22/11/16

Ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου στη Βουλή για το κυπριακό

image-0-02-05-20c5ad1a05c77efd87328946f1801619cc58babfbd3d35707a2c07b3107f298d-v

Η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού έχει εισέλθει σε ευαίσθητη και συνάμα κρίσιμη φάση.  Η ωραιοποίηση του Ακκιντζί, η απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες-της για την κατάσταση στην Κύπρο και η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών λόγω της λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο ΠτΔ  η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην πλευρά-μας είναι μεγάλη.

Οι ανησυχίες-μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω απουσίας διεκδικητικής τακτικής που διευκολύνει την Τουρκία να υλοποιήσει τους στρατηγικούς-της στόχους, οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι και αποσκοπούν σε πρώτη φάση σε πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο και σε δεύτερη φάση στον κατάλληλο χρόνο στην προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.
Όλοι θέλουμε λύση (δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια κανενός), πολύ περισσότερο η ΕΔΕΚ που αγωνίσθηκε για να ματαιώσει τα πραξικοπηματικά σχέδια της χούντας, των συνοδοιπόρων-της και των ΝΑΤΟικών κύκλων που τα υπέθαλπαν, καθώς και  όσοι το 1974 βιώσαμε την τουρκική εισβολή, τον εκτοπισμό, την προσφυγιά, την απώλεια των περιουσιών-μας, αλλά και την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της κυπριακής πολιτείας.
Με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία-μας αγωνιζόμαστε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος. Διεκδικούμε  λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Η διεκδίκηση  λύσης στηριγμένης στις παραπάνω αρχές δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να της αποδώσουν. Είναι  πατριωτική υπευθυνότητα.
Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα-μας η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης. Η αναφορά στο παρελθόν δεν αποσκοπεί στην αναμόχλευση παθών, αλλά στον παραδειγματισμό για αποφυγή των ίδιων ή παρόμοιων λαθών.
Όταν το 2004 προειδοποιούσαμε για τους τεράστιους κινδύνους που ελλόχευαν από ενδεχόμενη αποδοχή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν,  κάποιοι στην προσπάθειά-τους να γίνει αποδεκτό κινδυνολογούσαν. Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν. Δικαίωσαν το λαό και την επιλογή-του.
Το ίδιο περίπου έργο που ζήσαμε το 2004, κάποιοι επιδιώκουν να το αναβιώσουν και σήμερα.
Η ΕΔΕΚ διαχρονικά ακολουθεί μια σταθερή πολιτική στηριγμένη σε τεκμηριωμένη και ορθολογική ανάλυση δεδομένων.
Η τακτική που ακολούθησε ο ΠτΔ στις συνομιλίες αποδεικνύεται λανθασμένη
Δεν τήρησε τη διαδικασία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, της Διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων, και του «πάρε – δώσε»
Γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για ΔΔΟ και πολιτική ισότητα, αλλά σκόπιμα παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στα ψηφίσματα, μεταξύ άλλων ότι αποκλείουν την  αριθμητική εξίσωση.
Σήμερα σε κορυφαίους θεσμούς του κράτους έχουμε αποδεχθεί την αριθμητική εξίσωση, αλλά και στα σώματα επίλυσης διαφορών να είμαστε και μειοψηφία.
Ο ΠτΔ άνευ λόγου και αιτίας απεδέχθη το αίτημα του κου Ακκιντζί το εδαφικό να συζητηθεί εκτός Κύπρου. Δεν γνωρίζουμε τα όσα έλαβαν χώρα στις συζητήσεις της Ελβετίας, γνωρίζουμε όμως ότι τελικά ούτε στα κριτήρια επήλθε συμφωνία ούτε χάρτης δόθηκε από την Τ/Κ πλευρά. Το εδαφικό δεν είναι το κυριότερο κεφάλαιο.
Ευχόμαστε ότι τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν δεν θα είναι ακόμα μια προσφορά ικανοποίησης της τουρκικής πλευράς και κύρια των εποίκων
Επιχειρείται μάλιστα η κατάθεση χάρτη να διασυνδεθεί με τις εγγυήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σύγκληση 5μερούς ή πολυμερούς διάσκεψης.
