Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος τις αντιδράσεις μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν. Την πιο ενδεικτική ίσως εικόνα μπορεί να έχει κάποιος διαβάζοντας την εφημερίδα «Πολίτης». Η οποία αποδίδει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ελλάδα και ειδικά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, θεωρώντας δεδομένη τη σκληρή γραμμή της Τουρκίας. «Γιατί εμείς, Πρόεδρε, ως πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους να είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε να βλέπουμε τον όποιον αξιωματούχο άλλου κράτους να βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση για το μέλλον μας;» γράφει ο συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος πιστεύει πως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα για το 1% του εδάφους ή για 13.000 πρόσφυγες διαφορά στο πάρε-δώσε. «Εδώ στην Πιτσιλιά, τη Μαραθάσα και την ορεινή Πάφο πέφτουν τα σπίτια από την εγκατάλειψη. Δεν έχουν εκεί κάτι να αναζητήσουν πια οι άνθρωποι. Και θα πάνε στη Μεσαορία να ζήσουν; Να κάνουν τι;» ρωτά ο συνάδελφος, ο οποίος αποδίδει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που δεν δίστασε να τα… πουκουππίσει, χωρίς να λυπηθεί τον κόπο του παίζοντας τον πιστολέρο.
 
Στη δική του στήλη ο Σενέρ Λεβέντ αποδίδει την ευθύνη στον δικό του ηγέτη καλώντας τον Μουσταφά Ακιντζί να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να πάει σπίτι του. «Ποιος σε εξέλεξε σε εκείνο τον θώκο, Μουσταφά; Οι Τουρκοκύπριοι; Ή η Τουρκία; Αν εμείς σε εκλέξαμε, γιατί η προσοχή σου είναι στην Άγκυρα και όχι στη Λευκωσία; Το να είσαι φιλειρηνιστής στην Κύπρο δεν σημαίνει να ακολουθείς τους ηγέτες. Σημαίνει να είσαι απέναντι στην Τουρκία». Κι αναφέρεται κι αυτός στη διαφορά του αριθμού των Ελληνοκύπριων προσφύγων που θα επέστρεφαν. «Ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες από την Τουρκία στοιβάξατε σε αυτό το νησί και τώρα κολλήσατε σε 5-10 χιλιάδες Ελληνοκύπριους που θα έρθουν;» Ταυτόχρονα διερωτάται γιατί είναι μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. «Τι ζήτησαν από εμάς; Τι άλλο εκτός από τα εδάφη τους; Ζήτησαν κάτι το οποίο δεν είναι δικό τους; Αυτό είναι που αποκαλείς μαξιμαλιστικό; Ζήτησαν να φύγει από την πατρίδα μας ο κατοχικός στρατός; Ζήτησαν να επιστρέψουν στα εδάφη τους 85 χιλιάδες πρόσφυγες; Αυτά είναι μαξιμαλιστικά; Εκείνοι είναι μαξιμαλιστές και εμείς, που πήραμε από τα χέρια τους τα χώματά τους χύνοντας αίμα, είμαστε μινιμαλιστές».
 
Φυσικά οι δύο απόψεις δεν αντιπροσωπεύουν η κάθε μία τη δική της πλευρά και δεν μπορούν να γενικευτούν. Είναι όμως ένα παράδειγμα των πολλών μας αντιφάσεων. Και για τους δύο πάντως μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι μητέρες πατρίδες. Αλλά ο καθένας δείχνει τη δικιά του «μητέρα».