19/11/16

Τη Σμύρνη μόνη της μέλος της ΕΕ αν δεν θέλει η Άγκυρα, ζητά Τούρκος βουλευτής

  • Ο βουλευτής του CHP Αλί Γιγίτ (φωτ.: Ali Yiğit / YouTube)
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Τουρκία δήλωση που έκανε προχθές βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φέρεται να προτείνει την ανεξάρτητη ενταξιακή πορεία της Σμύρνης στην Ευρώπη, εάν η Άγκυρα επιλέξει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Αλί Γιγίτ μιλώντας σε συγκέντρωση βουλευτών του κόμματός του στην Καισάρεια, δήλωσε ανήσυχος για την πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνοντας την Τουρκία από την ΕΕ.
Για αυτό και εξέφρασε την άποψη, να κινηθεί μόνη της η Σμύρνη και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση! ​Η τοποθέτησή του γρήγορα έκανε το γύρο των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας προκαλώντας σχόλια. Αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο, πάντως, ήταν ότι αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο δικτάτορα.

Ο Αλί Γιγίτ στην συγκέντρωση του CHP όπου προέβη στις σκληρές δηλώσεις για τον Ερντογάν (Φωτ.: kayserihaber.com.tr)
Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον βουλευτή του CHP να δώσει στα μέσα ενημέρωσης γραπτή δήλωση όπου τοποθετείται με ηπιότερο τρόπο. «Στις 16 Νοεμβρίου, σε ομιλία μου σε κομματικά στελέχη στην Καισάρεια, μεταξύ άλλων αναφέρθηκα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και τις προσπάθειες που έγιναν αυτά τα 57 χρόνια. Είπα ότι μετά από τόσα χρόνια, άρχισαν να ακούγονται φωνές στην Τουρκία, ότι "εμείς δεν σας θέλουμε", που απευθύνονται προς την ΕΕ».
Χαρακτηρίζοντας τη Σμύρνη δημοκρατική και μοντέρνα, ο Αλί Γιγίτ τόνισε πως «είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ».
«Η φράση που χρησιμοποίησα “Εμείς πότε πότε λέμε, αν χρειαστεί η Σμύρνη θα αποχωριστεί· δεν θέλουμε να ζούμε μαζί με αυτούς”, δεν την είπα απευθυνόμενος σε κάποιο πρόσωπο ή σε κάποια ομάδα, αλλά για να δείξω τις αξίες από τις οποίες εμφορείται η Σμύρνη. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτό γιατί η φράση μου δεν ήταν ολοκληρωμένη» υποστήριξε ο Τούρκος βουλευτής.
«Εμείς οι Σμυρνιοί, πιστεύουμε στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ισότητα και την συναδέλφωση, και για τους λόγους αυτούς θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ. Αυτές οι αξίες είναι πανανθρώπινες και σ' αυτές πιστεύουμε, αυτές υπερασπιζόμαστε. Αν δεν γίνονται σεβαστές αυτές οι αρχές, δεν μπορεί να ζήσει κανείς σε ένα τέτοιο μέρος».

4 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας την είδηση, πρώτα πρώτα ενοχλεί η φράση τού τούρκου "εμείς οι Σμυρνιοί" μιάς και λέγεται από κάποιον που προφανώς προέρχεται από κάποια οικογένεια που εγκαταστάθηκε στα άγια χώματά μας, μέσα στο αίμα των σφαγμένων συγγενών μας και στα αποκαΐδια των σπιτιών και των κήπων μας.
    Κατά τα λοιπά η πρότασή αυτή κατ' αρχήν ακούγεται αστεία ή και εξωφρενική.
    Μια δεύτερη ματιά και ανάγνωση όμως, ίσως να αναδίδει οσμή ενδείξεων για εκείνες τις μέχρι τώρα εξωπραγματικές ιδέες για "δύο τουρκικά κράτη". Αυτές ιδίως οι αναφορές για το πόσο διαφορετικό και εγγύτερα στο "Ευρωπαϊκό πνεύμα" είναι το πολιτισμικό πολιτικό κλίμα τής Σμύρνης ....
    Υπερβολικό μου φαίνεται ακόμα και σε εμένα που το γράφω, αλλά... λές να;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμυρνιός είναι αφού διαμένει εκεί, ασχέτως καταγωγής. Ίσως να προέρχεται και από Τουρκοκρήτες. Στην Σμύρνη και τις τριγύρω περιοχές μπορεί κανείς να βρει ακόμη άτομα που μιλούν την κρητική διάλεκτο.
      Μετά την Πόλη, ή μαζί, η Σμύρνη είχε πάντα χρώμα ευρωπαϊκό και αυτό ουχ ήττον χάρη στους Έλληνες που ζούσαν εκεί.

      Διαγραφή
  2. Συνέλληνα "Σμυρνιε" βουλευτα έλατε στον εθνικό σας κορμό.Η ΕΕ δεν ξερω κατα ποσο συμμερίζεται αυτές τις αξίες που προτάσσετε.Δεστε κυριε βουλευτα πόση εκτίμηση εχουν στο δολοφόνο της Μέσης Ανατολής Ερντογαν οι χαράκτες της λεγόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής .Μερκελ-Ερντογαν ειναι σιαμαία αδερφάκια ....Μερκελ-Ερντογαν-Σαρκοζί συμφωνούν στο συριακό απολύτως ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τσιμπησατε στην πονηρια του Ερντογαν και λετε ευκαιρια να ξαναπαρουμε την Σμυρνη. καλα συνεχιστε την κλαψουρα. οι πολεις που χανονται με αιμα ξανακερδιζονται με αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.