Κίνδυνοι από την απουσία της Κ.Δ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Δυστυχώς,  42 χρόνια μετά την τραγωδία  δεν έχουμε κατορθώσει να υιοθετήσουμε μια κοινή εθνική πολιτική, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και  τη λύση του κυπριακού. Φυσικά όχι με δική-μας ευθύνη.
Ακόμα και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Ε.Σ. του Σεπτεμβρίου του 2009 παραβιάζεται με αθέτηση προνοιών-του όχι με δική-μας υπαιτιότητα.
Επιτέλους, κάποιοι οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Επιδιώκουν λύση στο πλαίσιο ένα κράτος, ένας λαός  ή λύση δύο κρατών υπό την επίφαση δήθεν της ομοσπονδίας με γεωγραφικό διαχωρισμό  που ήταν σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας;
Εάν δεν στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας τότε πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί αποδέχονται πρόνοιες που δεν συνάδουν με κανένα μοντέλο ομοσπονδίας, όπως είναι
  • η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέλθει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια το Ε/Κ και το Τ/Κ
  • ο γεωγραφικός διαχωρισμός σε εθνοτική βάση
  • η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας
  • ο διαχωρισμός των  πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες
  • η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια
  • η διχοτόμηση της κυριαρχίας ως προερχόμενης εξ΄ ίσου από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ κατά παράβαση του ψηφίσματος 186 του Σ.Α. του Μαρτίου του 1964
  • η εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του  82% δια μέσω της πολιτικής ισότητας των συνιστώντων κρατιδίων η οποία  καταστρατηγεί την ισότητα των πολιτών και οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων-τους δικαιωμάτων
Επιπρόσθετα αποδεχτήκαμε οι έποικοι να αποκτήσουν δικαιώματα επί των Ε/Κ περιουσιών και σήμερα συζητούμε τον τρόπο εφαρμογής-τους.
Την ίδια στιγμή εγκαταλείψαμε βασικές πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως
  • Ο τερματισμός της κατοχής
  • Η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Η επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειες
  • Η αποχώρηση όλων των εποίκων
  • Η άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους-της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σήμερα την επιστροφή του 1/3 της πόλης την έχουμε εντάξει στο πλαίσιο της λύσης, και ότι
  • Η πολιτική ισότητα δεν εξυπακούει και αριθμητική εξίσωση. Όμως έχουμε αποδεχθεί σε κορυφαία σώματα του κράτους αριθμητική εξίσωση όπως η Γερουσία 20/20, το Ανώτατο Δικαστήριο 4/4, η ΕΔΥ 3/3 με εκ περιτροπής Προεδρία, η Επιτροπή Περιουσιών 1/1, τα Ομοσπονδιακά αστυνομικά τμήματα 50/50
Όπως ανέφερε και σε σχετικό έγγραφο ο στενός συνεργάτης του Αλ. Ντάουνερ Στήβεν  Μπέρκ, η αποδοχή από την Ε/Κ πλευρά της ΔΔΟ ενός όρου «χωρίς περιεχόμενο» και οι συνεχείς διολισθήσεις-της έχουν δώσει στην Τ/Κ πλευρά  πρόσθετο «πολιτικό κεκτημένο» και παράγωγο δίκαιο, η οποία μέχρι σήμερα παρέμεινε σταθερή και αμετακίνητη στις θέσεις-της.
Θα πρέπει να καταστεί τελεσίδικα σαφές ότι η ΔΔΟ με τις πρόνοιες που συζητούνται ή/και που έχουμε αποδεχθεί ως περιεχόμενο δεν είναι ομοσπονδία πολιτών, αλλά ομοσπονδία κρατών, δηλ. συνομοσπονδία. Στην ουσία είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης
Στη δημοκρατική λύση  αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος  είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό.
