12/11/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η ψυχολογία του Ερντογάν και τα όνειρα να τετραπλασιάσει την έκταση της Τουρκίας...

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με τις δηλώσεις και την πολιτική συμπεριφορά του Ερντογάν, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τους ψυχολογικούς λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την μεταμόρφωση τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να παρακολουθεί τα όσα λέει και πράττει ο Ερντογάν τα τελευταία είκοσι χρόνια που είναι στο πολιτικό προσκήνιο, που να μην αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει αλλάξει δραματικά η ρητορική του αλλά και η πολιτική του συμπεριφορά.
Να λοιπόν δούμε τμήματα από πρόσφατη ομιλία του:
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμεθα με βάση την ψυχολογία του 1923, που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε τη σημερινή θέση της Τουρκίας, με τη λογική της διασφάλισης εκείνων που πετύχαμε τότε».
Γιατί το λέει αυτό;
Γιατί ο ίδιος θέλει να ηγηθεί ενός νέου απελευθερωτικού αγώνα και να χτίσει ένα νέο μεγαλύτερο κράτος, στη θέση εκείνου που χτίστηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Επίσης, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην έκταση της τουρκικής επικράτειας, του σημερινού τουρκικού κράτους, είπε στην ίδια ομιλία:
«Το 1914 η έκταση που κατείχαμε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν 2,5 εκατομμύρια τ.χλμ. Μετά από 9 χρόνια, τα εδάφη αυτά έπεσαν στα 780.000 τ.χλμ. Όταν αρχίσαμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα, δεν υπερασπιστήκαμε τα όρια του Εθνικού Όρκου. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό επέβαλαν οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Αυτό μέχρι ένα σημείο είναι κατανοητό. Όμως δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι εμείς πέσαμε στις 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα 20 εκατομμύρια τ.χλμ. που κατείχαμε ως αυτοκρατορία».
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν γίνονται ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί ο ίδιος την επίσημη Ιστορία που διδάσκονταν οι Τούρκοι, από το 1923, λέγοντας στην ουσία ότι η εμφάνιση των Νεοτούρκων και η φυσική τους συνέχεια, που είναι οι Κεμαλιστές, ήταν στην ουσία μια συνωμοσία σκοτεινών κέντρων εις βάρος των Τούρκων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οδήγησε στην απώλεια εδαφών από 2,5 εκατομμύρια στις 780.000 τ.χλμ. Στο πλαίσιο δε αυτής της συνωμοσίας, σχεδόν επί έναν αιώνα, με βάση τη λογική Ερντογάν, απέκρυπταν από την τουρκική νεολαία την πραγματική ιστορία του τουρκικού έθνους, διδάσκοντάς τους μια ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων που οργάνωσαν και επέβαλαν την υλοποίηση της συνωμοσίας.
Ο Ερντογάν λοιπόν πιστεύει ότι για να αναταχθεί η κατάσταση και για να αντιστραφεί το κλίμα, θα πρέπει η τουρκική νεολαία να διαβάσει και να διδαχτεί την «πραγματική ιστορία του τουρκικού έθνους, να εμπνευστεί από το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», για να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που θα στηριχτεί η νέα μεγάλη Τουρκία που οραματίζεται ο ίδιος.
Για το θέμα αυτό ο Ερντογάν λέει επί λέξει:
«Εκείνοι που μας έθαψαν και μας καταδίκασαν σε αυτό το αδιέξοδο, από το 1923, είχαν ως στόχο να μας κάνουν να ξεχάσουμε το Σελτζουκικό και Οθωμανικό μας παρελθόν, να ξεχάσουμε μια ιστορία χιλίων ετών που έχουμε γράψει σε αυτά τα εδάφη».
Αν κανείς μελετήσει την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τα επιχειρήματα που επικαλούνταν τα μέλη του εθνικοσιαλιστικού κόμματος και ο ίδιος ο Χίτλερ για να οικοδομήσουν το ιδεολόγημα της ναζιστικής Γερμανίας και να συνεγείρουν τις λαϊκές μάζες, χωρίς υπερβολή θα βρεις πολλές ομοιότητες.
Ο Ερντογάν έχει πειστεί από τους συμβούλους του ότι αυτός είναι ο εκλεκτός της Ιστορίας, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να βάλει ένα τέλος στη συνωμοσία που επί έναν αιώνα καταδίκασε την Τουρκία σε μια φυλακή 780.000 τ.χλμ., και να οικοδομήσει μια νέα μεγάλη Τουρκία.
Είναι προφανές ότι ο ίδιος έχει ενστερνιστεί αυτή την ιδέα και έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς αρμόζει στον νέο ρόλο που του έχει αναθέσει η ίδια η… Ιστορία.
Για όσους θεωρούν ότι τα παραπάνω έχουν έστω και δόση υπερβολής, τους λέμε να είναι επιφυλακτικοί, γιατί τους έχουμε πιο μεγάλη έκπληξη στο άρθρο μας της Κυριακής, που φθάνει μέχρι τον Μωάμεθ τον Πορθητή!
Υπομονή ως την Κυριακή!
Δημοσιεύθηκε στην δημοκρατία και το Pontos-news

