11/11/16

Ο Τραμπ αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας

Στενοί συνεργάτες του νέου Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η προσέγγιση Ουάσιγκτον-Αγκυρας και ο αντίκτυπος στα ελληνοτουρκικά
Ο Τραμπ αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας
Νώντας Βλάχος
 Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας φέρνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Το «ψυχρό-πολεμικό» κλίμα που καλλιεργήθηκε επί προεδρίας Ομπάμα και βρέθηκε στο αποκορύφωμά του στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία, φαίνεται ότι θα «σβηστεί» μονοκονδυλιά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα «σημάδια» επαναπροσέγγισης είναι πλέον ορατά και προέρχονται από τους στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου, που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας, την οποία αποκαλούν «σημαντική και ισχυρή σύμμαχο των ΗΠΑ. Σε νέα και προφανώς καλύτερα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών, ευελπιστεί και η τουρκική ηγεσία, που χαιρέτισε χωρίς χρονοτριβή την εκλογή Τραμπ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το άνοιγμα του δίαυλου επικοινωνία ανάμεσα σε Τραμπ και Αγκυρα, επιχειρώντας να αντλήσει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις και τη στρατηγική του νέου Αμερικανού προέδρου στην περιοχή μας αλλά και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αμερικανοτουρκικής επαναπροσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στενοί συνεργάτες του Τραμπ: Να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητα
Τα… σημάδια σχετικά με την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία είναι ξεκάθαρα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα λόγια των στενών του συνεργατών. Όπως για παράδειγμα του αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν, συμβούλου του Τραμπ στα θέματα Εθνικής Ασφαλείας και κατά πάσα πιθανότητα επόμενου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. Με άρθρο στην εφημερίδα «Hill», το πιθανό νέο «αφεντικό» του Πενταγώνου, κάνει λόγο για «τη σύμμαχο Τουρκία που είναι σε κρίση και χρειάζεται τη στήριξή μας». Ο Φλιν αποκαλεί την Αγκυρα «πολύ σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα» και τονίζει ότι «είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».
Παράλληλα εξαπολύει τα «πυρά» του κατά της κυβέρνησης Ομπάμα, που αποστασιοποιήθηκε από καθεστώς Ερντογάν, ενώ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία. «Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική ώστε να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επόμενου αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, που με την σειρά του αποκάλεσε την  Τουρκία «ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Αγκυρα»…
Πως επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ αποστασιοποιείται πλήρως από την πολιτική Ομπάμα στις σχέσεις με την Τουρκία. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η «ισχυροποίηση» του ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, διαταράξει επιπρόσθετα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δώσει το «άλλοθι» στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει την πολιτική προκλήσεων και διεκδικήσεων. Η εν λόγω «ισχυροποίηση» γίνεται σε μια χρονική περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν εντείνει την ρητορική του νέο-οθωμανισμού, που πρεσβεύει την εδαφική επέκταση της Τουρκίας. Τόσο προς ανατολάς, δηλαδή προς τη Μοσούλη και το Ιράκ όσο και προς δυσμάς, δηλαδή προς το Αιγαίο, το status qvo του οποίου αμφισβητεί ανοιχτά ο Ερντογάν.
Η ελληνική κυβέρνηση, όντας «μουδιασμένη» από την εκλογή Τραμπ, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στόχος είναι να αποκτήσει σταδιακά ερείσματα στο περιβάλλον του νέου προέδρου και να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αναμφίβολα είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

http://www.sofokleousin.gr/archives/324852.html

7 σχόλια:

  1. William Ewart Gladstone (29 December 1809 – 19 May 1898) was a British Liberal politician and Prime Minister (1868–1874, 1880–1885, 1886 and 1892–1894).

    "Let me endeavour, very briefly to sketch, in the rudest outline what the Turkish race was and what it is. It is not a question of Mohammedanism simply, but of Mohammedanism compounded with the peculiar character of a race. They are not the mild Mohammedans of India, nor the chivalrous Saladins of Syria, nor the cultured Moors of Spain. They were, upon the whole, from the black day when they first entered Europe, the one great anti-human specimen of humanity. Wherever they went a broad line of blood marked the track behind them, and, as far as their dominion reached, civilization vanished from view. They represented everywhere government by force as opposed to government by law. – Yet a government by force can not be maintained without the aid of an intellectual element. – Hence there grew up, what has been rare in the history of the world, a kind of tolerance in the midst of cruelty, tyranny and rapine. Much of Christian life was contemptuously left alone and a race of Greeks was attracted to Constantinople which has all along made up, in some degree, the deficiencies of Turkish Islam in the element of mind"!