Σήμερα ουσιαστικά συζητείται λύση δύο κρατών υπό τον μανδύα δήθεν ομοσπονδιακής μορφής. Κ κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για διάλυση της ΚΔ και παρθενογένεση. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι «το νέο κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα διαδεχθεί την ΚΔ» είναι αρκούντως ενδεικτικές, αλλά και αποκαλυπτικές. Τα σενάρια της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος σε δηλώσεις-του στις 10 Ιουλίου ανάφερε ότι «η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μη μολύνεται η δικοινοτικότητα». Σε συνάρτηση με την αποδοχή οι κύπριοι πολίτες να έχουν τέσσερεις διαφορετικές ιδιότητες για να διασφαλισθεί η πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους, είναι προφανές ότι οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θα υπενθυμίσω ότι αυτές οι προτάσεις όταν υποβλήθηκαν από την Τουρκία επίσημα το 1965 προς τον τότε μεσολαβητή  του ΟΗΕ Γκάλο Πλάζα τις απέρριψε ως διχοτομικές, ως προτάσεις που δεν θα λύσουν το κυπριακό, αλλά θα διαλύσουν το κυπριακό κράτος.
Σήμερα οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι:
  • Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟικής έμπνευσης και προώθησης. Μια λύση για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν  αλλεπάλληλες συνομωσίες τη 10ετία 1964-1974 που κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
  •  Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής.
  • Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.
Είναι γνωστές οι προσπάθειές-μας αλλά και η μεγάλη-μας επιθυμία για την ανάγκη σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του κοινού στόχου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής..
Η ωραιοποίηση όμως των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ούτε χρήσιμη, ούτε ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.
Δεν θεωρώ αναγκαίο να επαναλάβω λεπτομερειακά τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ τόσο για τη μορφή όσο και το περιεχόμενο της λύσης.
Προσδιορίζοντας στα μέχρι σήμερα δεδομένα, τη στάση της Τουρκίας και της Τ/Κυπριακής ηγεσίας, στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης η  έκφραση αισιοδοξίας για  την προοπτική σύντομης λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης πρέπει να είναι συγκρατημένη.
Η Τουρκία η οποία ελέγχει απόλυτα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα έχει καταστήσει σαφές ότι εμμένει σε συνομοσπονδιακή μορφή λύσης. Προφανής στόχος ο πλήρης πολιτικο-στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου, των φυσικών-της πόρων και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου.
Ενώ ο κατακτητής προσπαθεί συστηματικά να εδραιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και να ολοκληρώσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς-του, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του κυπριακού αδυνατούν να προβάλουν μια αξιόπιστη διεκδικητική πολιτική. ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
το καθήκον-μας είναι να  δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις-μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ή της σημερινής οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν.
Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα της  εθνικής ή θρησκευτικής-τους προέλευσης. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τις ανησυχίες των Τ/Κ, με ειδικές ρυθμίσεις
Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθήσουν στην εφαρμογή των σχεδιασμών-της για επανάκτηση της Κύπρου.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής-μας στη βάση των αρχών λύσης όπως διατυπώθηκαν και στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, αλλά και νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή.
Είναι γεγονός ότι αυτά είναι ακόμα σε κατάσταση ρευστότητας. Είναι γι΄ αυτό που επείγει η δική-μας εμπλοκή και αξιοποίηση πριν από την ολοκλήρωση και την σταθεροποίησή-τους, όπου ουσιαστικά οι δυνατότητες θετικού επηρεασμού εκμηδενίζονται. Πολύ δε περισσότερο να αποφευχθεί η υιοθέτηση προνοιών στη λύση του κυπριακού οι οποίες αφενός δεν θα εναρμονίζονται με το δημοκρατικό περιεχόμενο που πρέπει  να έχει και αφετέρου να ακυρώνουν το γεωστρατηγικό βάθος των ενεργειακών συμφωνιών που συνομολόγησε η Κύπρος με γειτονικές  χώρες.
Όμως παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών-μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Άμεσα χρειαζόμαστε μια νέα διεκδικητική πολιτική όπως πολλές φορές την έχουμε καθορίσει. Είναι δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων, είναι όμως εφικτή.
Οφείλουμε να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε να τερματίζεται η εκτροπή. Το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης.
Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά-του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει.
Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό-μας,
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.