19 σχόλια:

  1. Παρ'ολα αυτα.Πως σχολιαζουμε την κατωθι ειδηση;
    http://www.pronews.gr/portal/20161111/world/diethnis-politiki/39/mayra-synnefa-apo-tin-dysi-gia-aigaio-kai-thraki-neos-amerikanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι λέει μια σοφή παροιμια

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω ώρες ολόκληρες για τους λόγους που δε θα πρέπει όποιος σέβεται τον εαυτό του να μην επισκέπτεται το site που ανέφερες, δεν θα το κάνω όμως, θα σου προτείνω απλά να το αποφύγεις για ένα διάστημα αυτό και όλα όσα πουλάνε τρόμο και κλικ και θα δεις και μόνος σου ότι μόνο οφέλη θα έχεις.

      Διαγραφή
    3. ναι...αν σκεφτεις οτι το σαϊτ εχει εδρα την γερμανια...
      αλλα παρολα αυτα το εχω βρει αξιοπιστο σε πολλα -εκτος απο αυτα που καποιοι δηλ. ολοι θελουν να μεινουν μυστικα-.Και δια του λογου το αληθες βλεπε και εδω:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/11/blog-post_769.html

      Διαγραφή
  2. Ο Ερντογάν παρατεντώνει τον χάρτη της Τουρκίας και θα τον κάνει κομμάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το εχει πει και ο ίδιος ή θα μεγαλώσει η Τουρκία ή θα μικρύνει. Εφόσον λοιπόν μιλάει με τέτοιους όρους θα πρέπει όλοι αυτοί που απειλούνται να φροντίσουν η Τουρκία να μικρύνει αλλιώς θα μεγαλώσει εις βάρος τους!

      Διαγραφή
  3. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάικλ Φλιν για έκδοση του Γκιουλέν και για την σημαντικότητα της Τουρκίας στον πόλεμο ενένται στο ισλαμικό κράτος και του Μάϊκ Πενς, ότι Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή, Οι Κούρδοι μάλλον θα πρέπει να πουν αντίο στα σχέδιά τους. Διαμελισμός της Τουρκίας δεν παίζει οπότε θα ησυχάσουμε κι εμείς, δεν θα έχει λόγο να διαταράξει το status quo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται" (Κ. Καραμανλής)
      Δεν μπορώ να φανταστώ Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι "οι Κούρδοι είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή"(!)

      Διαγραφή
    2. Αυτά που λες δεν έχουν καμία βάση απολύτως δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να εγκαταλειφθούν συμμαχίες που είναι μάλιστα και πολύ αποδοτικές

      Διαγραφή
    3. Βάση έχουν σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνεργατών του Τραμπ. Το θέμα είναι αν θα εφαρμοστούν.

      Διαγραφή
    4. Είπαν οι συνεργάτες του τραμπ οτι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στους Κούρδους;

      Διαγραφή
    5. ¨οχι δεν είπαν κάτι τέτοιο. Αλλά όταν λένε ότι η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμασχος στην περιοχή, δεν ωθείς τον καλό σου φίλο σε διαμελισμό

      Διαγραφή
    6. Εμας αγαπητη κυρια γιατι μας ωθουν σε διαμελισμο..δεν ειμαστε συμμαχοι ?ΓΙΑΤΙ μας γεμιζουν με τα μπαζα κατωτερων φυλων?Γιατι νερωνουν το κρασι μας?..οικονομικα..πολιτικα..κοινωνικα..πολιτιστικα..Μα για να πεσει το...αλκοολ μας τοσο πολυ..που να διαμελιστουμε ανετα !

      Διαγραφή
    7. Δήμητρα
      αυτό που λες ότι αν δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία με το Κουρδικό δεν θα στραφεί εναντίον της Ελλάδας, πού το βρήκες και το γράφεις δημόσια;
      Να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι γράφουμε και να μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν και οδηγούν τους αανγνώστες σε λάθος κατεύθυνση.
      Αυτό που γράφεις είναι ανακριβές και εθνικά επικίνδυνο.

      Διαγραφή
  4. Όταν οι πρόγονοι του εν λόγω βαρβάρου εγκαταστάθηκαν στη μέση ανατολή, η ευρύτερη περιοχή μετά το 1204 ήταν ήδη πολυεθνική και η δομή των τότε κρατών της περιοχής στην μετα αυτοκρατορική (μετά-βυζαντινή) περιόδο ήταν μάλλον φεουδαρχική, ενώ οι ιθαγενείς πληθυσμοί συνυπήρχαν με άλλους λαούς ή γειτόνευαν επι πολλά πολλά χωρίς να γνωρίζουν καν ποιος ήταν ο ηγεμόνας. Εύκολα δε, δεχόντουσαν τον κάθε ηγεμόνα ή φεουδάρχη ο οποίος τους φορολογούσε κατά τι λιγότερο από τον προγούμενο "αφέντη".