    Bulgarian Horrors and the Question of the East. (1876)[1]

    https://en.wikiquote.org/wiki/William_Ewart_Gladstone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Clemenceau on the Turkish Empire.

    George Clemenceau, a French statesman and Prime Minister of France from 1906 to 1909, and again from 1917 to 1920.

    "There is no case to be found either in Europe or Asia or Africa in which the establishment of Turkish rule in any country has not been followed by a diminution of material prosperity, and a fall in the level of culture; nor is there any case to be found in which the withdrawal of Turkish rule has not been followed by a growth in material prosperity and a rise in the level of culture. Neither among the Christians of Europe nor among the Moslems of Syria, Arabia and Africa, has the Turk done other than destroy wherever he has conquered; never has he shown himself able to develop in peace what he has won by war."

    https://books.google.gr/books?id=o4vrUbMK5eEC&pg=PA204&lpg=PA204&dq=Clemenceau+on+Turkish+rule&source=bl&ots=k_jUJGjaoo&sig=nxC8NOpIORWv_QZhTkHcebdEsmQ&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Clemenceau%20on%20Turkish%20rule&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πιστεψουμε οσα ειπε ο τραμπ για την Ελλαδα προεκλογικα δηλ."ας αφησουμε την Ελλαδα στην γερμανια ή στην Ρωσια "-κοινως ας τους να πανε να πνιγουν-,νομιζω οτι στην τουρκια απλα θα φυσηξει ουριος ανεμος για εισβολες στο Ιρακ,προοθηση στην Συρια και αρα εμπλκη της τουρκιας σε μια συγκρουση με τους Σιιτες...Δεν θα αλλαξει σε τιποτα ουσιαστικο η πολιτικη των ΗΠΑ...
    Μακαρι δε,η Ελλαδα να εκανε αυτο που ελεγε ο Τραμπ για τα περι δραχμης,αλλα βλεπετε εμεις ειχαμε αλλα στο πισω μερος του κεφαλιου μας.
    Αν δε πιστεψουμε τα περι Ρωσιας -εφοσον θελησουν κιοι εκαστοτε ξεπουλημενες "ελληνικες" κυβερνησεις-,τοτε νομιζω οτι θαμαστε σε καλο δρομο...
    Αλλα δεν το βλεπω,γιατι η γερμανια δεν μας θελει ελευθερους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε τι κάνει ο Ενρτογάν και τι κάνει η Ελλάδα για να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις του Αμερικανου στρατιωτικού που δεν έγιναν φυσικά με γνώμονα την Ελλάδα. Η Ελλάδα για να κερδίσει έδαφος σε σχέση με την Τουρκία θα έπρεπε να έχει αυξημένη αξιοπιστία και να έχει να προσφέρει ανταλλάγματα στην Αμερική ώστε να κρατά μια σχέση όσο το δυνατόν ισοδύναμη. Δεν γίνεται τίπτια από τα δυο, αντίθετα ο Ερντογάν έχει για παράδειγμα την ενίσχυση στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ που είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, έχει ισχυρό στρατό που είναι διατεθειμένος να τον χρησιμοποιήσει ενώ έχει και την αποφασιστικότητα και απέκτησε την πολιτική ανεξαρτησία να χρησιμοποιήσει το χαρτί της Ρωσίας και επιπλέον μιλάει και το εννοεί με όρους εθνικού συμφέροντος. Αντίθετα οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πλήρως αναξιόπιστες και όποιο διαπραγματευτικό όπλο είχαν το παρέδωσαν αμαχητί. Είχε για παράδειγμα η Τουρκία πρόβλημα με μετανάστες και πρόσφυγες και ήθελε να τους ξεφορτωθεί, ανοίξαμε εμείς τα σύνορά μας χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, δημιουργήσαμε πρόβλημα στα δικά μας τα εδάφη με προφανως χειραγωγημένους και εκπαιδευμένους ισλαμοφασίστες να βρίσκονται στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη για να μας πει μπράβο ο Ομπάμα και ο ΟΗΕ χωρίς όμως καμία χειροπιαστή βοήθεια πουθενά, αντίθετααναβαθμίσαμε και τα διαπραγματευτικά όπλα του Ερντογάν τόσο στην ΕΕ όσο και στο Κυρπιακό! και όχι μόνο αυτό αλλά κανένας δεν παραδέχεται το λάθος και συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική για τη χώρα. