είναι αυτός που εγγυάται ότι στη συνέχεια θα αποχωρήσουν αυτά τα στρατεύματα και δεν θα προκληθεί από την πλευρά της Τουρκίας τεχνίτη όξυνση για να παραμείνουν; Ή ποιος έχει μελετήσει τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν στην κυπριακή οικονομία και το δήθεν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που θα παρατηρηθεί από την παράλληλη κυκλοφορία στην τουρκοκυπριακή πλευρά της τουρκικής λίρας;
Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεταβατική περίοδος η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ενδιάμεσο κράτος, όπως δυστυχώς κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σε σενάρια, στα οποία θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νέου «πολιτειακού μορφώματος» που θα προκύψει από τη λύση. Αυτή η εξέλιξη συνιστά ουσιαστικά ληξιαρχική πράξη διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε όποια λύση προκύψει, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να αρχίσει την ημέρα κατά την οποία οι δύο πλευρές θα έχουν υλοποιήσει βασικές υποχρεώσεις τις οποίες θα αναλάβουν.
Οι υποχρεώσεις της τουρκικής πλευράς θα πρέπει τουλάχιστον να είναι:
1. Πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.
2. Απόσυρση της τουρκικής λίρας και η κυκλοφορία του ευρώ.
3. Απόδοση της Αμμοχώστου, της νεκρής ζώνης και συγκεκριμένων εδαφικών περιοχών για την επιστροφή των ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το σημερινό καθεστώς. Η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος αποτελεί διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την πλευρά μας και την ίδια στιγμή θα επιβεβαιώσει την καλή θέληση της Τουρκίας την οποία συχνά πυκνά επικαλείται χωρίς μέχρι στιγμής να την έχει επιβεβαιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.