    Σήμερα με ποιο τρόπο φαντασιώνεται ο ανόητος οθωμανός ότι θα κρατήσει τετραπλασιασμένα εδάφη και πληθυσμούς. Και πως θα τους κρατήσει αυτούς να μη ξεσηκώνονται και να μην αποστρέφονται από το μπαϊράκι του, τη στιγμή που μάλιστα ομοιογενείς μεγάλοι πληθυσμοί δεν το έχουν σε τίποτε να ζητήσουν ανεξαρτησία απο την κρατική δομή που ήδη είναι ενταγμένοι (πχ. Βάσκοι, Λέγκα του βορρά κτλ κτλ).

    Πως φαντασιώνεται οτι θα κρατήσει μέσα στο χαλιφάτο του τους εχθρικά διακείμενους Έλληνες, και τους Βούλγαρους επίσης, και τους Σέρβους, ή και εξ ανατολών τους Σύριους, και τους Ιορδανούς ή και ακόμα και τους Αιγύπτιους οι οποίοι ήδη την είχαν κάνει με ελαφρά πηδηματακια από την εποχή του Μωχάμεντ Άλη (εκ Καβάλας) και του υιού του Ιμπραήμ όστις και τους είχε ξεσκίσει τους μογγόλους στη Μεσοποταμία;

    Το τεχνητό από εθνικής άποψεως τούρκικο κράτος είναι καταδικασμένο να διαιρεθεί τουλάχιστον στα τρία με τους μογγολοειδείς να αποτελούν το μικροτερο εδαφικά και πληθυσμιακό του κομμάτι. Οβερ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενας θρασυς τουρκογυφτος ειναι που εχει καβαλησει το καλαμι για τα καλα. Το τελος του θα ειναι τραγικο και η σκοταδιστικη χωρα του θα περασει απο εμφυλιο που θα φερει και τον κατακερματισμο της. Γνωμη μου ειναι οτι παροτι γαυγιζει σαν αντιπαθητικο κοπροσκυλο εν τουτοις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (και να ηθελε..) ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΕΙ. Απο την αλλη μας συμφερει στην Ελλαδα να παραμεινει στην εξουσια αυτος ο σαλταρισμενος διοτι ολο και περισσοτερο διχαζει την χωρα του , δημιουργει απιστευτες εχθροτητες εναντιον της χωρας του και τα λαθη του στην εξωτερικη πολιτικη ειναι μνημειωδη.
    Μμακαρι να παραμεινει και αλλο στην εξουσια και να καταφερει οπως θελει να γινει και Χαλιφης στο...Σουλτανατο της βαρβαροβλαχιάς που φαντασιωνει..διοτι ΑΝ πεσει και μας προκυψει κανενα αμερικανοσιωνιστικο κατασκευασμα τυπου Γκιουλεν τοτε την βαψαμε για τα καλα...αρα αφηστε τον τουρκογυφτο σκυλο να αλυχτα..και εκμεταλλευτειτε την καταστροφικη για την τουρκια παρουσια του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην εξωτερικη πολιτικη της οσον αφορα την τουρκια και την Μ.Ανατολη η αμερικη δεν νομιζω να προκειται να αλλαξει πολιτικη...
    Ισως -και βεβαια πολυ ορθα- να σταματησει να ασχολειται με τους θερμοκεφαλους πολωνο-γερμανους και την αντιρωσικη λυσα τους...
    Εαν δε,δειξει τον δρομο για την συμφιλιωση με την ρωσια,τοτε απομακρυνονται τα πυρηνικα σεναρια...
    Πιστευω δε,οτι αυτη η συμπνοια,την οποια θελει κιη ομαδα Κισινγκερ και οι Ισραηλινοι,
    κατ'ουδενα λογο θα επηρεασει τον σχεδιασμο στην Μ.Ανατολη...
    Οσο αφορα εμας τωρα,ε,νομιζω οτι ειναι σαφες: Η Ελλας αποδεικνυεται απυθμενα γερμανοφιλη,εκτος,εαν οι αμερικανοι επιθυμουν την εξορυξη των φυσικων αεριων στην κρητη,οποτε θα πιεσουν για την εξοδο μας απο το ευρω...
    Εμεις παντως,πιστεουμε ακραδαντα στην Ευρωπη και δεν το κουναμε ρουπι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. And people with legitimate claims cannot have one f----- leader to ask for one inche of land??? Even for negotiating purposes. Shame on us...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.