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου οι ΗΠΑ να αναζητήσουν να βρουν πεδίο επικοινωνίας με τον Ερντογάν όπως και οι Ισραηλινοί, αυτόβέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχουν προχωρήσει και άλλες εξελίξεις ενώ ακόμα και οι Αμερικάνοι δεν είναι παντοδύναμοι πλέον στην περιοχή. Επιπλέον, πρέπει να δούμε πως λειτουργεί ο Ερντογάν σε σχέση με την Αμερική, πως χρησιμοποιεί Αμερικανούς αξιωματούχους με χρήματα, είναι ολοφάνερο, και με επιφανείς θέσεις ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στις θέσεις επιρροής της Αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν θα πετύχει ή θα αποτύχει ο Ερντογάν αλλά το έχει ο ίδιος πει πολλές φορές και το έγραψε και ο Νταβούτογλου, αναλογιζόμενοι το εσωτερικό της Τουρκίας αυτοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η Τουρκία ή θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει και προφανώς παλεύουν με όλα τα μέσα για να μεγαλώσουν την Τουρκία. Οι Κούρδοι είναι το μεγάλο εμπόδιο τους και η μεγάλη τους απειλή και φυσικά η αντιπαλότητα που δημιουργούν με τις αραβικές χώρες έχοντας ως στόχο την επέκταση. Ήδη η Τουρκία έχει εισβάλλει στη Συρία και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί ειρηνικά όπως ποτέ δεν πρόκειται να φύγει από την Κύπρο ειρηνικά. Όπως αυτοί έχουν θέσει ως στόχο το να μεγαλώσουν αλλιώς αν χάσουν να μικρύνουν εμείς θα πρέπει να επιδιώκουμε να μικρύνουν διότι η μεγέθυνσή τους θα γίνει αναμφίβολλα εις βάρος των γειτόνων. Η μεγέθυνση δε δεν πρόκειται να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση, ο Ερντογάν εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται για να κυριαρχήσει στο Αιγαίο, όχι στο μισό αλλά σε όλο και προετοιμάζεται για την κατάληψη νησιιών. Ήδη θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι σε όλα τα νησιά του Ανατολικού έχουν αποβιβαστεί μεταξύ 1000-3000 ετοιμοπόλεμων σε κάθε νησί και αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα. Αυτοί που έχουν έρθει στα νησιά έχουν στρατιωτικό εξοπλισμό και δημιουργούν προβοκάτσιες, ασχέτως με το τι λένε οι Αμερικάνοι εμείς πρέπει να φανούμε αποφασισμένοι για την υπεράσπιση της πατρίδας μας γιατί εντέλει θα θρηνήσουμε χαμένες πατρίδες! Το ίδιο πρέπει να γίνει στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε ένα βηματάκι πίσω και ο Αναστασιάδης υποχωρεί άτακτα, η Τουρκοποίηση της Κύπρου και η αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής θα φέρουν και άλλη εισβολή! Η απάθεια και η αποχαυνωμένη ανεκτικότητα που προωθούν οι προδοτικές δυνάμεις στη χώρα από όλα τα κόμματα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφές αντίστοιχης της Μικρασιατικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περαν της ωραίας εκτόνωσης του λαού τύπου δημοψηφίσματος εδω καλώς έγραφα οτι πρέπει να αναμένουμε .Υπαρχουν ορισμένοι σύμβουλοι του εν λόγω που δεν ειναι και ο,τι καλύτερο απο πλευράς δημοκρατίας,ειρήνης,ελευθερίας.
    Ο τραμπ νομίζω οτι ακολούθησε τακτική Τσίπρα .Ειπε αυτά που έπρεπε για το λαό και θα κανει ο,τι πρέπει για την παγκόσμια χούντα.Μονος στόχος του ίσως ηταν η εκλογή του.Ελπιζω να με διαψεύσει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσοι δεν διαπιστευθησαν ως επισημοι Τραμπολογοι ...παρακαλω να λουφαξουν να μιλησουμε εμεις που ξερουμε ...
    Μετα απο τοσες αμερικανικες εκλογες που εβγαιναν οι φιλελληνες και κερδισαμε ... ας βγει ρε μαγκες και κανενας φιλοτουρκος , ετσι για αλλαγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.